AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kalp ameliyatinda hangi bacaktan damar alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kalp ameliyatında hangi bacaktan damar alınır?​

Biz bu ameliyatlarda öncelik sırasıyla, göğüsten alınan mamarya interna damarını, daha sonra koldan alınan radyal arter ve en son olarak da bacaktan alınan safen veni tercih edilmektedir.

Bypass damar nereden alınır?​

Bypass edilecek olan damar göğüs, kol ya da bacaktan alınıyor. Damarın bir ucu tıkanmanın aşağısında olmak üzere koroner artere dikiliyor.

Koroner arter bypass greft ameliyatı için hangi damarlar kullanılır?​

Koroner arter bypass greft ameliyatı için hangi damarlar kullanılır?
Koroner arter bypass ameliyatlarında kullanılabilecek damar seçenekleri arasında göğüsten (sternum, iman tahtası arkası) alınan atar damar (internal torasik arter), bacaktan alınan yedek toplar damar (safen ven), koldan alınan atar damar (radial arter) sayılabilir.

Bacaktan damar nasıl alınır?​

Bacaktan alınacak toplardamar için bacakta kesi işlemi yapılarak, bypass için yeteri uzunlukta damar çıkarılır. Alınan damarın bir ucu tıkanan bölgenin aşağısında olacak biçimde koroner artere dikilir. Göğüs kemiği güçlü tellerle bağlanıp cerrahi müdahalenin yapıldığı bölge dikilir.

Yedek damar hangi bacakta?​

Bu kullanılan yedek damarlara GREFT (yama) denir. Bu greftlerden biri bacaktan alınan SAFEN DAMARI dır. Safen damarı bacaktaki yüzeyel toplar damardır ve benim videolarımı izleyenler bilirler ki bu safen damarı bacaktaki kirli kanın yaklaşık %9’unu taşır. Her iki bacakta da birer tane bulunur.

By pass da hangi damarlar kullanılır?​

By pass da hangi damarlar kullanılır?
Bypass İçin Kullanılan Damarlar
- IMA (Internal mamarian arter): En sık tercih edilen ve yıllar içinde açık kalma oranları en fazla olan damardır.
- Radial arter: Ön kolun dış tarafında seyreden önemli bir atardamardır.
- Safen ven : bacak toplardamarı olarak bilinir.

Bypass kararı nasıl alınır?​

Avcı, “Ne yazık ki, anjiyografi raporlarında, damarlardaki darlıkların % (yüzde) oranları belirtilmekle birlikte, genellikle damarların çapları hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. Ve çoğunlukla birkaç damarda %70’den fazla darlık saptanması ile bypass ameliyatı kararı önerilir” diyor.

By pass için hangi damarlar kullanılır?​

Bacak damar değiştirme ameliyatı kaç saat sürer?​

Bacak damar değiştirme ameliyatı kaç saat sürer?
Koroner arter bypass ameliyatları, genellikle 2-4 saat sürmektedir. Minimal invaziv cerrahi kullanılarak ve kalbi durdurmadan yapılan ameliyatlar ise 1-3 saat sürebilmektedir. Akciğer kalp pompası kullanılmadan ve kalp durdurulmadan yapılan bypass ameliyatları sonrasında, hastalar daha kısa sürede iyileşir.

Vücuttaki yedek damarlar nerede?​

 
İnsan vücudunda bulunan yedek damarlar genellikle yaygın olarak bilinen bölgelerde bulunmaktadır. Örneğin, koroner arter bypass ameliyatlarında kullanılan yedek damarlardan biri olan safen ven (safen damarı), bacaklardaki yüzeyel toplar damardır ve her iki bacakta birer tane bulunmaktadır. Bu yedek damarlar, ihtiyaç duyulduğunda alınıp bypass ameliyatlarında kullanılabilmektedir.

Özellikle koroner arter bypass greft ameliyatlarında kullanılan yedek damarlar arasında göğüsten alınan atar damar (internal torasik arter), bacaktan alınan yedek toplar damar (safen ven) ve koldan alınan atar damar (radial arter) bulunmaktadır. Bu yedek damarlar, hastanın durumuna ve cerrahın tercihine göre seçilebilmektedir.

Yedek damarların kullanımı, bypass ameliyatlarında tıkanan koroner artere yeni bir yol oluşturularak kan akışının düzeltilmesini sağlar. Bu sayede kalp kası yeterince oksijen ve besin maddelerine ulaşabilir, hastanın kalp fonksiyonları düzeltilmiş olur. Bypass ameliyatlarında yedek damarların kullanımı uzun vadeli başarı oranlarını artırabilir ve hastanın yaşam kalitesini olumlu yönde etkileyebilir.
 
Geri
Üst