AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kalitenin turleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Kalitenin türleri nelerdir?​

KALİTE ÇEŞİTLERİ Tasarım Kalitesi: Ürünün müşterilerin arzu ve isteklerine uygun olarak dizayn edilmesini ifade eder. Uygunluk Kalitesi: Tasarım kalitesi ile belirlenen spesifikasyonlara üretim esnasında uyma derecesidir. Kullanım Kalitesi: Ürünün son kalitesidir.

Kalite süreçleri nelerdir?​

Kalite süreçleri nelerdir?
Kalite yönetiminin genel süreci dört unsura indirgenir: Planlama, güvence, kontrol ve sürekli gelişim.

Kalite Organizasyonu nedir?​

Kalite yönetim sistemleri, bir kuruluş içerisinde hedeflenen kalitenin gerçekleşmesi için planlı ve stratejik bir şekilde sürdürülen faaliyetlerin tamamıdır. Müşteri memnuniyeti ve sürekli iyileştirme olarak özetlenebilir. Sistemin sağlıklı şekilde işlemesini ve her an rapor oluşturabilmeyi sağlamaktadır.

Toplam kalite yöntemleri nelerdir?​

Toplam kalite yöntemleri nelerdir?
Toplam Kalite Yönetimi kavramının doğru bir şekilde sürdürülmesi için temel ilkeler şunlardır:
- Yönetim taahhüdü ve planlama.
- Çalışanların yetkilendirilmesi ve eğitim süreci.
- Sürekli gelişim.
- Ölçme ve değerlendirme.
- Müşteri odaklı olma.
- Sonuç odaklı iş süreci.
- Organizasyon yapısına uyumlu sistematik yaklaşım.
Kalite yönetim sistemi modelleri nelerdir?​
Kalite yönetim sistemi prensipleri neler?
- Müşteri memnuniyetine odaklanma.
- Amaç ve değerlere yön veren liderlik anlayışı
- Kuruluşun yararı için tüm çalışanların katılımı
- Kaynakların verimli kullanılması için süreç yaklaşımı
- Genel performansın sürekli iyileştirilmesi.
- Analiz ve kanıtlara dayalı karar alma.

Kalite kontrol gereklilikleri nelerdir?​

Kalite kontrol gereklilikleri nelerdir?
Kontrol süreci, aşağıdaki adımlardan oluşur:
- Kontrol edilecek sürecin seçimi.
- Kontrol ölçü biriminin tespiti.
- Kontrol edilecek konunun performans ve amaç ölçütlerinin belirlenmesi.
- Kontrol konusunu ölçecek bir.
- Gerçekleşen performansın ölçümü
- Amaçlanan ile gerçekleşen performans arasındaki farkın tespiti ve yorumlanması

Kalite yönetim süreci nedir?​

Kalite Yönetim Sistemi; organizasyon, insan kaynakları, ekipman, satın alma ve stok kontrolü, süreç kontrolü, dokümanlar ve kayıtlar, bilgi yönetimi, olayların yönetimi, süreç iyileştirme, hizmet ve memnuniyet ile tesisler ve güvenlik ile ilgili tüm yönetim faaliyetlerini ve süreçleri kapsar.

Kalite sistemi tetkiklerinin amacı nedir?​

Kalite sistemi tetkiklerinin amacı nedir?
Kalite Yönetim Sistemi Tetkiki bir kuruluşun, bir bölümünün veya prosesinin kalite sisteminin SEÇİLEN yönlerinin AMAÇ, UYGULAMA ve ETKİNLİĞİNİN sistematik olarak incelenmesidir. Tetkik prosesinin, düzenlenme ve uygulanma şekli bakımından sistematik olması, kuruluş politikasına uyumlu olması gerekir.

Kalite takımları nedir?​

Kalite çemberleri bir işletmede kalite, verimlilik, etkinlik, etkililik gibi problemleri analiz etmek ve çözümleri yönetime önermek için sayıları 5 ile 10 arasında değişen çalışanların tamamen kendi istek ve katılımlarıyla belirlenmiş zamanlarda düzenli olarak toplanan küçük çalışma gruplarıdır.

