AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kalsifik plak neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kalsifik plak neden olur?​

Genetik yatkınlığı olan kişilerde, sigara bağımlılarında, yüksek tansiyon ve diabet gibi hastalığı olanlarda, hiperlipidemi hastalarında, obezlerde, hareketsiz yaşam ve stresli kişilerde koroner damar hastalıkları sık görülür.

Ateroskleroz nasıl meydana gelir?​

Ateroskleroz nasıl meydana gelir?
Ateroskleroz, yani damar sertliği, atardamar içinde plak birikmesiyle damarların daralması ve sertleşmesi ile gelişen bir hastalıktır. Halk arasında damar kireçlenmesi olarak da bilinir. Hastalık, vücutaki kan akışını bozarak ciddi sorunlara neden olabilir.

Aterom plağında neler bulunur?​

Olgunlaşmış bir aterom plağı temel olarak lipid içeren bir çekirdek ve çevresindeki fibröz dokudan oluşur. Lipid çekirdeği hücre, kollajen desteği ve vasküler yapıdan fakir, hücre dışı lipid ve nekrotik hücre artıklarından zengindir. Aterom plağının lipid içeriği ne kadar fazla ise stabilitesi o kadar azalır.

Damarlardaki plaklar nasıl yok olur?​

Damarlardaki plaklar nasıl yok olur?
Aterektomi cihazı üzerinde, özel, dönerek plağı traşlayan küçük bıçaklar mevcuttur. Plak düzeyinde bu küçük bıçaklar, kateter üzerinde hızla döner ve plağa dokunduğu düzeylerde plağı ufak ufak traşlar ve temizlenir, traşlanan plak emilerek dışarı alınır.
Aortada kalsifiye aterom plakları nedir?​
Ateroskleroz, aterom plaklarından oluşan bir damar rahatsızlığıdır. Aterom plakları yağlı cisimciklerin oluşturduğu yani kolesterol adı verilen kan lipit düzeylerinin belirlediği bir hastalık şeklidir.

Arkus aortada kalsifikasyon nedir?​

Arkus aortada kalsifikasyon nedir?
Koroner arterlerdeki kalsifikasyon, bu damarların çapını daraltarak damar içerisinden geçen kan miktarını azaltır. Bu durumda kalbi beslemekten sorumlu koroner arterler görevini tam olarak yerine getiremez. Sonuç olarak da bu kişilerde koroner arter hastalığı, kalp krizi gibi sağlık sorunları gelişebilir.

Mikro aterom nedir?​

Aterom, atardamarların duvarlarında oluşan anormal yangısal (enflamatuvar) makrofaj akyuvar birikmesidir. Bu anatomik bozukluklar (lezyonlar) çocukluğun geç döneminde, yaklaşık 10 yaşından önce gelişmeye başlar ve zamanla iyice gelişir.

Aterom plak nedir?​

Aterom plak nedir?
Aterom plakları yağlı cisimciklerin oluşturduğu yani kolesterol adı verilen kan lipit düzeylerinin belirlediği bir hastalık şeklidir. Bunun oluşmasına neden olan birçok faktör vardır.

Aort duvar kalsifikasyonu nedir?​

Memede kalsifikasyon tehlikeli midir?​

Memede kalsifikasyon tehlikeli midir?
Memedeki kireçlenmeler beslenirken fazla kalsiyum almanızla bağlantılı değildir. Ayrıca meme kanserine dönüşemezler. Kalsifikasyonlar daha ziyade, meme dokusunda meydana gelen kanserin altında yatan bazı süreçler için bir belirteçtir. Çoğu durumda, kalsifikasyonlar iyi huyludur (kanserle ilişkili değildir).
 
Kalsifik plaklar genellikle damar içinde oluşan plak birikmesiyle ve kalsiyum birikimleriyle ilişkilidir. Bu durum genetik yatkınlığı olan kişilerde, sigara bağımlılarında, yüksek tansiyon ve diyabet gibi hastalığı olanlarda, hiperlipidemi hastalarında, obezlerde, hareketsiz yaşam ve stresli kişilerde koroner damar hastalıklarına neden olabilir.

Ateroskleroz, yani damar sertliği, atardamar içinde plak birikmesiyle damarların daralması ve sertleşmesi ile gelişen bir hastalıktır. Vücuttaki kan akışını bozarak ciddi sorunlara yol açabilir. Aterom plağı ise lipid içeren bir çekirdek ve çevresindeki fibröz dokudan oluşur. Lipid içeriği ne kadar fazla ise plak o kadar instabil hale gelir.

Ateroskleroz tedavisi için aterektomi cihazı kullanılabilir. Bu cihaz üzerinde plağı traşlayan küçük bıçaklar bulunur ve plağın temizlenmesine yardımcı olurlar.

Arkus aortada kalsifikasyon, kalp damarlarındaki kalsifikasyon nedeniyle kalbin yeterince beslenememesine ve kalp hastalıklarının gelişmesine yol açabilen bir durumdur. Bu durumda koroner arter hastalığı ve kalp krizi riski artabilir.

Mikro ateromlar, atardamar duvarlarında oluşan anormal yangısal makrofaj birikmesidir. Bu lezyonlar çocukluğun geç dönemlerinde gelişmeye başlar ve zamanla büyür.

Memede kalsifikasyonlar genellikle kanserle ilişkilendirilmez. Ancak meme dokusunda kalsifikasyon varlığı bazı süreçlerin belirteci olabilir. Kalsifikasyonların çoğu iyi huyludur ve genellikle kanserle ilişkili değildir.
 
Geri
Üst