AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kalp anjiyosu tehlikeli mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.339
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kalp anjiyosu tehlikeli mi?​

Anjiyo işleminin riski çok yüksek midir? Her ne kadar koroner anjiyografide komplikasyon riski % 1’in altında olsa bazı riskler de bulunmaktadır. Bunlar; kalp krizi, inme, damar zedelenmesi, ritim bozukluğu, verilen boya maddesine bağlı alerjik reaksiyon,böbrek hasarı, kanama, enfeksiyon, X-ray ışınına bağlı radyasyon.

Baypas ameliyatı olan kişi kalp krizi geçirir mi?​

Baypas ameliyatı olan kişi kalp krizi geçirir mi?
Koroner Bypass ameliyatı ile tedavi olan hastalarda, hem kalp krizi geçirme ve hem de ölüm oranları daha düşük bulunmuştur. İnme oranı ise, Bypass olanlarda % 5.2 iken, Stent grubunda % 2.4 tespit edilmiştir.

Stent takılınca ne olur?​

Takıldıktan sonra ilk 1 ay içinde üzerleri, damar içi endotel dokusu tarafından canlı hücrelerle kaplanır ve erken tam tıkanma riski ortadan kalkar. Bu stentin istenmeyen tarafı ise, ilk 6 ay içerisinde tekrar tıkanma ihtimalinin yüzde 20 olmasıdır.

Kalp anjiyosu ne kadar sürer?​

Kalp anjiyosu ne kadar sürer?
Koroner anjiyografi işlemi yaklaşık 10-20 dakika sürer, damarların farklı anatomik yapıları ya da çok kıvrımlı olmaları (özellikle karın ve kasık damarlarının) nedeniyle bu süre biraz daha uzayabilir, by-pass’lı hastalarda da bu süre 20-30 dakikayı bulabilir.

Kalp anjiyo olduktan sonra nelere dikkat edilmeli?​

Beslenmesinde ağır yiyecekler kullanmamalı ve yağ, tuz, un gibi ürünlerde azaltmaya gitmelidir. Aynı zamanda ağır işlerde çalışılmaması gerekir. Anjiyo sonrasında iyileşme dönemi yaşanmaktadır. Bu süreç içinde çok dikkatli olunması ve kalbi, damarları etkileyecek hareketler yapılmamalıdır.

Stent takılan hasta ne zaman iyileşir?​

Stent takılan hasta ne zaman iyileşir?
Stent ve benzeri girişimsel işlem yapılan hastalar ise yaklaşık 24 saat içerisinde taburcu edilir ve akut koroner sendrom hariç tüm hastalar bir hafta içinde işine dönebilir ya da yolculuğa çıkabilir.

Stent takıldıktan sonra ne yapılmalı?​

Stent takma işlemi sonrası hasta koroner yoğun bakım ünitesine alınabilir. Hastanede kalma süresi genelde 1-2 gündür. İşlem yapıldıktan sonraki ilk 6 -12 saat boyunca işlem yapılan bacağın düz tutulması çok önemlidir.

Kalp krizi geçirenler hangi ameliyat olur?​

Kalp krizi geçirenler hangi ameliyat olur?
Bu durumun sonucunda hasta göğüs sıkışması gibi hafif belirtiler ile birlikte doğrudan kalp krizi de geçirebilmektedir. Bu rahatsızlığın doğurduğu riskleri ve sorunları ortadan kaldırmak için gerektiren durumlarda yapılan operasyona Bypass ya da Koroner arter Bypass ameliyatı denilmektedir.

Stent takıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?​

İlk bir hafta ağır kaldırmamanızı, araba kullanmamanızı ve kasık bölgenize dikkat etmenizi öneriyoruz. İlk 15 gün kasık bölgenizde morarma olabilir, zamanla kaybolacaktır. Kasık bölgesinde kanama ve şişlik olursa mutlaka bir hekime başvurunuz. Doktorlarımız tarafından ilk kontrolünüz 1 ay sonra yapılacaktır.

Stent takıldıktan kaç gün sonra cinsel ilişkiye girilir?​

Stent takıldıktan kaç gün sonra cinsel ilişkiye girilir?
Ağır kalp krizi geçirmiş, efor kapasitesi kısıtlı, yatakta uyurken bile nefes darlığı çeken hastalara cinsel aktivitenin önerilmediğini aktaran Bitigen, “Hasta hafif bir kalp krizi geçirmiş ve efor kapasitesi iyiyse, stent takıldıktan 7 gün sonra cinsel ilişkiye izin veriyoruz.

Anjiyo yapılırken acır mı?​

Anjiyo yapılacak kişinin cilt altı uyuşturuluyor ve işlem lokal anestezi altında yapılıyor. Kesi çok küçük olduğu için hasta ağrı hissetmiyor.
 
Anjiyo işlemi genellikle yerel anestezi altında gerçekleştirilir ve hasta işlem sırasında ağrı hissetmez. Bu nedenle anjiyo yapılırken genellikle acı hissedilmez.

Anjiyo işlemi genellikle 10-20 dakika sürer. Ancak bazı durumlarda damarların anatomik yapısına ve kıvrımlılığına bağlı olarak bu süre uzayabilir. Özellikle by-pass ameliyatı geçirmiş hastalarda bu süre 20-30 dakikayı bulabilir.

Anjiyo sonrasında beslenmede ağır yiyeceklerden kaçınılmalı, yağ, tuz, un gibi ürünler azaltılmalıdır. Ayrıca ağır işlerden kaçınılmalı ve dikkatli olunmalıdır. İyileşme döneminde kalp ve damarları etkileyecek hareketlerden kaçınılmalıdır.

Stent takıldıktan sonra morarma, kanama veya şişlik gibi durumlar görülürse hemen bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır. İlk kontroller genellikle 1 ay sonra yapılır ve sağlık ekibinin tavsiyelerine dikkat edilmelidir.

Cinsel aktivite konusunda ise, ağır kalp krizi geçirmiş veya efor kapasitesi kısıtlı olan hastalara cinsel ilişki önerilmez. Ancak hafif bir kalp krizi geçirmiş ve efor kapasitesi iyi olan hastalara stent takıldıktan 7 gün sonra cinsel ilişkiye izin verilebilir.

Özetle, anjiyo sırasında genellikle acı hissedilmez, anjiyo işlemi 10-20 dakika sürer, anjiyo sonrasında beslenme düzenine dikkat edilmeli, stent takıldıktan sonra belirtiler oluşursa doktora başvurulmalı ve cinsel aktivite konusunda doktorun önerilerine uyulmalıdır.
 
Geri
Üst