AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kalsitonin artarsa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kalsitonin artarsa ne olur?​

Kalsitonin, normal seviyenin üzerine çıktığında kan kalsiyum seviyesinin konsantrasyonunu azaltır. Aslında tam olarak kemikler üzerinde etkilidir. Asıl görevi kandaki kalsiyum seviyesini düşürmektir. Kalsitoninin, kemik erimesini yavaşlatmak gibi birçok etki alanı vardır.

Kemik kalsiyum düzeylerini hangi hormon azaltır?​

Paratiroid hormon, parathormon veya PTH, paratiroid bezi tarafından salgılanan, vücutta kalsiyum metabolizmasının düzenlenmesinde rol alan hormon.
Parathormon kalsiyumu azaltır mı?
Kalıcı hipoparatiroidi: Parathormonun yetersiz salınması sonucu oluşur ve bu nedenle böbreklerden kalsiyum geri emilimi azalır.

Kanda kalsiyum dengesi nasıl sağlanır?​

Kalsiyum emilimi ince bağırsaklarda gerçekleştirilir, dışkı, ter ve en fazla böbrek yoluyla vücuttan atılır. Sağlıklı yaşam için kalsiyum dengesi çok önemlidir. Bu denge, boyunda yer alan tiroid organının hemen yanındaki paratiroid bezi ve D vitamini tarafından sağlanır.

Kalsitonin kalsiyumu nasıl etkiler?​

Kalsitonin hormonu kanda bulunan kalsiyumun düşmesine sebep olmaktadır. Bunların dışında kasitonin hormonu kemik dokularına da etkisi ile bilinmektedir. Kemik hücresine bağlanması halinde hücre zarından kemiklere kalsiyum geçişinin daha hızlı olmasını sağlamaktadır.
Kalsitonin neden yükselir?
Kalsitonin yükselmesine neden olan diğer durumlar: Pankreas adacık hücre tümörleri. Akciğer, meme ve pankreas kanseri. İntestinal, gastrik ve bronş karsinoidleri. Kronik böbrek yetmezliği (KBY), Zollinger-Ellison sendromu, pernisiyöz anemi.
Kalsiyum homeostazının devamlılığı, hücre dışı sıvıda iyonize kalsiyum düzeyini doğru algılayabilen hücre reseptörleri sayesinde sağlanır. Bu görevi, 7 transmembran-geçişli G proteinine bağlı reseptör ailesi üyelerinde biri olan kalsiyum-duyarlı reseptörler yapmaktadır.
Serum kalsiyum düzeyleri parathormonun (PTH) seviyesini belirler. Düşük kalsiyum düzeyi parathormon (PTH) salınımını artırır.
Paratiroid hastalığı neden olur?
Hiperparatiroidizm. Paratiroid bezinin normalden çok çalışması ve fazla miktarda parat hormon salgılaması durumunda ortaya çıkan tablodur. Sonuçta kan kalsiyum düzeyi de yükselir ve buna bağlı şikayetler ortaya çıkar.
 
Geri
Üst