AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kamu harcamalarinin ekonomi uzerindeki etkileri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.849
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kamu harcamalarının ekonomi üzerindeki etkileri nelerdir?​

Elde edilen analize göre kamu harcamaları ile ekonomik büyüme arasında uzun dönemde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Buna göre uzun dönemde kamu harcamalarında meydana gelen %1’lik bir artış, ekonomik büyümeyi yaklaşık % 0.85 artırmaktadır.

Kamu harcamalarının hangi kamu hizmetleri için yapıldığının esas alındığı sınıflandırma aşağıdakilerden hangisidir?​

Kamu harcamalarının hangi kamu hizmetleri için yapıldığının esas alındığı sınıflandırma aşağıdakilerden hangisidir?
İdari sınıflandırma ile kamu harcamaları idari teşkilata göre bölünmektedir. Fonksiyonel sınıflandırmada gerçekleştirilmek istenilen kamu hizmeti esas alınmaktadır. Kamu harcamaları kamu hizmetlerine göre sınıflandırılarak çeşitli kamu hizmetlerinin maliyetleri belirlenmeye çalışılmaktadır.

Kamu kesiminin büyüklüğünü ölçmede en yaygın olarak kullanılan kriter nedir?​

Kamu Kesimine İlişkin Değerlerin GSYH’ya Oranlanması ; Kamu giderlerinin GSYH’ya oranı, en çok kullanılan oransal ölçüdür.

Kamu harcamaları ekonomik büyümeyi nasıl etkilemektedir?​

Kamu harcamaları ekonomik büyümeyi nasıl etkilemektedir?
Kamu harcamalarındaki artış ekonomik büyümeyi olumlu yönde etkileyen en önemli uyarıcılardan biri olarak kabul edilir, bir diğer ifade ile çarpan etkisi aracılığıyla, kamu harcamaları arttıkça ekonomik büyüme de ivme kazanır. Bu ikinci görüş Keynesgil yaklaşım çerçevesinde şekillenmiştir.
Kamu harcamalarının görünüşteki artış nedenleri nelerdir?​
Kamu giderlerinin görünüşte büyümesinde etkili olan faktörler; para ekonomisinin yaygınlaşması, bütçe usulünün değişmesi, para değerinin düşmesi, ülke sınırlarının büyümesi olarak belirtilebilir.

Kamu çalışanlarına ödenen maaşlar ne tür bir kamu harcamasıdır?​

Kamu çalışanlarına ödenen maaşlar ne tür bir kamu harcamasıdır?
Cari Giderler Üretim gerçekleştirilirken söz konusu olan tüketime yapılan ödemeler, cari giderlerdir. Örneğin bir devlet dairesi’nin ısınma, elektrik, kırtasiye giderleri, çalışanlara yapılan maaş ve ücret ödemeleri, vb. harcamaları birer cari giderdir.

Kamu transfer harcamaları nelerdir?​

Gelir Aktaran Kamu Harcamaları (Transfer Harcamaları) Transfer harcamaları, devletin üretim faktörü satın almaksızın gerçekleştirdiği kamu harcamalarıdır. Bu harcamalar için devlet üretim faktörü talebinde bulunmaz. Transfer harcamalarının iktisadi, mali ve sosyal transferler olmak üzere üç çeşidi vardır.

Kamu kesiminin büyüklüğü nasıl belirlenir?​

Kamu kesiminin büyüklüğü nasıl belirlenir?
Kamu ekonomisinin büyüklüğü genel olarak, kamu kesimini temsil eden kurum ve kuruluşların yapmış oldukları harcamaların gayrisafi milli hasılaya oranlanmasıyla hesaplanmaktadır. Yani, toplam kamu harcamaları gayrisafi milli hasılaya oranlandığında bir ekonomideki kamu kesiminin büyüklüğü ortaya çıkabilmektedir.

