AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kalsifiye odontojenik kist nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kalsifiye odontojenik kist nedir?​

Kalsifiye kistik odontojenik tümör (KKOT) nadir görülen bir odontojen tümördür. Genellikle ağrısız, yavaş büyüyen, maksilla ve mandibulayı eşit oranda etkileyen ve anterior bölgede yerleşme eğiliminde olan bir kitle olarak bulunur. Bazen, KKOT bir diş ile ilişkilidir ve diş sürmesine engel olabilir.
Odontojenik kist ne demek?
Ağız içinde herhangi bir bölgede diş kaynaklı (odontojenik) kistler oluşabilir. Diş kistleri içerisinde sıvı veya kısmen katı madde bulunduran etrafı doku ile kaplanmış boşluklardır. Zaman içinde yavaş büyüme gösterir ve çene kemiğinde tahribat oluşturur. Genellikle iyi huylu kitlelerdir nadiren de kötü huylu olabilir.

Odontojenik tümör ne demek?​

Odontojenik tümörler, farklı histopatolojik tipler ve klinik davranışlar sergileyen bir grup lezyonu içerir. Odontojenik tümörler çoğunlukla benign olmalarına karşın malign formları da vardır. Benign olanların bazıları iyi sınırlanmadıkları ve infiltratif geliştikleri için inatçı lokal nüksler gösterebilirler.
Diş kisti ameliyatsız geçer mi?
Diş Kistinin Tedavisi Var Mıdır? Diş kistinin tedavisi kistin türüne ve bölgesine göre değişir. Genel olarak tedavi yaklaşımı, kistin cerrahi olarak alınmasıdır. Kistin kaynağı olan diş çekilir, kistin etkilediği diş ve/veya dişler canlılığını yitirmiş ise kök kanal tedavisi uygulanarak ağız içinde tutmak amaçlanır.
Glanduler Odontojenik Kist (GOK) çenelere ait nadir görülen gelişimsel bir kisttir. Sıklıkla alt çenenin ön bölgesinde orta yaşlı bireylerde göz- lenmektedir. Erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır. Radyografik olarak sınırları belirgin uni veya multiloküler radyolüsent görüntü vermekte- dir.
Odontojenik enfeksiyon ne demek?
Odontojenik (Diş kökenli) enfeksiyonlar; Dişlerin derin çürükler ve darbeler gibi etkenlerle canlılığını kaybetmesi ya da ilerlemiş dişeti hastalıkları nedeniyle dişleri saran kemik yapılarda meydana gelen enfeksiyonlardır.
 
Geri
Üst