AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kamu gelirleri nelerden olusur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kamu gelirleri nelerden oluşur?​

Kamu gelirleri çeşitli kaynaklardan sağlanmaktadır. Bunlar; vergiler, harçlar, resimler, şerefiyeler, parafiskal gelirler, para ve vergi cezaları, mülk ve teşebbüs gelirleri, borçlanma gelirleri, fonlar, para basmaktan doğan gelirler, bağışlar, ganimetler gibi gelirlerden oluşmaktadır.

Devlet hazinesinin gelir kaynakları nelerdir?​

Devlet hazinesinin gelir kaynakları nelerdir?
Devletin Gelir Kalemlerinin Listesi
- Vergi Gelirleri,
- Teşebbüs ve mülkiyet gelirleri,
- Alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirler,
- Faizler, Paylar ve cezalar,
- Sermaye gelirleri,
- Alacaklardan tahsilat.

Türkiye’de devletin başlıca gelir kaynakları nelerdir?​

Türkiye’de devletin başlıca gelir kaynakları nelerdir?
Gelir Bütçesi
- Vergi Gelirleri (Örnekler: Gelir Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Damga Vergisi vb.)
- Vergi Dışı Gelirler(Örnekler: Döner Sermaye Karları, KİT’lerden Sağlanan Gelirler, Gayrimenkul Kiraları, Para Cezaları vb.)
- Sermaye Gelirleri (Örnek: Gayrimenkul Satış gelirleri)

Devlet gelirleri nedir?​

Devlet geliri sadece merkezi yönetim bütçesine giren kamu gelirleridir. Devlet geliriyle en büyük kamu tüzel kişisi olan devletin elde ettiği gelirler kastedilir. Kamu yararı için çalışan kuruluşların ve yerel yönetimlerin gelirleri ise bu kavramın dışında tutulur.

Parafiskal kuruluşlar nelerdir?​

Parafiskal kuruluşlar nelerdir?
devletin kendilerine verdiği yetkiye dayanarak ticaret odası, tabipler odası gibi kamu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sosyal güvenlik kuruluşları tarafından tahsil edilen ancak devlet bütçesine dahil edilmeyen kamu geliri türüdür.

Bütçe gelirleri ve giderleri hangi kalemlerden oluşmaktadır?​

Bütçe gelirleri ve giderleri hangi kalemlerden oluşmaktadır?
Bütçenin harcama kalemleri, tarım; ekonomik uyum ve yapısal fonlar; araştırma, eğitim ve ulaşım gibi iç politikalar; dış ilişkiler; genişleme ve idari giderler olmak üzere 6 ana kalemden oluşmaktadır.
Parafiskal gelir ne demek?​
Parafiskal gelir, kamu kurumu niteliğindeki ekonomik ve sosyal meslek kuruluşlarının, ürettikleri mal ve hizmetler dolayısıyla kendi üyelerinden aldıkları paralardır. Parafiskal gelire vergi benzeri gelirler de denir.

Sosyal hizmetin kamu gelirleri nelerdir?​

Sosyal hizmetin kamu gelirleri nelerdir?
Cebri kamu gelirleri, vergiler, harçlar, resimler, şerefiyeler-harcamalara katılma payları, para ve vergi cezaları, fonlar, maliye-para politikası tedbirlerinden doğan gelirler, mali tekeller, parafiskal gelirler-vergi benzerleri ile cebri- zorunlu borçlanmalar gibi 10 grup kamu gelirinden oluşur.

Kamu kaynağının kullanılmasının genel esasları nelerdir?​

Kamu kaynağının kullanılmasının genel esasları nelerdir?
Kamu Kaynağının Kullanılmasının Genel Esasları
- Malî saydamlık (Mali şeffaflık) Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında denetimin sağlanması amacıyla kamuoyu zamanında bilgilendirilmesidir.
- Hesap verme sorumluluğu.
- Stratejik planlama ve performans esaslı bütçeleme.
 
Kamu gelirleri genellikle farklı kaynaklardan gelir elde etmektedir. Bunlar vergiler, harçlar, resimler, şerefiyeler, parafiskal gelirler, para ve vergi cezaları, mülk ve teşebbüs gelirleri, borçlanma gelirleri, fonlar, para basmaktan doğan gelirler, bağışlar, ganimetler gibi çeşitli kaynaklardan oluşmaktadır. Devlet hazinesinin gelir kaynakları ise vergi gelirleri, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri, alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirler, faizler, paylar ve cezalar, sermaye gelirleri, alacaklardan tahsilat gibi kalemlerden oluşmaktadır.

Türkiye'de devletin başlıca gelir kaynakları arasında vergi gelirleri (gelir vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, özel tüketim vergisi, damga vergisi vb.), vergi dışı gelirler (döner sermaye karları, KİT'lerden sağlanan gelirler, gayrimenkul kiraları, para cezaları vb.), sermaye gelirleri (gayrimenkul satış gelirleri) şeklinde gelir kalemleri bulunmaktadır.

Devlet gelirleri ise sadece merkezi yönetim bütçesine giren kamu gelirlerini ifade eder. Devletin elde ettiği gelirler kastedilirken, kamu yararı için çalışan kuruluşların ve yerel yönetimlerin gelirleri bu kavramın dışında tutulmaktadır.

Parafiskal gelirler ise kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sosyal güvenlik kuruluşları tarafından tahsil edilen ancak devlet bütçesine dahil edilmeyen kamu gelir türüdür.

Sosyal hizmetin kamu gelirleri ise vergiler, harçlar, resimler, şerefiyeler-harcamalara katılma payları, para ve vergi cezaları, fonlar, maliye-para politikası tedbirlerinden doğan gelirler, mali tekeller, parafiskal gelirler-vergi benzerleri ile cebri-zorunlu borçlanmalar gibi 10 grup kamu gelirinden oluşmaktadır.

Kamu kaynağının kullanılmasının genel esasları arasında mali saydamlık (mali şeffaflık), hesap verme sorumluluğu, stratejik planlama ve performans esaslı bütçeleme gibi prensipler bulunmaktadır. Bu esaslar, kamu kaynaklarının etkili ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamaya yöneliktir.
 
Geri
Üst