AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kamu Denetciligi Kurumu kimler basvurabilir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Kamu Denetçiliği Kurumu kimler başvurabilir?​

Kamu kurum ve kuruluşlarının(idarenin) eylemleri ve işlemleri ile kamu görevlilerinin tutum ve davranışları karşısında mağdur olduğunu ya da haksızlığa uğradığını düşünen herkes mahkemeye gitmeden önce Kamu Denetçiliği Kurumu’na(Ombudsmanlığa) başvurabilir.

Kamu Denetçiliği Kurumunun görevi nedir?​

MADDE 5 – (1) Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.

Kamu Denetçiliği Kurumu kararları bağlayıcı mıdır?​

Kamu Denetçiliği Kurumu kararları bağlayıcı mıdır?
Kurum kararları bağlayıcı mı? Kurum görüşleri idare açısından bağlayıcı değil. Ancak kamu kurumları büyük ölçüde karara uyuyor. Kamu idareleri kararlara uymadıklarında, kurk kararları mahkemelerde belge olarak kullanılabiliyor çünkü tavsiye kararları çok güzel hazırlanmış hukuki metin niteliğinde.

Kamu Denetçiliği Kurumu kaç kişiden oluşur?​

Kamu Denetçiliği Kurumu kaç kişiden oluşur?
(2) Kurum, Başdenetçilik ve Genel Sekreterlikten oluşur. (3) Kurumda, bir Başdenetçi ve beş denetçi ile Genel Sekreter ve diğer personel görev yapar. (4) Kurum, gerekli gördüğü yerlerde büro açabilir.

Kamu Denetçiliği Kurumu özellikleri nelerdir?​

Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye’nin Kamu ile idarenin her türlü eylem, işlem, tutum ve davranışlarını, insan haklarına dayalı, adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden inceleyen, araştıran ve önerilerde bulunan kurumdur.

Ongusman ne demek?​

Ombudsman, şikayetleri ve bir takım teşebbüsleri ele alıp değerlendiren ve bunlara her iki taraf için de tatmin edici çözümler bulan kişidir. Ombudsman’ın Türkçe karşılığı için kamu denetçisi, arabulucu, kamu hakemi, medeni hakların savunucusu, parlamento komiseri gibi tanımlamalar teklif edilmiştir.

Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuru dava açma süresini durdurur mu?​

Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuru dava açma süresini durdurur mu?
Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuru yapılması, başvuruya konu edilen idari işlemin yürütmesini durdurmamaktadır. Buna karşın, bu başvuru, 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu gereğince başvuru konusu işleme karşı dava açma süresini durdurmaktadır.

Kamu Denetçiliği Kurumu neyi denetler?​

Kamu Denetçiliği Kurumu neyi denetler?

Kamu Denetçiliği Kurumu, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını denetler. Bu denetim insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde yapılır ve hukuka, hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelenir. Yani Kurum, kamu kurum ve kuruluşlarının idari işleyişi ile ilgili şikâyetleri, eylem ve işlemleri titizlikle değerlendirir ve idareye önerilerde bulunur. Bu sayede haksızlığa uğrayan ya da mağdur olduğunu düşünen herkesin haklarını korumak amacıyla çalışmalarını sürdürür. Kurum, vatandaşların haklarını korumak ve idarenin işleyişini adaletle uyumlu bir şekilde sağlamak için önemli bir role sahiptir.

Geri