AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kamera icin kullanilan filtreler nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Kamera için kullanılan filtreler nelerdir?​

Fotoğrafçılıkta temelde 4 tip filtre kullanılır. Bunlar UV, Polarize, ND ve Renk filtreleridir.

Kaç stop ND filtre almalıyım?​

ND filtreler, koyu renk camlar gibi görünüyor ve ışığı kesme kapasitelerine göre çeşitli derecelerde satılıyor – 3, 6, 10, 15 stop gibi. Uzun pozlama manzara fotoğrafçıları tarafından en çok tercih edilenler 10-stop filtreler ile yakın zamanda piyasaya çıkan 15-stop filtreler.
ND filtre nedir ne işe yarar?
ND filtrenin özelliği ışık yoğunluğunu doğal bir şekilde aktararak renk kayıplarının yaşanmasını engellemektir. ND filtreler siyah ve gri cama sahiptir ve pozlamayı düşürücü etki yaratır. ND filtre ışığı doğal şekilde azaltmasıyla yüksek f değerinde diyaframı düşürerek çekimler yapmanıza imkân sağlar.

Filtre çeşitleri nelerdir?​

Araç Filtre Çeşitleri Nelerdir?

Filtreler kaça ayrılır?​

Kullanım amaçlarına göre filtreler 5 gruba ayrılır.
ND filtre yerine ne kullanılabilir?
Eğer fotoğraf çekiliyorsa, çekildiği anda ve yerde fotoğrafı çekenin istediği şekilde pozlama sonucu alınmalıdır. Bu nedenle ND filtreler faydalı araçlar haline geliyor. Eğer ND filtreniz yoksa, makinenizin Multi-Exposure menüsüne girip, ayarını Average Exposure yaparak, kaç poz çekeceğinizi ayarlıyorsunuz ve “Voila!”.
Bir uzun pozlama fotoğraf çekim hikayesi
- 2 duraklık LEE Geçişli ND filtremi takıp, ufuk çizgisinin üzerindeki gökyüzünü 2 durak karartıp, sahnemi dengeledim.
- Lensimi manuel netleme yapacak şekilde ayarladım.
- Önümdeki kayalara manuel netleme yaptım.
- 10 duraklık LEE Big Stopper ND filtremi taktım.
ND (Neutral Density) filtreler gri ve siyah cama sahip olup pozlamayı düşüren bir etkiye sahiptirler. Işığın doğal bir şekilde azalması ve yüksek F değerlerinde diyaframı kısarak çekimler yapabilmenizi sağlayan bu filtreler sayesinde gündüz uzun pozlama yapabilme imkanı doğmaktadır.
Polarize filtre nerelerde kullanılır?
Bulutları belirgin hale getirir Gökyüzündeki bulutları daha belirgin hale getirmek, ağaçların yapraklarını biraz daha ortaya çıkarmak, metal yüzeylerdeki yansımaları gidermek için de polarize filtre kullanılabilir.

Dizel araç filtreleri nelerdir?​

Periyodik araç bakımlarında araçların en çok ihtiyacı olan filtreler şunlardır:

Bir arabada kaç tane filtre vardır?​

Yakıt filtresi, yağ filtresi, polen filtresi ve hava filtresi olmak üzere dört temel araba filtresi bulunur.

Geri