AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kalp pili olan hasta araba kullanabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kalp pili olan hasta araba kullanabilir mi?​

Araba kullanabilir mi? Pil takılma işlemi sonrası ilk 15 günde araba kullanımından kaçınılmalıdır. Sonrasında pil cebiyle ilgili hastanın bir şikayeti yoksa araba kullanmasında sakınca yoktur.

Kalp hastaları ticari araç kullanabilir mi?​

Sadece doktorunuz güvenli olduğunu söylediğinde tekrar araba kullanabilirsiniz. En az 1 hafta araba kullanamazsınız. Ek bir durum olmadığı sürece, bundan sonra araba kullanmaya devam edebilirsiniz. ICD taktırdıysanız ve kalp durması geçirmediyseniz iki hafta boyunca araç süremezsiniz.

Bypasstan sonra ne zaman araba kullanılır?​

Bypasstan sonra ne zaman araba kullanılır?
Bunun sebebi de hastalarda ameliyattan dolayı reflekslerde de bir azalma oluyor. Onun için ilk 8 hafta araba kullanmak yasak. Sigara ve alkol kullanılması yasak. Bunun dışında oturma ve kalkmasına dikkat etmesi gerekiyor.

Ticari araç kullanamaz ne demek?​

TC mevzuatına göre H sınıfı sürücü belgesi olan kişiler (aslında sakatlıkları buna engel olmadığı halde) ticari araç kullanamazlar. Ama ticari araç denilen araçlar binek olarak da tescil edilebilirler. Yani, ticari olarak tescil edilmiş araç kullanamazlar demek daha doğru.

Kalp hastaları H sınıfı ehliyet alabilir mi?​

g) Kalp yetersizliği ve kapak hastalığı tanısı konan ve ağır semptomatik (NewYork Kalp Cemiyeti Sınıf 3-4) olan sürücü/sürücü adaylarına kardiyoloji uzmanı kanaatine göre sürücü belgesi verilir. ğ) Konjenital kalp hastalığı tanısı konmuş olanlardan kompleks veya ciddi kardiyak problemi olanlara sürücü belgesi verilmez.

Bypass dikişleri ne zaman iyileşir?​

Bypass dikişleri ne zaman iyileşir?
Ameliyat bitiminde tel dikişlerle kapatılır. Kemikteki yara normal bir kemik kırığı gibi iyileşir. 4-6 hafta sürecek olan bu iyileşme döneminde yan yatmamalı, ağırlık kaldırmamalı, vücut ağırlığınızı tek kolunuz üzerine vermemeli ve araç kullanmamalısınız.

Kalp hastaları yolculuk yapabilir mi?​

Kalp Hastalıklarına Göre Uçakla Seyahat Kalp yetmezliği olan hastaların gerekli önlemleri almaları halinde uçuşlarında bir sıkıntı genellikle olmaz ancak ileri seviye bir problem varsa kişi uçak yolculuğu esnasında oksijen almak gibi özel bakıma ihtiyaç duyabilir.
 
Kalp pili takılan hastaların araba kullanıp kullanamayacaklarına dair genel bir bilgi verilecek olursa, pil takılma işlemi sonrası ilk 15 gün araba kullanmaktan kaçınılmak önerilir. Ancak pil cebiyle ilgili herhangi bir şikayeti olmayan hastaların daha sonraki süreçte araba kullanmalarında herhangi bir sakınca yoktur. Bu durum, hastanın genel sağlık durumu ve doktoru tarafından yapılan değerlendirmelerle belirlenmelidir.

Bypass ameliyatından sonra araba kullanıp kullanamayacağınıza dair bilgiler de bulunmaktadır. Bypass ameliyatı sonrası, ilk 8 hafta araç kullanmamak önerilir. Bu süreçte hastaların reflekslerinde azalma olabileceği ve ameliyat sonrası iyileşme sürecinin tamamlanması gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca, sigara ve alkol kullanımının da yasak olması önemlidir.

Ticari araç kullanımı konusundaki bilgiye göre, H sınıfı sürücü belgesine sahip kişilerin (ameliyat sonrası iyileşme sürecinde olan hastalar dahil) ticari araç kullanamayabileceği belirtilmektedir. Yani, ticari olarak tescil edilen araçları kullanamayabilirler. Ancak ticari araçlar binek olarak da tescil edilebileceğinden, ticari olarak tescil edilmiş araçları kullanamamak daha doğru bir ifade olacaktır.

Kalp hastalarının H sınıfı ehliyet alıp alamayacaklarına dair mevzuattan verilen bilgiye göre, kalp yetersizliği ve kapak hastalığı tanısı konulan ağır semptomatik hastalara kardiyoloji uzmanının değerlendirmesi sonucunda sürücü belgesi verilebilmektedir. Ancak konjenital kalp hastalığı olanlardan kompleks veya ciddi kardiyak problemleri olanlara sürücü belgesi verilmez.

Son olarak, bypass dikişlerinin iyileşme süresiyle ilgili verilen bilgiye göre, bypass ameliyatında kullanılan dikişlerin kemikteki yaranın iyileşmesini desteklediği ve yaklaşık 4-6 hafta sürecek olan iyileşme sürecinde ağır yatmamak, ağırlık kaldırmamak, tek kol üzerine ağırlık vermemek ve araç kullanmamak önemlidir.

Kalp hastalarının yolculuk yapabilmesiyle ilgili verilen genel bilgiye göre, kalp yetmezliği olan hastaların uygun önlemleri alması durumunda uçuş sırasında genellikle bir sıkıntı yaşamadıkları belirtilmektedir. Ancak ileri seviyede bir problemleri varsa, özel bir bakıma ihtiyaç duyabilirler, örneğin uçak yolculuğu sırasında oksijen almaları gerekebilir. Bu nedenle, seyahat öncesinde doktorlarına danışmaları önemlidir.
 
Geri
Üst