Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kallus kulturu nedir bitki?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kallus kültürü nedir bitki?​

Kallus kültürü, bitkiden alınacak bir parçadan uygun bir gıda ortamında steril şartlarda kallus dokusunun oluşturulmasıdır. Kallus kültürüne bitkilerin bölünebilme özelliğini taşıyan hücrelerden başlanabilir.
Doku kültürü nedir kısa ve öz?
Doku kültürü, dokuların ve hücrelerin canlının dışında (ex vivo) sıvı, yarı-katı veya katı besiyeri kullanılarak yetiştirilmesidir. Doku kültürü hücre kültürüyle aynı anlama gelecek şekilde kullanılabildiği gibi, canlıdan alınan doku parçasının in vitro olarak yetiştirilmesi anlamına da gelmektedir.

Bitkilerde kallus dokusu nedir?​

Kallus, organize olmamış parankinma hücrelerinin kitlesel yapısıdır. Bitkilerin açılan yaraları onarması için o kısımdaki hücreleri farklılaştırarak yara dokusu oluşturması ile oluşur. Kallus, ayrıca kışın ağaç gibi bitkilerin fazla su alıp çürümelerini önleyen tıkayıcı, karbonhidratlı maddedir.
Bulbosum tekniği nedir?
Kromozom eliminasyon yöntemi veya Bulbosum Tekniği; arpada türlerarası melezlemelerde oluşan F1 döllerinin kromozomların hücre içerisinde erimesi ve bunun sonucu hücredeki kromozom sayısının haploid olarak kalmasına dayanmaktadır. Besi ortamlarında kültüre alınan birçok kültür bitkisinde varyasyon belirlenmiştir.

Doku kültürü vejetatif midir?​

Vejetatif üreme, eşeysiz üreme çeşitlerindendir. Bunlar; Yumru ile üreme, rizom ile üreme, sürünücü gövde, soğanla bitki üretimi, çelikle üreme, daldırma yöntemi ile üreme, doku kültürü ile üreme, aşılama ile üremedir.
Mikropropagasyon nedir?
Mikroçoğaltım, genetik olarak birbirinin aynı olan çok fazla sayıda bitki klonunun üretiminde kullanılan bir bitki doku kültürü tekniğidir.

Direkt Organogenesis nedir?​

Direk organogenesiste sürgünler doğrudan eksplant üzerinden gelişirler. Somatik embriyogenesis yoluyla bitki rejenerasyonu; somatik hücre ya da dokulardan somatik embriyoların oluşumu ve bu embriyolardan sürgünlerin gelişimi yoluyla gerçekleşir.
 
Geri
Üst