AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kalorifer neden curuf yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kalorifer neden cüruf yapar?​

Cüruflaşma: Ortamdaki havanın yetersiz olduğu durumda kömürün yanmadan karbonize olmasıdır. Yani cüruf kömürün yanmamış halidir. Kömürün yanmadan külle atılması maliyeti arttırmaktadır. Cüruflaşmayı önlemek için gerektiğinde fazla hava verilmemelidir.

Kalorifer kazanı neden is yapar?​

* Kalorifer kazanları hangi yakıtlarda, neden terler? – Kalorifer kazanları doğalgaz, kömür, fuel oil, motorin ve benzer yakıtlarda terler. Bütün kalorifer kazanları 40 derecenin altında yandığı takdirde kazanın ısı alma yüzeyleri kışın camların terlediği gibi terler.
Yani ısı kayıpları ve petek miktarı içerde istenen sıcaklığı yakalamak için gerekli kazan suyu sıcaklığını belirler. Yeterli miktarda radyatör döşendi ise kalorifer kazanı ortalama 40-55°aralığında çalışacaktır. 60° ve üzeri kazan sıcaklığı ihtiyaç oluyorsa yeterli miktarda radyatör döşenmemiş demektir.
Bunkerden neden duman gelir?
Cihaz baca bağlantılarından ya da bunkerden duman gelmesinin de bir kaç nedeni vardır.Baca çekişi zayıf olabilir, ocak içerisindeki hava delikleri tıkanmış olabilir. Yakıtta oluşan cüruf yanma hücresinin hava deliklerini tıkamış olabilir. Kontrol edilip temizlenmesi gerekmektedir.
Cüruf oluşumunun sebebi nedir?
Cüruf, tamamen saf olmayan metaller ergitildiği zaman yoğunluk farkı nedeniyle yüzeyde biriken daha hafif metallere verilen isimdir. Hafif metalin havaya temas edip oksitlenmesiyle oluşur. Bu nedenle metal küfü olarak da bilinir. Günümüzde çimento, seramik yapımında ve yapay kordon yapımında kullanılır.

Kalorifer kazanı neden Ziftlenir?​

Verim ve kapasite düşer. Genellikle zift oluşumunun bir diğer nedeni de bacadır. Bu nedenle öncelikle kazan duman boruları temizlenmelidir. Eğer aynı durum tekrarlanıyorsa baca çekişinin uygun değildir, su oluşup kurumla birleşerek boruların deliklerinin tıkanmasına ve kazanın ısıtmamasına neden olur.

Kalorifer kazanının ısısı neden yükselmez?​

– Kazan su sıcaklığı yükselmiyorsa pompa debisi çok yüksek veya çok alçak olabilir. Toplam radyatör metrajına göre ısıl kapasiteyi kontrol ediniz. Ya da mevcut projesi varsa ısı kaybı hesabına göre radyatör seçimi yapılmışsa projeye uygun pompa konulmuş mu inceleyiniz.
-Kalorifer ve sobaların; işyerlerinde, bina iç ortam sıcaklığı 18°C, konutlarda ise 20°C dan yukarıda olmayacak şekilde yakılacaktır. -Kalorifer ve sobaların ilk yakış saatlerinin, belirlenen saatlere göre yapılıp yapılmadığı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya Büyükşehir Belediyesi tarafından denetlenecektir.
Merkezi sistemde kazan kaç derecede yanmalı?
18-20 °C aralığında isitma sağlanmalıdır. Fabrika ve iş merkezlerinde, iş yerlerinde min. 18-24 °C arasında yakılmalıdır.
Stoker ne işe yarar?
Stokerli sistem 0,5 – 10 mm ve 30 mm ebadındaki kömür cinslerinin hepsini yakar. Sistemin üzerinde bulunan kömür taşıyıcı redüktör ve hava fanı kazan termostatı ile irtibatlandırıldığı için kazan suyu istenilen sıcaklığa geldiğinde sistem otomatik olarak durur ve 5-7 derece soğuma sonrası tekrar çalışır.

Kömürlü kazan bacası nasıl olmalı?​

Kazan yeterli çekişi sağlayacak normlara uygun bir bacaya (minimum eksi 0,20 mbar) bağlanmalıdır. Yeterli çekişe sahip olmayan bacalar kapasite ve verimi önemli ölçüde düşürür ve kazan duman borularının sık sık tıkanmasına sebep olur. Bacanın, baca tasarım ve üretimi yapan firmalara yaptırılması gerekir.
 
Geri
Üst