AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kamu mallarina zarar vermenin hangi sonuclar olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.566
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kamu mallarına zarar vermenin hangi sonuçlar olur?​

Mala zarar verme suçu nedeniyle ceza mahkemesi tarafından verilen hapis cezası, somut olayın koşullarının değerlendirilmesi sonucu adli para cezasına çevrilebilir. Hükümde de malvarlığına yönelik mala zarar verme suçunun işlenmesi halinde adli para cezasına hükmedilebileceği ifadesi açıkça yer almaktadır.

Kamu malına zarar verme cezası ne kadar?​

Mala Zarar Verme Cezası Hapis cezası dört aydan üç yıla kadar öngörülmüştür. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 152. maddesinin 1. fıkrasında düzenlenen nitelikli halinde verilecek hapis cezası bir yıldan dört yıla kadardır.

Kamu malına zarar verme cezası paraya çevrilir mi?​

Kamu malına zarar verme cezası paraya çevrilir mi?
Mala zarar verme suçunun hapis cezası, belli koşullarda adli para cezasına çevrilebilir.

Devlet malını çalmanın günahı nedir?​

Devlet malını zimmetine geçirenler hakkında Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır: “Kim emanete (kamu malına) hıyanet ederse, kıyamet günü hıyanet ettiği şeyle birlikte gelir. Sonra da hiçbir haksızlığa uğratılmaksızın herkese kazandığının karşılığı tastamam ödenir ve onlara haksızlık edilmez.” (Ali İmran 161).

Kamu mallarına zarar vermenin hangi sonuçları olur 3 sınıf?​

Mala zarar verme suçu, basit şekliyle işlendiğinde sanığa 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilir. Suçun basit şeklinde hakim ya hapis cezası ya da adli para cezası verecektir.

Devlet malına zarar vermek kaç yıl?​

Devlet malına zarar vermek kaç yıl?
Buna göre, yasa dışı eylemlerde kamu malına zarar verenler hakkında 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Suçun, yakıcı madde kullanarak işlenmesi halinde faillere verilecek ceza iki katına çıkarılarak, 2 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası olarak uygulanıyor.

TCK 152 şikayete tabi mi?​

TCK m.152’de düzenlenen suçun nitelikli şekilleri şikayete tabi suçlar arasında değildir. Yani, suçun mağduru şikayetçi olmasa bile, suç savcılık tarafından resen 8 yıllık dava zamanaşımı süresi içinde soruşturulabilir. Şikayetten vazgeçme, kamu davasının düşmesi sonucunu doğurmaz.

Devlet malına zarar vermek ne demek?​

Buna göre, başkasının taşınır veya taşınmaz malının kısmen veya tamamen yıkılması, tahrip edilmesi, bozulması, veya kullanılamaz hale getirilmesi mala zarar verme suçunu oluşturuyor. Bu suçu işleyen kişi, mağdurun şikayeti üzerine 4 aydan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılıyor.

Kamu malına zarar verme suçu şikayete tabi mi?​

Kamu malına zarar verme suçu şikayete tabi mi?
Mala Zarar Verme Suçu Şikayet Süresi, Zamanaşımı ve Uzlaştırma. TCK m.151’de düzenlenen suçun basit şekli en temel şekli, yani en az cezayı gerektiren şeklidir. Bu suçun basit şekli şikayete tabidir. Suçun mağduru şikayet hakkını faili ve fiili öğrenmesinden itibaren 6 ay içinde kullanmalıdır.

Kuranda had cezaları nelerdir?​

Silâhlı gasp, yol kesme ve eşkıyalık gibi suçları işleyenlerin öldürülmesi, asılması, el ve ayaklarının çapraz kesilmesi veya sürgün edilmesi (el-Mâide 5/33-34). Kur’an’da yer almasa da hadislerde bu cezalar ya özel olarak adlandırılır ya da genel olarak had kelimesiyle ifade edilir (bk.

Had cezası nedir İslam?​

Allah (kamu) hakkı olarak uygulanması gereken miktarı belli cezalara had cezaları denilmektedir. Islâm ceza hukukunda, zina, hırsızlık, kazf, yol kesme (eşkıyalık), içki içme, irtidad ve yasal düzene isyan (bağy) suçları karşılığında uygulanan cezalar genelde had cezalan olarak ele alınmıştır.

Had suçları ne demek?​

Had suçları ne demek?
Hadd kelimesinin çoğulu hudud’dur. Allah’ın haklarına karşı işlenen suçlar; hırsızlık, zina, şarap içmek veya sarhoş olmak, kazif (birine zina isnat etmek), yol kesme, irtidat yani İslam dinini terk etmek ve değişik görüşler olmakla beraber isyan’dan ibarettir26.

Devlet malına zarar verene ne denir?​

vandalliktir. özellikle askerdeyken adamın başına dert olan eylem…aklınıza gelebilecek en ufak şeyden dolayı bile bu eylemle itham edilebilirsiniz.

Kamu malına zarar verme paraya çevrilir mi?​

 
Kamu mallarına zarar vermenin sonuçlarına baktığımızda, öncelikle mala zarar verme suçuyla ilgili yasal cezaların bulunduğunu görmekteyiz. Bu suç, Türk Ceza Kanunu'nun 152. maddesinde düzenlenmiştir ve hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Basit bir şekilde işlendiğinde sanığa 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilebilmektedir.

Devlet malına zarar vermenin cezai yaptırımları da ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Devlet malına zarar vermek, yukarıda belirtildiği gibi, hapis cezası ile cezalandırılabilir. Özellikle yakıcı madde kullanarak işlenmesi halinde ceza iki katına çıkarılarak, 2 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası uygulanabilmektedir.

Öte yandan, mala zarar verme suçunun mağduru şikayetçi olmasa dahi soruşturulabileceği belirtilmiştir. Yani, suç savcılık tarafından resen takip edilebilir ve şikayetten vazgeçme durumu cezanın düşmesine yol açmaz. Ayrıca, kamu malına zarar verme suçunun şikayete tabi olduğu ve suçun mağduru tarafından 6 ay içinde şikayette bulunulması gerektiği ifade edilmiştir.

Kısacası, kamu mallarına zarar verme eylemlerinin ciddi hukuki sonuçları olabileceği gibi, hem hapis cezalarıyla hem de adli para cezalarıyla cezalandırılabilir. Bu nedenle, herkesin kamu mallarına saygılı olması ve bu tür suçlardan kaçınması son derece önemlidir.
 
Geri
Üst