Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kamu Denetciligi Kurumuna nasil sikayet edilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.494
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kamu Denetçiliği Kurumuna nasıl şikayet edilir?​

Bir dilekçe yazılarak Ankara’daki merkez bina adresine gönderilerek başvuru yapılabilir. İllerde Valiliklere, ilçelerde de kaymakamlıklara dilekçe vererek başvuru yapılabilir. Kamu Denetçiliği Kurumu’na bizzat gelerek de dilekçe verilebilir, başvuru yapılabilir.

Kamu Denetçiliği Kurumu nereleri denetler?​

Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye’nin Kamu ile idarenin her türlü eylem, işlem, tutum ve davranışlarını, insan haklarına dayalı, adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden inceleyen, araştıran ve önerilerde bulunan kurumdur.

Kamu Denetçiliği Kurumu Şikayet kaç günde sonuçlanır?​

Kamu Denetçiliği Kurumu Şikayet kaç günde sonuçlanır?
Kamu kurum ve kuruluşlarının(idarenin) eylemleri ve işlemleri ile kamu görevlilerinin tutum ve davranışları karşısında mağdur olduğunu ya da haksızlığa uğradığını düşünen herkes, mahkemeye gitmeden önce Kamu Denetçiliği Kurumu’na(Ombudsmanlığa) başvurabilir. Başvurular en geç altı ay içerinde sonuçlandırılır.

Ombudsman uygulaması ilk kez hangi ülkede başlamıştır?​

1713 yılında İsveç’te kurulan ve 1809 yılında İsveç Anayasasına girerek anayasal bir kurum niteliğine bürünen ombudsman, bir iki ülke hariç, İkinci Dünya Savaşı sonrasına kadar İsveç sınırları dışında pek ilgi çekmemiştir. Ancak 1950’lerden sonra ombudsmanlık dünyada yayılmaya başlamıştır.

Kamu Denetçiliği Kurumunun görev alanları nelerdir?​

MADDE 5 – (1) Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.

Kamu Denetçiliği Kurumu hangi bakanlığa bağlıdır?​

Kamu Denetçiliği Kurumu hangi bakanlığa bağlıdır?
Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) 6328 sayılı yasa ile 2012 yılında kurulmuştur ve TBMM’ye bağlı ancak özerk bir biçimde faaliyet yürüten bir kurumdur.

Kamu Denetçiliği Kurumu amaçları nelerdir?​

Kamu Denetçiliği Kurumu Kararları bağlayıcı mi?​

Kurum görüşleri idare açısından bağlayıcı değil. Ancak kamu kurumları büyük ölçüde karara uyuyor. Kamu idareleri kararlara uymadıklarında, kurk kararları mahkemelerde belge olarak kullanılabiliyor çünkü tavsiye kararları çok güzel hazırlanmış hukuki metin niteliğinde.

Ombudsman kaç günde sonuçlanır?​

Ombudsman kaç günde sonuçlanır?
Kamu Denetçiliği Kurumu gerekli inceleme ve araştırmasını şikâyet tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırır.

KDK ne kadar sürede sonuçlanır?​

KDK’ya yapılan şikâyet başvuruları, inceleme ve araştırma, şikâyet tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde sonuçlandırılır. Kararlar ilgili mercie ve şikâyetçiye tebliğ edilir. Başvuran aleyhine karar alınması ya da idarenin tavsiye kararına uymaması durumundan dava açma süresinin yeniden işlemeye başlar.

Ombudsman kararları bağlayıcı midir?​

Ombudsman pozisyonu kaç yıl görev yapar?​

Ombudsman pozisyonu kaç yıl görev yapar?
Ombudsman ve denetçilerin görev süresi dört yıldır.
 

Ombudsman kararları bağlayıcı midir?​

Ombudsman kararları idare açısından bağlayıcı değildir. Ancak genellikle kamu kurumları bu kararlara uyum göstermektedir. Eğer bir kamu kurumu, Ombudsman kararlarına uymazsa, bu durumda Ombudsman kararları, mahkemelerde delil olarak kullanılabilir. Ombudsman kararları, genellikle hukuki metin niteliğinde çok güzel hazırlanmış tavsiye niteliğindeki görüşleri içermektedir.

Ombudsman pozisyonu kaç yıl görev yapar?​

Ombudsman ve denetçilerin görev süresi dört yıldır. Bu süre, ombudsmanlık pozisyonunda görev yapan kişinin atanmasından itibaren dört yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre sonunda ombudsmanın görev süresi dolmuş olur ve yeni bir ombudsman atanması gerekmektedir.

Eğer Kamu Denetçiliği Kurumu'na şikayet etmek istiyorsanız, yukarıda belirtilen yöntemlerle başvuruda bulunabilir ve mağduriyetinizi dile getirebilirsiniz. Kamu Denetçiliği Kurumu, şikayetleri en geç altı ay içerisinde sonuçlandırmayı taahhüt etmektedir. Bu süreçte adil bir inceleme ve araştırma süreci işletilir ve sonuç, ilgili mercilere ve şikayetçiye bildirilir.
 
Geri
Üst