AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kalsitonin hormonu kim salgilar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kalsitonin hormonu kim salgılar?​

Kalsitonin hormonu, potasyum ile kalsiyumun kontrol edilmesini sağlamaktadır. Kalsiyum ve potasyum kontrolü kemik dokuyu parçalayan osteoklastların inhibe edilmesi ile meydana gelmektedir. Osteoklast kemik dokusunun parçalanması ile kemik yapısında bulunan kalsiyumun kana karışması sağlanmaktadır.
Kalsitonin nasıl artar?
Kalsitonin yükselmesine neden olan diğer durumlar:
- Pankreas adacık hücre tümörleri.
- Akciğer, meme ve pankreas kanseri.
- İntestinal, gastrik ve bronş karsinoidleri.
- Kronik böbrek yetmezliği (KBY), Zollinger-Ellison sendromu, pernisiyöz anemi.
- Termdeki gebeler.
- Yenidoğanlar.

Kalsitonin hormonu eksikliğinde ne olur?​

Kalsitonin hormonunun vücuttaki görevleri nelerdir? 1- Kandaki kalsiyum, fosfor ve madensel tuz miktarını ayarlar. 2- Kemiklerin sertleşmesine yardımcı olur. 3- Eksikliğinde kandaki madensel tuzlar kemiklere geçemez ve kemik erimesi oluşur.
Kalsitonin fazlalığında ne olur?
Medüller kanser tiroid bezindeki kalsitonin hormonu salgılayan C hücrelerinin kanseri olduğu için bu hastaların kanlarında kalsitonin hormonu yükselir. Ameliyat sonrası kalsitonin düşer. Buna karşılık ameliyat sonrası kalsitonin artmaya devam ederse medüller kanser nüks etmiş demektir.

Kanda tiroksin artarsa ne olur?​

Bazal metabolizma hızını arttırır, protein sentezine etki eder ve vücudun katekolaminlere (adrenalin vs.) olan duyarlılığını arttırır. Bazal metabolizma hızının artması, hücre reaksiyonlarının hızlanması, böylece daha hızlı ve yüksek oranda enerji açığa çıkması nedeniyle vücut ısısı yükselir.
Kalsitonin testi nasıl yapılır?
Uyarı testi başlangıçta bir kan numunesi almayı, daha sonra hastaya damar içinden kalsiyum veya pentagastrin vererek kalsitonin üretimini uyarmayı kapsar. Daha sonra birkaç dakika içinde birden fazla sayıda kan numunesi toplanarak uyarının etkisi ölçülür.
 
Geri
Üst