AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kamu harcama cesitleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kamu harcama çeşitleri nelerdir?​

Kamu giderleri 4 türe ayrılır,

Kamu harcamaları nelerdir?​

Geniş alamda kamu harcamaları ise, yalnız devlet ve diğer kamu kuruluşlarının bütçe ödemelerini değil, iktisadi devlet teşekküllerinin harcama- ları, sosyal sigorta kuruluşlarının ödemeleri, vergi muaflık ve istisnaları ve özel kişilerin kamu kuruluşlarına yardımlarını da içeren bir kavramdır.
Harcama hukuku nedir?
Kamu maliyesinin uygulama yanını oluşturan harcama hukuku, geniş bir çatı olarak devletin veya devlet tüzel kişiliğine ait kuruluşların gerçekleştirmeyi planladıkları harcamaları temel esaslarını incelemesi konusu yapan multi disipliner bir hukuk dalıdır.

Bütçede yer alan kamu harcamaları nelerdir?​

Bütçe Harcamaları üç gruba ayrılır:

Kamu harcamalarının sınıflandırılması nedir?​

Harcamaların hizmet türüne göre (Genel, Sosyal, Ekonomik hizmetler) ayrılması, – Genel hizmetler: Yasama, yürütme, yargı, savunma hizm.. – Sosyal hizmetler: Eğitim, sağlık, sosyal güvenlik.. – Ekonomik hizmetler: Altyapı, ulaştırma, enerji, haberleşme..
Kamu giderleri kaça ayrılır?
Çalışmada kamu harcamalarının kompozisyonu olarak maliye bakanlığı konsolide bütçe harcamalarına temel teşkil eden harcama kalemleri kullanılmıştır. Buna göre harcamalar; cari, yatırım ve transfer harcamaları olmak üzere üç ayrı kategoriye ayrılmıştır.

Kamu Gelirleri Nelerdir?​

Kamu Gelirlerinin Tanımı Devlet veya diğer kamu kuruluşlarının kamu ihtiyaçlarından doğan harcamaları karşılamak amacıyla gerek vergilendirme yetkisine dayanarak, gerekse özel, mülk ve teşebbüsleri dolayısıyla elde ettikleri bütün değerlerdir.

Kamu harcaması artarsa ne olur?​

kamu harcamalarının artırılması ile toplam talep artırılabilir ve bu da milli geliri artırıcı ve ekonomiyi genişletici bir etki yaratır. azaltılması da tam tersi şekilde toplam talebi azaltarak daraltıcı bir etki yapar. kamu harcamalarının finansmanının nasıl yapıldığı da maliye politikası bakımından önemlidir.
Transfer harcamaları nedir örnek?
1.2.Transfer Harcamaları Transfer harcamalarına örnek verecek olursak; borç faiz ödemeleri, sosyal yardımlar, sübvansiyon ödemeleri, sosyal güvenlik ödemeleri, vergi iadeleri, yerel yönetimlere yapılan ödemeler ve kamu teşebbüslerine yapılan transfer- lerdir (Kalaycı, 2016, s.2).

Devlet gelirleri ve harcamaları nelerdir?​

Kanunlara dayanılarak toplanan vergi, resim, harç, fon kesintisi vb. Gelirler, Faiz, zam ve ceza gelirleri. Taşınır ve taşınmazlardan elde edilen gelirler.

Kamu maliyesi kapsamı nedir?​

Maliye, kamu maliyesi, veya kamu ekonomisi, devletin mali faaliyetlerini inceleyen ve bu faaliyetlerin neden ve sonuçlarını araştıran bilim dalıdır. Kamu maliyesi, devletin gelirlerinin ve harcamalarının ekonomik faaliyetler üzerindeki etkilerini incelemektedir.
Idari sınıflandırma ne demektir?
İdari (organik) sınıflandırma, kamu harcamasını yapan idari örgütlenme birimlerine göre yapılan bir sınıflandırma şeklidir. Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Bakanlılar, Üniversiteler… gibi idari birimlerin bütçe içerisindeki harcama miktarlarını gösterir.

Kamu harcamaları nasıl sınıflandırılır?​

2- FONKSİYONEL (İŞLEVSEL) SINIFLANDIRMA: Harcamaların hizmet türüne göre (Genel, Sosyal, Ekonomik hizmetler) ayrılması, – Genel hizmetler: Yasama, yürütme, yargı, savunma hizm.. – Sosyal hizmetler: Eğitim, sağlık, sosyal güvenlik.. – Ekonomik hizmetler: Altyapı, ulaştırma, enerji, haberleşme..

3 Kamu Gelirleri Nelerdir?​

KAMU GELİRLERİ
Kamu harcamalarının artması neye neden olur?
Monetaristlere göre, kamu harcamalarındaki artış IS eğrisini sağa yukarıya kaydırırken, kısa dönemde bu artış toplam talep eğrisini sağa kaydıracaktır. Onlara göre, Devletin bu harcamaları borçlanma ile finanse ettiği varsayımında ödünçverilebilir fonlara olan talebin artışı faiz oranlarının artmasına neden olacaktır.
 
Geri
Üst