Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kalp ve Damar Sağlığına İyi Gelen Besinler Nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Kalp ve damar sağlığı ile ilgili problemlere temel olarak sağlıksız beslenme ve stres neden olmaktadır. Kalp ve damar hastalıkları artık genç insanlardada yaygın.

Sağlıklı bir vücut için 50'den fazla farklı besine ihtiyaç duyulur ve bu besin maddelerinin tek yönlü diyetle karşılanması mümkün değildir. Tek yönlü bir diyet asla vücut için gerekli besinleri sağlayamaz ve yeryüzündeki süper yiyeceklerden bahsetmek mümkün değildir. Ancak, kalp sağlığına diğerlerinden daha fazla katkıda bulunan bazı besinler vardır. Bu yiyecekler aşağıdaki gibi listelenebilir.
Balık Yağı

Somon, ton balığı, sardalya ve alabalık gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengin yağ balıkları kalp sağlığınızı destekler. Balıklardaki omega-3 yağ asitleri düzensiz kalp atışı ve damarlarda tıkanmaya neden olan plak oluşumunu önler.
Yağlı tohumlar

Badem, ceviz ve fındık gibi yağlı tohumlar içerdikleri lif ve sağlıklı yağ asitleri ile kalp sağlığınızı korur. Tuzsuz olanları tercih etmelisiniz.
Meyveler

Yaban mersini, ahududu, böğürtlen ve çilek gibi meyveler, içerdikleri lif ve biyoaktif bileşikler sayesinde kalp dostudur. Bu meyvelere renk veren bileşikler kan basıncını dengeler ve damar sağlığını korur.
Keten Tohumu:

Kalp sağlığını korumak için omega-3 yağ asitleri, lif ve biyoaktif bileşikler içerir. Ezilmiş bir şekilde kullanılmalıdır.
Yulaf ezmesi

İçerdiği çözünebilir lif sayesinde, gıdadaki kolesterolün bir kısmının dışkı ile atılmasını sağlar, kolesterol seviyesini düşürür ve tokluk sağlar.
Kuru fasulye

Fasulye, barbunya, nohut ve yeşil mercimek gibi bakliyat, lif ve B grubu vitaminleri bakımından zengindir ve kalp sağlığını korur. Kuru baklagiller ayrıca kan şekeri dengesi sağlar.
Turuncu ve Kırmızı Sebzeler

Havuç, tatlı patates, kırmızı biber ve kış kabağı, kalp sağlığını koruyan beta karoten, lif ve C vitamini bakımından zengindir. Patates iyi bir potasyum kaynağıdır ve kan basıncını stabilize etmeye yardımcı olur.
Yeşil yapraklı sebzeler

Ispanak ve brokoli gibi yeşil sebzeler potasyum, lif, folat, kalsiyum ve C vitamini bakımından zengin kalp dostu sebzelerdir.
Bitter çikolata

Kakao içeriği% 70 veya daha fazla olan siyah çikolata, kalp sağlığını koruyan biyoaktif bileşikler (polifenoller) içerir. Polifenoller kan basıncını dengeler ve iltihaplanmayı azaltır.
Turunçgiller ve Tropikal Meyveler


Portakal, mandalina, papaya ve ananas gibi meyveler C vitamini, beta karoten, folat ve lif bakımından zengindir, pıhtılaşmayı dengeler ve kalp hastalıklarına karşı korur.
Domates


Kalp sağlığı için önemli olan potasyum bakımından zengindir. Güçlü bir antioksidan olan likopen, kötü kolesterolü (LDL) azaltır ve kalp krizi riskini azaltır.
Zeytin yağı

Akdeniz diyetinin önemli bir parçası olan zeytinyağı, içerdiği mono doymamış yağ asitleri sayesinde hem kan kolesterol seviyesini hem de şeker seviyesini azaltır.
Yeşil çay

Günde en az 4 fincan yeşil çay tüketen antioksidan kateşin bileşikleri bakımından zengin, kalp hastalığı ve kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltabilir.
Kahve

Günde 2 fincan kahvede içerdiği biyoaktif bileşikler sayesinde kalp hastalığı ve kalp krizi riskini azaltır. Bununla birlikte, kahvenin şekersiz ve krema olmadan olması gerektiği unutulmamalıdır.
Avokado

Zeytinyağına benzer tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan Avokado, kolesterolü düşürücü etkisi ve içerdiği potasyum sayesinde kan basıncını dengeleyerek kalp sağlığına katkıda bulunur.
Yiyecekler kalbi nasıl etkiler?
Yemeye hazır yiyecekler, hareketsizlik, stres, yoğun çalışma temposu gibi faktörler kalp damar hastalıklarına neden olur. Özellikle sağlıksız yiyeceklerin tüketilmesiyle birlikte damar tıkanıklıkları meydana gelir ve sonuç olarak kalp krizi riski artar. Bu nedenle, damar sağlığını düzenleyen besinler tüketilmelidir. Kardiyovasküler sağlığa dikkat etmek için, her öğünde kullanılan yağ seçimine dikkat etmek önemlidir. Vasküler tıkanmaya neden olabilecek margarin gibi zararlı ürünler yerine, kan akışını düzenlemek için zeytinyağı tüketilmelidir.
Badem ve fındık gibi kurutulmuş fındık tüketimi LDL seviyelerini azaltır.
Omega yönünden zengin balık ürünlerinin haftada en az bir kez tüketilmesi, hem kardiyovasküler hem de kardiyovasküler sağlık için faydalıdır. Sağlıklı gıda tüketimi, kanda LDL denilen kötü kolesterol miktarını azaltır. Düşen kötü kolesterol sayesinde, kan basıncı seviyesi gerekli miktarlara indirgenir. Tabii ki, dengeli ve sağlıklı bir diyet, kalp-damar sağlığı mükemmel çalışması için yeterli değildir. Ek olarak, aşağıdakiler aşağıda listelenmiştir;
Günde ortalama 30 dakika hafif egzersizler yapın.
Bol miktarda su tüketin.
Stresli durumlardan kaçınmak.
Antioksidan içeren yiyeceklere çevirmek için.
 
Geri
Üst