Kalp Üfürümü Nedir? Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Kalp Üfürümü Hakkında Önemli Noktalar Kalp Üfürüm Tanısı Nasıl Konur? Kalp Üfürümü Nasıl Tedavi Edilir? Sağlıklı Bir Kalp İçin 7 Doğal İpucu Kalp Sağlığını Destekleyici Besinler Yiyin Aktif Kalın Sigarayı Bırakın Stresi Azaltın Sağlıklı Kilonuzu Koruyun Kalp Sağlığı İçin Takviye Kullanın Diş Hijyenine Dikkat Edin Önlemler 2 ile 8 yaş arasındaki çocukların en az yüzde 50’sinde görülen kalp üfürümü genellikle zararsız oluyor.

Özellikle yeni doğanların hayatlarının ilk 6 ayında görülen kalp üfürümü sadece doktor muayenesinde stetoskopla duyulabiliyor. Ebeveynler üfürüm olup olmadığını teşhis edemez bu sebeple çoğu zaman masum olsa da mutlaka bir çocuk kardiyolojisi uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. İLGİLİ HABER Yazın güneşlenirken dikkat: Aşırı sıcak beyin kanaması ve inme riskini tetikliyor Kalp Üfürümü Hakkında Önemli Noktalar Kalp üfürümü, kalp atışları arasında duyulan ekstra veya sıra dışı bir sestir. Masum veya anormal olarak tanımlanabilir.
Sağlıklı bebekler ve çocuklarda zararsız kalp üfürümleri olması nadir değildir. Bu genellikle endişelenecek bir şey değildir, ancak bazı durumlarda doğumda mevcut olan doğuştan kalp rahatsızlığının bir işaretidir. Çocuk doktorunuz, çocuğunuzun daha ciddi bir hastalığı olup olmadığını tespit edebilecektir. Yetişkinlerde kalp üfürümleri önemsiz olabilir veya kalp kapağı bozukluğu gibi daha ciddi bir kalp sorununun belirtisi olabilir.

Kalp üfürümleri diğer kalp sorunları belirtileri ile birlikte ortaya çıktığında, bu bir kardiyolog tarafından değerlendirilmesi gereken daha ciddi bir sorundur. İLGİLİ HABER Uzmanlardan uykuda terleyenler için önemli tavsiyeler!

Terlemeye ne iyi gelir?

Kalp Üfürüm Tanısı Nasıl Konur? Kalp üfürümünün daha ciddi bir durumun işareti olup olmadığını belirlemek için, doktor üfürümün yüksekliğini, ses tonunu, yerini ve zamanlamasını dinlemek için bir stetoskop kullanacaktır. Aynı zamanda, mırıltı olup olmadığını, kalbin kanla dolmasını ya da boşalırken olduğu gibi, nefes alma ve fiziksel aktivite gibi bazı işlemlerin mırıltı sesini nasıl etkilediğini de kontrol edecektir. Doktor bir problem tespit ederse, hastayı bir kardiyologa yönlendirir, o zaman kalp ritmini, yapısını ve fonksiyonunu değerlendirmek için göğüs röntgeni, EKG (elektrokardiyogram) veya ekokardiyogram (eko) gibi diğer testleri kullanır.
Bu testler üfürüme yol açabilecek kalp problemlerini tespit etmek için kullanılır.

Üfürümün nedeni açık olduğunda, hasta ve doktor tedavi planına karar verebilir. Kalp Üfürümü Nasıl Tedavi Edilir? Kalp üfürümlerinin çoğu zararsızdır ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Masum bir kalp üfürümüyle, muhtemelen herhangi bir semptom fark etmeyeceksiniz ve yaşam tarzınızı değiştirmeniz gerekmeyecek. Mırıltı, ateş, enfeksiyon veya tiroid problemleri gibi bir durumdan kaynaklanıyorsa, hastalık tedavi edildiğinde genellikle kaybolur. Anormal kalp üfürümünün tedavisi bu soruna neden olan kalp probleminin türüne ve ciddiyetine bağlıdır.
Genel olarak, kalp kapak hastalıklarını ve ilgili kalp hastalıklarını tedavi etmek için yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçların bir kombinasyonu kullanılır. Kan damarlarını genişletmek, yüksek tansiyonu düşürmek, yüksek kolesterolü düşürmek, düzensiz kalp atışlarını önlemek, kan pıhtılarını önlemek ve koroner kalp hastalığını önlemek için kalbin iş yükünü azaltmak için ilaçlar verilebilir.

Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçları problemi kalp kapakçığıyla çözmezse, ameliyat etmek ya da hatta değiştirmek için ameliyat gerekebilir. Doktorlar daha fazla hasarı ve kötüleşen semptomları önlemek için hasarlı kalp kapakçığını tamir etmeyi tercih ederler. Bu genellikle dokuların çıkarılmasını, eklenmesini veya yeniden şekillendirilmesini veya birbirine kaynaşmış olan valf kapaklarının ayrılmasını içerir. Kalp kapakçığını onarmak ya da değiştirmek için gerçekleştirilebilecek bazı ameliyat türleri şunlardır: Balon valvüloplasti veya balon valvotomi: Daha az invaziv bir kateter kullanarak tamamen açılmayan kalp kapakçıklarını onarır.
Kalp kapağı ameliyatı: Sorunlu kapağı kaldırır ve bazen daha az invaziv bir kateter ile insan yapımı veya biyolojik bir kapakla (domuz, inek veya insan kalp dokusundan yapılmış) değiştirir. Transkateter aort kapak implantasyonu: Yeni bir vanayı eski vanaya sıkıca oturması için genişletmek için bir balon kullanarak hatalı aort kapaklarının yerini alır. Valf içi valf prosedürü: Arızalı olan mevcut bir valf üzerine yedek valf yerleştirilir.


Ross operasyonu: Hatalı aort kapağı çıkarılmış ve yerine bir donörden gelen bir valf ile değiştirilmiş olan kendi pulmoner valfiniz ile değiştirilmiştir. Sağlıklı Bir Kalp İçin 7 Doğal İpucuKalp Sağlığını Destekleyici Besinler Yiyin Kalp sağlığı için doğal ipuçları hakkında konuşurken, yapabileceğiniz en önemli şey, kalp sağlığına uygun gıdalarla dolu bir beslenme şeklidir. Yedikleriniz doğrudan kalbinizin sağlığını etkiler ve kalp kapak hastalıkları da dahil olmak üzere kalp komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olur. İşte kalbinize en iyi gelecek yiyeceklerin hızlı özetlenmesi: Yüksek lifli yiyecekler: Yulaf ve glütensiz tahıllar (kahverengi pirinç, darı, karabuğday ve kinoa dahil)gibi lif bakımından zengin yiyecekler, kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine ve koroner kalp hastalığı riskini azaltmanıza yardımcı olacaktır.


Omega-3 yiyecekleri: Yabani somon, ceviz, chia tohumu ve keten tohumu gibi omega-3 yağ asitleri içeren yiyecekler, iltihabı azaltmaya, kan basıncını düşürmeye ve felç riskini azaltmaya yardımcı olur. Yeşil yapraklılar: Yeşil yapraklı sebzeler gibi lahana, brüksellâhanası, ıspanak, pazı gibi sebzeler A vitamini, folik asit, magnezyum ve potasyum gibi kalp-sağlığı için besin maddeleri içerir. Kronik hastalıklarla savaşmak ve kalp problemleri riskinizi azaltmak için öğünlerinize yeşiller ekleyin. Meyveler: Yaban mersini, böğürtlen, çilek ve ahududu gibi meyveler hastalıkla mücadele eden antioksidanlarla doludur.
Meyveler iltihabı azaltmaya, kan basıncınızı normalleştirmeye, LDL kolesterolü düşürmeye ve sağlıklı vücut ağırlığını arttırmaya yardımcı olabilir. Yumurtalar: Yumurtaların, kalp hastalığı riskini azaltma ve iltihaplanma riskini azaltma yetenekleri de dahil olmak üzere pek çok sağlığa yararları vardır. Yumurtalar ayrıca LDL ve HDL kolesterol oranını dengelemeye yardımcı olarak kolesterol emilimini düzenlemek için çalışırlar.

Otlar ve baharatlar: Otlar ve baharatlar, kalbinizin sağlığını destekleyebilecek antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bazı harika seçenekler zerdeçal, çiğ sarımsak, tarçın, zencefil ve biberiye. Doğru yiyecekleri yemek, kalbinizin sağlığını korumak için çok önemlidir, enflamatuar sağlıksız yiyeceklerden kaçınmaktır. Kalp hastalıklarından kurtulmak için, kurabiye, kraker, cips ve kek gibi işlenmiş ve paketlenmiş yiyecekler yapmak için kullanılan rafine karbonhidratları hayatınızdan çıkarın, asitli ve diğer şekerli içecekleri içmeyin, trans yağları yüksek olan gıdaları kesin (margarin gibi) ve işlenmiş etlerden kaçının.

Aktif Kalın Günlük rutininize bir tür fiziksel aktivite ekleyerek aktif kalmak önemlidir. Egzersiz kronik hastalığı azaltır ve özellikle yüksek tansiyonu düşürerek, HDL kolesterolü artırarak ve kan dolaşımını artırarak kalp sağlığını artırmaya yardımcı olur. Haftada beş gün en az 30 dakika egzersiz yapmanızı tavsiye ederiz. Bazı egzersiz seçenekleri yürüme, koşma, bisiklet, yoga, pilates, barre, jimnastik ve ağırlık kaldırma egzersizleridir. Kalp sağlığı sorunları olan insanlar için, sizi nefes darlığına uğratan egzersizlerden kaçınmak gerekebilir. Önceden var olan bir kalp rahatsızlığınız varsa, sağlık uzmanınızla sizin için en iyi egzersiz şekli hakkında konuşun. Sigarayı Bırakın Sigara içmenin sağlığınız için korkunç olduğunu biliyorsunuz; Aslında, önlenebilir hastalık ve ölümün önde gelen nedeni sigaradır. Kalbinize gerçekten iyi bakmanız için sigarayı bırakmanız gerektiğini söylemeye gerek yok. Sigarayı bırakmak kesinlikle zor olabilir, bu yüzden fiziksel, davranışsal ve bilişsel olarak ele alınması gerekir. Araştırmalar, bir tedavi kombinasyonunun başarılı olma şansını ikiye veya üçe katlayabileceğini gösteriyor. Bu, duygu ve davranışları etkileyen zihin-beden bağlantısından kaynaklanmaktadır. Sigarayı bırakmak için meditasyon, yoga, spinal manipülasyon, akupunktur ve masaj terapisi gibi zihin-vücut uygulamalarını deneyin. Bu, bırakmayı çok zorlaştıran duygusal ve davranışsal yoksunluk belirtileriyle başa çıkmanıza yardımcı olacaktır.

