Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kalp atisi 81 normal mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.032
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kalp atışı 81 normal mi?​

Yetişkin ve sağlıklı insanlarda kalp atış hızı dakikada 60-100 aralığında olması normaldir. Uzun zamandır sporla ilgilenen kişilerde nabız 45-60 seviyelerine kadar düşer. Kalp atış hızınız dinlenme esnasında ne kadar düşük ise o kadar iyidir.

Yürürken nabız artar mı?​

Yürürken nabız artar mı?
Gün içinde yaşadığımız kalp çarpıntılarının, aslında en yalın tabiriyle kalp atışının hızlanması olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertan Ökmen “Spor yaparken, yürürken, merdiven çıkarken, herhangi bir heyecan yaşarken, hatta âşık olurken kalp atış hızımız doğal olarak hızlanabiliyor.

Düşük kalp atış hızının Nedenleri Nelerdir?​

Düşük kalp atış hızının Nedenleri Nelerdir?
Düşük kalp atış hızının nedenleri çok çeşitlidir. Bu ve arteriyel hipertansiyon ve ağrı sendromları, yetersiz beslenme ve ilaçların uygunsuz alımı. Kalbin çalışmasında çeşitli değişiklikler sıklıkla bradikardiye neden olur. Ek olarak, soğuk suda uzun süreli kalış, şiddetli stres, yoğun fiziksel efor nedeniyle nabız azalabilir.

Kalp atım hızları nelerdir?​

Kalp atım hızlarının normal değerlerde olup olmadığını kontrol etmek için herhangi bir cihaza gerek bulunmamaktadır. Gerekli olan ölçümün yapılabilmesi için sadece iki veya üç parmak yeterli olmaktadır. Dinlenme sırasında genel olarak ortalama değerler yetmiş civarında bulunmaktadır.

Hangi yöntemlerle kalp atış hızı hesaplanabilir?​

Hangi yöntemlerle kalp atış hızı hesaplanabilir?
Maksimum kalp atış hızı hesaplanırken kadınlar ve erkekler için şu formüller kullanılmaktadır: Sabah uyandıktan sonra yaklaşık on dakika civarında dinlendikten sonra ideal KAH’ı ölçebilirsiniz. Bu ölçüm yapılırken iki yöntemi kullanmanız mümkün olmaktadır;

Nedir ki kalp hızında bir azalma?​

Nedir ki kalp hızında bir azalma?
Miyokardit, ateroskleroz, iskemi, vb: patolojik sinir ve endokrin sistem, tiroid, IRR hastalıkları, hem de kalp-damar sistemi hastalıkları gibi olabilir, kalp hızında bir azalmaya sebep
 
Kalp atışı hızıyla ilgili verdiğiniz bilgiler oldukça önemli ve doğru. Normalde yetişkin ve sağlıklı bireylerde dakikada 60-100 arasında olan kalp atış hızı, dinlenme esnasında düşük olması tercih edilir. Uzun süre sporla ilgilenen kişilerde bu hız daha da düşebilir.

Yürürken nabız artabilir çünkü vücut ekstra çaba sarf eder ve daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Spor yaparken, yürürken, merdiven çıkarken ve hatta stresli durumlar yaşarken kalp atış hızı doğal olarak yükselebilir. Bu durumlar vücudun normal bir tepkisidir.

Düşük kalp atış hızı birkaç nedenle ilişkilendirilebilir. Bunlar arasında arteriyel hipertansiyon ve ağrı sendromları, yetersiz beslenme, uygunsuz ilaç kullanımı, soğuk suda uzun süre kalmak, şiddetli stres ve yoğun fiziksel aktivite bulunmaktadır. Bu durumlar kalbin normal çalışmasında değişiklikler yaparak bradikardiye neden olabilir.

Kalp atım hızlarını kontrol etmek için özel bir cihaza gerek yoktur. Sadece iki veya üç parmakla nabzı hissederek kontrol edilebilir. Dinlenme anında ortalama kalp atış hızı genellikle yetmiş civarında olacaktır.

Maksimum kalp atış hızını hesaplarken bazı formüller kullanılabilir. Bu formüller genellikle sabah uyandıktan sonra yaklaşık on dakika dinlendikten sonra ideal kalp atış hızını belirlemek için kullanılır. Kadınlar ve erkekler için farklı formüller bulunmaktadır.

Kalp hızındaki azalmalar miyokardit, ateroskleroz, iskemi gibi patolojik durumlarla ilişkilendirilebilir. Ayrıca sinir ve endokrin sistem, tiroid hastalıkları ve kalp-damar sistemi hastalıkları da kalp hızındaki azalmalara sebep olabilir. Bu durumlar ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir ve bir uzmana danışılması önemlidir.
 
Geri
Üst