Kamu denetimini saglayan yollar nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kamu denetimini sağlayan yollar nelerdir?​

Kamu yönetimin denetlenmesinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu denetim yöntemlerini “siyasi denetim, idari denetim, ombudsman denetimi, yargı denetimi, baskı grupları ve kamuoyu denetimi, yönetimde açıklık” (Eryılmaz, 2000: 302) olmak üzere altı grupta toplamak mümkündür.
Kamu denetimi nasıl bir denetim türüdür?
Dış denetimin amacı, kurum veya şirket faaliyet- lerinin ve mali raporlarının uygunluğu hakkında bağımsız bir biçimde görüş bildirmektir (Örenay, 2010: 142). Kamu denetimi, hem kamu yönetimi kurum ve kuruluşlarının hem de özel sektör kuruluşlarının kamu hukuku bağlamında denetlenme- sine dayanmaktadır (Özer, 1997: 34).
Denetim olmazsa ne olur?
İşletmenin anında tespit edemediği para ve varlık kaybına neden olur. İşletme yönetiminin, telafisi zor olan hatalı ve yanlış kararlar vermesine sebep olur. İşletmede denetim olmadığı düşüncesi, üst yönetimde ve çalışanlarda hata ve hilelerin artmasına sebep olur.

Denetim türleri kaça ayrılır?​

Denetim ile elde edilmek istenen amaca göre denetim türleri ise, finansal tablolar denetimi, uygunluk denetimi ve fa- aliyet denetimi olmak üzere üç bafll›kta aç›klanabilmektedir.
Idareyi denetleyen organlar nelerdir?
3 yolu vardır;
Idarenin denetlenmesi yöntemleri nelerdir?
Kamu yönetiminin denetlenmesi günümüzde değişik yollarla olmaktadır. Kamu yönetimi örgütü için var olan başlıca denetim yollarını; siyasal denetim, yargısal denetim, ombudsman denetimi, kamuoyunun denetimi ve idari denetim olarak belirtebiliriz.
Kamu denetimi; kamu düzeninin sağlanması ve kamusal hakların korunması amacıyla, denetlenen kişi ya da kurumların yasal ve idari düzenlemelere uygunluğun denetlenmesi olarak tanımlanabilir.
Yönetimde Denetleme ne zaman yapılır?
Yönetimin Denetlenmesi: Hesapların denetlenmesi için yönetim planında, belli bir zaman konulmamışsa; bu denetim her üç ayda bir yapılır; bununla beraber haklı bir sebep çıkarsa, hesap denetlenmesi her zaman yapılabilir.
Iç denetime neden ihtiyaç duyulur?
İç denetim, işletmelerin mali bilgilerin ve raporların güvenilirliği, işletme varlıklarının korunması, mevzuata ve işletme içi düzenlemelere uyumu ve faaliyetlerin verimli ve etkili olması konularında yönetim kuruluna makul güvence sağlar.

Idari yargısal denetim kim tarafından yapılır?​

1924 Anayasası Bu anayasa ile birlikte idare davalarına bakmak ve idari uyuşmazlıkları çözmek amacıyla Danıştay kurulması kararı verilmiştir. 1925 yılında 699 Sayılı Şurayı Devlet Kanunu kabul edilmiş olup 1927 yılında Danıştay tekrardan göreve başlamıştır.
DDK iştirakleri denetleyebilir mi?
DDK’nın görevlerini ve denetleyeceği kuruluşları düzenleyen maddesine de benzer bir ekleme yapıldı. Buna göre DDK, kamuya yararlı derneklerde, vakıflarda, kooperatiflerde, birliklerde ve bu kurum ve kuruluşların her türlü ortaklık ve iştiraklerinde , her türlü idari soruşturma, denetleme, inceleme ve araştırma yapacak.
Idarenin sorumluluğu nedir türleri nelerdir?
İdarenin sorumluluğu kusur sorumluluğu ve kusursuz sorumluluk olmak üzere iki temel sorumluluk türü vardır.

Geri