AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kalsiyum vucutta ne ise yarar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.359
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kalsiyum vücutta ne işe yarar?​

Vücut güçlü kemiklerin ve dişlerin oluşturulması-korunması, kalbin çalışması, kasların hareketi ve sinirlerin beyin ile her vücut parçası arasında mesaj taşıması için kalsiyuma ihtiyaç duyar. Aynı zamanda, kan akışına yardımcı olur ve birçok fonksiyonu etkileyen hormonları ve enzimleri serbest bırakmaya yardımcı olur.

Kalsiyum takviyesi nasıl kullanılır?​

Kalsiyum takviyeleri yemek yerken ya da yemekten sonra tok karnına kullanılabilir. Sindirim enzimleri kalsiyumun sindirilmesine destek olacaktır. Kalsiyum takviyeleri genellikle kapsül ve tablet formda olduğu için su ile tüketilmesi tavsiye edilir.
Kalsiyum yüksek olanlar nasıl beslenmeli?
Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri en etkili kalsiyum kaynakları. Yeterli kalsiyum alımı için kahvaltıda 1-2 dilim peynir tüketin ve buna ek olarak günde 2 su bardağı kadar süt ya da yoğurt eklemeye özen gösterin. Unutmayın ki yaşlılarda, hamile ve emziren kadınlarda bu gereksinim daha fazla oluyor.

Damarlarda kalsiyum birikmesi nasıl önlenir?​

Kalsiyumun damarlarda birikmesini önlemek ve yavaşlatmak dolaşımdostu bir diyet, egzersiz ve K2 vitaminiyle sağlanabilir. Akdeniz diyeti vitamin, mineral, önemli yağlar ve lifaçısından zengindir. Bu sayede kalp ve dolaşım sistemi dostudur. Bu diyettebolca yeşil sebze bulunur ve bunlar K2 vitamini içerirler.

Kalsiyum fazla olursa ne olur?​

Kan kalsiyum düzeyinin yüksek seyretmesi böbrek taşına neden olabilirken pankreas bezi üzerine etki ederek pankreatit oluşmasına da yol açabilmektedir. Kandaki kalsiyum düzeyi yüksekliği aynı zamanda mide salgısını artırarak ülser ve gastrite neden olabilir kabızlık, bulantı ve kusma gibi şikayetler görülebilmektedir.
Kalsiyum eksikliği hangi hastalıklara yol açar?
Kalsiyum Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir? Kemik erimesi, raşitizm, osteomalazi gibi bazı kemik rahatsızlıkları kalsiyum eksikliğinde görülen hastalıklardır.
Yavaş bolus uygulaması veya sürekli infüzyon ile uygulanabilir. Tahrişi azaltmak için küçük bir iğne ile büyük bir damara yaklaşık 1,5 mL/dk hızında yavaşça enjekte ediniz 200 mg/dakikayı geçmeyen bir hızda aralıklı infüzyon olarak veya sürekli infüzyon şeklinde de verilebilir1–5.
Kemik “K”sız da yapamıyor Kanınızda dolaşan D vitamini, yediğiniz yemeklerdeki kalsiyumun bağırsaklardan emilimini artırmaktır. Eğer siz gıdalarla yeteri kadar kalsiyum kazanmazsanız bedeninizin kalsiyum ihtiyacını bu defa kemikten kalsiyum alarak karşılar. Bunu da yine D vitamini yardımı ile yapar.
Kalsiyum damar tıkanıklığı yapar mı?
Damarların duvarındaki hücrelerde kalsiyum birikimi damarları kalınlaştırıp daraltan, “aterosklerotik” plaklara neden olabiliyor. Bu durum en başta kalp ve beyin olmak üzere organların beslenmesini bozuyor.
 
Geri
Üst