Kamu kesiminin büyüklüğünün ölçülmesi ne kullanılan yöntemler?​

Kamu kesiminin ekonomideki payı aşağıdaki yöntemlerle ölçülebilir. Bu Yöntemler; Toplam Kamu Harcamaları/ GSYİH, Toplam Kamu Gelirleri /GSYİH, Toplam Vergi Gelirleri / GSYİH, Toplam Nüfus / Toplam kamu İstihdamı ve Toplam kamu istihdamı / Toplam istihdam oranlaması kullanılarak ölçülmektedir.
 
Kamu harcamalarının ekonomi üzerindeki etkileri oldukça geniş kapsamlı ve önemli konulardır. Elde edilen analizlere göre, kamu harcamaları ile ekonomik büyüme arasında uzun dönemde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Yani, kamu harcamalarındaki artış ekonomik büyümeyi olumlu yönde etkileyen bir faktördür. Özellikle uzun dönemde kamu harcamalarında meydana gelen %1’lik bir artış, ekonomik büyümeyi yaklaşık %0.85 artırmaktadır.

Kamu harcamaları genellikle kamu hizmetlerini sağlamak için yapılmaktadır. Bu doğrultuda kamu harcamalarının yapıldığı kamu hizmetleri esas alınarak sınıflandırma yapılmaktadır. İdari sınıflandırma ile kamu harcamaları idari teşkilata göre bölünürken, fonksiyonel sınıflandırmada gerçekleştirilmek istenilen kamu hizmeti esas alınmaktadır. Bu sayede çeşitli kamu hizmetlerinin maliyetleri belirlenmeye çalışılmaktadır.

Kamu harcamalarının ekonomik büyümeyi etkileme şekli genellikle çarpan etkisi ile açıklanır. Bu anlamda, kamu harcamalarındaki artış ekonomik büyümeyi olumlu yönde etkileyen bir uyarıcı olarak kabul edilir. Yani, kamu harcamaları arttıkça ekonomik büyüme de ivme kazanır.

Kamu harcamalarının görünüşteki artışı ise çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Örneğin, para ekonomisinin yaygınlaşması, bütçe usulünün değişmesi, para değerinin düşmesi ve ülke sınırlarının büyümesi gibi etmenler kamu harcamalarının görünüşte artmasına neden olabilir.

Kamu harcamalarının bir diğer boyutu ise kamu çalışanlarına ödenen maaşlar gibi çeşitli harcamaları kapsamaktadır. Bu tür harcamalar cari giderler olarak adlandırılır ve üretim sırasında tüketim için yapılan ödemeleri ifade eder. Örneğin, çalışanlara ödenen maaşlar, elektrik ve ısıtma gibi harcamalar bu kapsama girebilir.

Son olarak, kamu transfer harcamaları da önemli bir alanı kapsar. Bu harcamalar, devletin üretim faktörü satın almaksızın gerçekleştirdiği harcamaları ifade eder. Bu kapsamda iktisadi, mali ve sosyal transferler olmak üzere farklı türde transfer harcamaları bulunmaktadır.

Kamu kesiminin büyüklüğü ise genellikle kamu kesimini temsil eden kurum ve kuruluşların yapmış oldukları harcamaların gayrisafi milli hasılaya oranlanmasıyla hesaplanır. Bu şekilde, toplam kamu harcamaları gayrisafi milli hasılaya oranlandığında bir ekonomideki kamu kesiminin büyüklüğü hakkında bilgi elde edilebilir. Ayrıca kamu kesiminin büyüklüğü ölçülürken kullanılan yöntemler arasında; Toplam Kamu Harcamaları/GSYİH, Toplam Kamu Gelirleri/GSYİH, Toplam Vergi Gelirleri/GSYİH, Toplam Nüfus/Toplam Kamu İstihdamı ve Toplam Kamu İstihdamı/Toplam İstihdam gibi kriterler de bulunmaktadır. Bu yöntemler kamu kesiminin ekonomideki payını ölçmek için kullanılan yaygın yöntemlerdir.
 
Geri
Üst