AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kalkerli arazi ne?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kalkerli arazi ne?​

Karstik şekil Aşınıma karşı dirençsiz, kolay eriyebilen kayalardan oluşan arazilere karstik araziler denir. Örneğin kalker, kolay eriyebilen bir kayadır. Yeraltı ve yerüstü suları, kalkerden oluşan sahaları, eriterek bazı şekiller oluşturur.

Kalkerli arazilerin yaygın olduğu alanlarda ne oluşur?​

Kalkerli arazilerin yaygın olduğu alanlarda ne oluşur?
Karstik şekillerden oluşan araziler karstik arazilerdir. Tebeşir, kaya tuzu, jips ve kalker gibi çeşitli suda kolaylıkla çözünebilen kayaçların yaygın olarak bulundukları alanlara denilmektedir.

Karst topoğrafyası ülkemizde nerede?​

Türkiye’de karstik şekiller; kalkerin yaygın olduğu Orta ve Batı Toroslarda, bilhassa Teke yarımadası, Göller Yöresi ve Taşeli Platosu’nda, İç Anadolu’nun güneyinde, Güneydoğu Anadolu ve Türkiye’nin diğer bölgelerinde de yerel olarak görülmektedir (Harita).

Travertenler karstik mi?​

Travertenler karstik mi?
Karstik Birikim Şekilleri Karstik alanlardaki mağaralarda görülen bu şekillerin en güzel örnekleri Damlataş Mağarası’nda bulunmaktadır. Traverten: Genellikle sıcak su kaynaklarının yakınında ve kalsiyum karbonatlı suların yayılarak aktığı alanlarda, kirecin çökelmesi ile oluşan basamaklardır.
Karst topografyası yer şekilleri nelerdir?​
Karst topografyası, karbondioksitli suların başta kireçtaşı olmak üzere jips, kaya tuzu ve kalker gibi eriyebilen kayaları eritmesi ile oluşmaktadır. Kalkerlerin erime özelliklerine veya suda çözünme özelliklerine bağlı olarak meydana gelen yer şekillerinin oluşturduğu topografyaya karst topografyası denir.

Karstlaşma en çok nerede?​

Karstlaşma en çok nerede?
Batı Anadolu ve Trakya karstik bölgesi Sakarya Irmağı ve Teke Yarımadası arasında 1. ve 2. zaman kalkerleri üzerinde görülür. Karadeniz Bölgesi’nde ise kratese yaşlı kalkerler üzerinde karstlaşma olayları görülür. Orta Anadolu karst bölgesinde ise polye, uvala, mağara ve obruklar oldukça fazladır.

Karstik yer şekilleri hangi kayaçların yaygın olduğu alanlarda görülür?​

Karstik şekiller suların etkisiyle çözünebilen kayaçların üzerinde meydana gelen şekillerdir. Kalker (kireç taşı), Jips (alçıtaşı), dolomit, mermer gibi çeşitleri bulunur. Bu kayaçlar diğer kayaç tiplerine oranla su tarafından daha kolay aşındırılır. Ülkemizde karstik şekil denildiğinde akla hemen kalker gelir.

Hangi karstik şekillerden biridir?​

Hangi karstik şekillerden biridir?
Karstik şekiller suların etkisiyle çözünebilen kayaçların üzerinde meydana gelen şekillerdir. Kalker (kireç taşı), Jips (alçıtaşı), dolomit, mermer gibi çeşitleri bulunur.
 
Karstik araziler, aşınmaya karşı dirençsiz ve kolay eriyebilen kayalardan oluşan arazilerdir. Özellikle kalker gibi kolay eriyebilen kayaların bulunduğu alanlarda karstik araziler oluşur. Yeraltı ve yerüstü suları, bu tür kayalardan oluşan arazileri eriterek çeşitli şekiller oluştururlar.

Kalkerli arazilerin yaygın olduğu alanlarda karstik araziler oluşur. Bu alanlarda karstik şekiller meydana gelir. Damlataş Mağarası gibi yerlerde traverten oluşumu olduğu gibi polye, uvala, mağara ve obruklar da karstik şekillerden bazılarıdır.

Türkiye'de karst topografyası Orta ve Batı Toroslar, Teke Yarımadası, Göller Yöresi, Taşeli Platosu, İç Anadolu'nun güneyi, Güneydoğu Anadolu ve diğer bölgelerde görülmektedir.

Karstlaşma, Batı Anadolu, Trakya, Karadeniz Bölgesi ve Orta Anadolu'da görülen karstik bölgelerde yaygındır. Bu bölgelerde kalker gibi eriyebilen kayaların bulunması karstlaşma sürecini etkiler.

Karstik şekiller genellikle kalker (kireç taşı), jips (alçıtaşı), dolomit, mermer gibi suda kolayca çözünebilen kayaçların bulunduğu alanlarda görülürler. Bu kayaçlar su tarafından kolayca aşındırıldığı için karstik arazilerde karakteristik şekiller oluştururlar.

Son olarak, karstik şekiller suların etkisiyle çözünebilen kayaçların üzerinde meydana gelen şekillerdir. Kalker, jips, dolomit ve mermer gibi kayaç türleri karstik bölgelerde sıkça karşılaşılan kayaçlardır ve bu kayaçlar üzerinde çeşitli karstik şekiller oluşabilir.
 
Geri
Üst