- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kalp yetmezliğinde nefes darlığı neden olur?
Kalp damarlarının tıkanması, tıkanan damarın işlevini yitirmesi, kalp kasının iyi kasılamaması sonucunda kalp yetmezliği ve buna bağlı olarak nefes darlığı ortaya çıkıyor.Kalp yetmezliğinde neler yapılmalı?
Kalp Yetmezliği Tedavi Yöntemleri- Anjiotensin Dönüştürücü Enzim (ADE) İnhibitörleri.
- Anjiotensin Reseptör Blokerleri (ARB)
- Beta Blokerler.
- Diüretikler.
- Digoxin.
- Cerrahi Tedaviler ve Tıbbi Destek Cihazları
- Kalp Kapak Değişim veya Onarımı
- İmplante Edilebilir Kardiyoverter Defibrilatörler (ICD)
Kalp yetmezliği olan ameliyat olabilir mı?
Kalp yetersizliğinde yapılan başlıca cerrahi işlemler kalp damarlarındaki tıkanıklık ve darlıklara balon ve stent uygulanması, koroner arter bypass ameliyatı ve kalp kapağı değiştirme ameliyatıdır. Mevcut tıbbi olanaklar ve gelişmeler sayesinde bu işlemlerle başarılı sonuçlar alınabilmektedir.
Kalp yetmezliği ne yememeli?
Salam, sosis, sucuk, pastırma gibi işlenmiş etler, konserve gıdalar ve hatta birçok kolalı meşrubat yüksek oranda tuzlar içerir. Bu gıdalardan kaçınılmalıdır. Kalp yetmezliğini azdıran tuzu (sodyum) azaltmak kadar önemli bir husus sodyumun potasyum ile dengelenmesidir. Potasyumdan zengin gıdaların yenmesi önemlidir.Kalp hastaları ameliyat olabilir mi?
Kalp hastalığı ameliyata engel midir? “Kalp hastalığı ameliyata asla engel değildir. Hatta yapılan bypass operasyonları sayesinde çoğu hastanın kalbi daha iyi duruma getirilmektedir. Ancak kalp hastaları, kalple ilgili bir problemi olmayan kişilere göre daha farklı anestezilerle yönetilir.Ritim bozukluğu olanlar ameliyat olabilir mi?
Ritim bozukluğu olan hastada diğer kalp sorunlarının (kapak hastalığı veya koroner arter hastalığı) tedavisi için cerrahi gerekiyorsa, ritim bozukluğunun tedavisi, ek bir cerrahi risk oluşturmadan kolaylıkla uygulanabilir.
Kalp yetersizliği, kalp perfomansının azalması sonucu, kalbin doku ve organlara gerekli ve yeterli kanı gönderememesi sonucu ortaya çıkan klinik bir tablodur. Sıklıkla kalp damar hastalığı, kalp krizi, yüksek tansiyon (hipertansiyon), kalp kapak hastalığı gibi kalp performansını bozan ya da kalbin iş yükünü arttıran durumlar sonucu gelişir.
Kalp yetmezliğinin ağırlığı artıkça ani ölüm tehlikesinde artış ortaya çıkar. Özellikle NYHA fonksiyonel klasifikasyonunda 3.-4. derece yetmezliği olanlarda ölümlerin yaklaşık %80’inde ritm bozukluklarının rolü vardır. Ortalama kalp hızının istirahatte 90/dakikanın üzerinde olması da bu yönden kötü prognoz bulgusudur.
Kronik kalp yetersizliği veya akut kalp eksikliği?
Kronik kalp yetersizliği bulunan olgularda zaman zaman akut kalp yetersizliği tablosu gelişebilmektedir. Kalp yetersizliğine bağlı ortaya çıkan yakınmalar, mevcut kalp yetersizliğinin tipine ve kişiden kişiye değişebilir. Dolayısıyla tanımlanan yakınmaların büyük bölümü veya sadece çok az bir kısmı, farklı düzeylerde görülebilir.