Kalite çemberinin babası kimdir?​

Kalite çemberinin babası kimdir?
• EDWARD DEMING ( 1900 – 1993 ) BU SİSTEMİ GELİŞTİREN VE İLK OLARAK KULLANAN KİŞİ SHEWHART’TIR.
Kalite neye göre belirlenir?​
üstünlüğü ve iyiliği, diğer bir deyişle kaliteye konu olan ürün veya hizmetin iyi nitelikleri olduğunu belirtir. Bu bakımdan kalite, subjektif (kişisel) değerleri içermektedir. Ancak ürünün, ölçülebilen, belirlenebilen ve çoğu kez kalite standardları ve ya mevzuatlarla belirlenen kalitesi objektif kalitedir.

Kalite kavramı oldukça geniş bir yelpazede ele alınabilir ve farklı perspektiflerden incelenebilir. İşte kalitenin önemli türleri ve süreçleri:

**Kalite Çeşitleri:**
1. Tasarım Kalitesi: Ürünün müşteri isteklerine uygun olarak tasarlanması.
2. Uygunluk Kalitesi: Üretim sürecinde belirlenen spesifikasyonlara uygunluğun derecesi.
3. Kullanım Kalitesi: Ürünün son kalitesi, müşteriye sunulan ürünün kalitesi.

**Kalite Süreçleri:**
1. Planlama: Kalite hedeflerinin belirlenmesi ve stratejilerin planlanması.
2. Güvence: Kalite standartlarının korunması ve sürekliliğin sağlanması.
3. Kontrol: Ürün veya hizmetin belirlenen standartlara uygunluğunun izlenmesi ve değerlendirilmesi.
4. Sürekli Gelişim: Süreçlerin sürekli olarak iyileştirilmesi ve yenilikçi yaklaşımların benimsenmesi.

**Kalite Organizasyonu:**
Kalite yönetim sistemleri, bir kuruluş içinde belirlenen kalite standartlarının sağlanması ve sürekli olarak iyileştirilmesi için planlı ve stratejik faaliyetler bütünüdür.

**Toplam Kalite Yöntemleri:**
- Yönetim Taahhüdü ve Planlama
- Çalışanların Yetkilendirilmesi ve Eğitim Süreci
- Sürekli Gelişim
- Ölçme ve Değerlendirme
- Müşteri Odaklılık
- Sonuç Odaklı İş Süreci
- Sistematik Yaklaşım

**Kalite Yönetim Sistemi Modelleri:**
- Müşteri Memnuniyetine Odaklanma
- Liderlik
- Çalışan Katılımı
- Süreç Yaklaşımı
- Sürekli İyileştirme
- Kanıta Dayalı Karar Alma

**Kalite Kontrol Gereklilikleri:**
Kalite kontrol süreci, sürecin seçimi, kontrol ölçü biriminin tespiti, performans ve amaç ölçütlerinin belirlenmesi gibi adımlardan oluşur.

**Kalite Yönetim Süreci:**
Kalite Yönetim Sistemi, organizasyonun tüm faaliyetlerini ve süreçlerini kapsar ve sürekli iyileştirmeyi hedefler.

**Kalite Sistemi Tetkikleri:**
Kalite sistemi tetkikleri, bir kuruluşun veya prosesin kalite sistemini sistemli bir şekilde inceleyerek gelişme fırsatlarını ortaya koymayı amaçlar.

**Kalite Takımları:**
Kalite çemberleri, işletmedeki kalite sorunlarını analiz eden ve çözüm önerileri sunan, kendi istekleriyle oluşturulan küçük çalışma gruplarıdır.

Kalite, hem subjektif hem de objektif olarak değerlendirilebilen bir kavramdır. Ürün veya hizmetin özgün ve standartlara uygun olması, kaliteyi belirlemede önemli kriterlerdir. Bu nedenle kalite yönetimi ve süreçleri, işletmelerin rekabetçi bir avantaj elde etmelerine yardımcı olur.

Geri