Stresi Azaltın Stres yönetilmediği takdirde, kalbinizin ve diğer ana organların sağlığını etkileyen enflamatuar bir cevaba yol açabilir. Kronik stres, koroner kalp hastalığının oluşumunu öngörür ve hayatı tehdit eden kardiyak olay riskini artırır. Basitçe söylemek gerekirse, modern ve hızlı dünyamızda zor olabilecek stres seviyenizi azaltmanız gerekir. Bunu, günlük rutininize doğal stres gidericiler ekleyerek, dışarıda yürüyüş yapmak, meditasyon yapmak, aile ve evcil hayvanlarla vakit geçirmek, dua etmek, yeterince uyumak ve egzersiz yaparak başarabilirsiniz. Lavanta, limon otu ve zencefil gibi rahatlatıcı, stresi azaltan esansiyel yağların kullanılması da yararlı olabilir. Bu yaşam tarzı değişiklikleri tek başına yardımcı olmazsa, stres azaltmada uzmanlaşmış bir terapistten profesyonel yardım almayı düşünün.

Sağlıklı Kilonuzu Koruyun Araştırmalar, fazla kilonun, erkekler ve kadınlar arasında artmış kalp hastalığı riski ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Belki sağlıklı bir kiloyu korumak bir süredir uğraştığınız bir şeydir, ancak kalbinize dikkat etmek (ve belki de hayatınızı uzatmak) iyi bir motive edici olmalı. Kilonuzu sağlıklı bir şekilde korumak için, İlerlemenizi haftada birkaç kez fiziksel aktivite yapın, sağlıklı, anti-inflamatuar gıdalar yemeyi içeren bir program yapın. Hangi gruplardan yemek yiyeceğinizden emin değilseniz, bir grupla egzersiz yapmak, sosyal ağları kullanarak sizi sorumlu tutmak ve sağlık koçu veya diyetisyenle çalışmak yararlı olabilir. Kalp Sağlığı İçin Takviye Kullanın İyi dengelenmiş ve sağlıklı bir beslenme şekli, sağlık için ihtiyacınız olan en iyi besinleri almanızı sağlayacaktır, ancak size ekstra destek sağlayabilecek mükemmel kalp sağlığına yönelik takviyeler vardır. Omega-3 balık yağı, kurkumin, koenzim Q10 ve D vitamini gibi iltihabı azaltan ve kalp sağlığını destekleyen takviyeler almak yardımcı olabilir.

Diş Hijyenine Dikkat Edin Kalbinizin sağlığını geliştirmek için diş hijyenine odaklanmak garip görünebilir, ancak anormal kalp üfürümüne neden olabilecek endokardit enfeksiyonu genellikle diş etlerinizdeki ve diş çürüğünüzdeki bakterilerin yayılmasından kaynaklanır. Bakteriler kan dolaşımınıza girerse, kalp kapakçıklarına zarar verebilir ve kalp krizine ve diğer ciddi semptomlara yol açabilir. Endokardit oluşumunu önlemek için dişlerinizi diş ipiyle temizlediğinizden ve fırçaladığınızdan ve diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret ettiğinizden emin olun. Dişlerinizi nasıl düzgün şekilde fırçalayacağınızı biliyor musunuz? Titreşimli bir hareketle fırçalamayı deneyin veya elektrikli bir diş fırçası kullanın, diş fırçanızı düzenli aralıklarla değiştirin (en az üç ayda bir) ve yumuşak kıllı fırçalar satın alın. Önlemler Kalp üfürümlerinin çoğunluğu, özellikle çocuklarda, masum olmasına rağmen, daha ciddi bir sorun olmadığından emin olmak doktorunuza danışmanız önemlidir. Doktorunuz daha fazla tedavi gerekip gerekmediğini tespit edebilecektir. Bir kalp sorununuz olduğundan şüpheleniyorsanız, kalp sağlığı için bu doğal ipuçlarını denemeden önce sağlık uzmanınızı görün. Bazı ilaçlarla birlikte alınmaması gerektiğinden, kullanmak istediğiniz ilaçlarla ilgili olarak doktorunuzla konuşun.
 

Benzer Konular

Geri
Üst