AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kalite Yonetim Surecleri Nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Kalite Yönetim Süreçleri Nelerdir?​

Kalite Yönetim Sistemi; organizasyon, insan kaynakları, ekipman, satın alma ve stok kontrolü, süreç kontrolü, dokümanlar ve kayıtlar, bilgi yönetimi, olayların yönetimi, süreç iyileştirme, hizmet ve memnuniyet ile tesisler ve güvenlik ile ilgili tüm yönetim faaliyetlerini ve süreçleri kapsar.

Toplam kalite yönetiminin unsurları nelerdir?​

Toplam kalite yönetiminin unsurları nelerdir?
Toplam Kalite Yönetiminin başlıca öğeleri; müşteri odaklılık, sürekli gelişme, tam katılım, önce insan anlayışı, üst yönetiminin liderliği ve sorumluluğudur.

Bütün kalite yönetim sistemlerinde bulunan temel prensipler nelerdir?​

Bütün kalite yönetim sistemlerinde bulunan temel prensipler nelerdir?
Performanslarını geliştirmek isteyen kuruluşlar için bu prensipler kalite yönetimi programına doğru şekilde rehberlik etmektedirler.
- Prensip 1: Müşteri Odaklılık.
- Prensip 2: Liderlik.
- Prensip 3: İnsanların Katılımı
- Prensip 4: Süreç Yaklaşımı
- Prensip 5: Yönetime Sistematik Yaklaşım.
- Prensip 6: Sürekli Gelişim.

Destek Süreçleri Nelerdir?​

Destek süreçler: İç faaliyetlere yönelik süreçlerdir. Bu süreçler ile iç müşteriye hizmet edilir. Süreçleri bu şekilde sınıflandırmak ile, dış ve iç müşterilerin taleplerine yanıt verecek doğru süreçleri belirlemek olanağı elde edilir.

Kalite yönetim prensipleri kaç tanedir?​

Kalite yönetim prensipleri kaç tanedir?
ISO’nun kalite yönetim standartlarının geliştirilmesinden ve sürdürülmesinden sorumlu ISO / TC 176 Komitesinin uluslararası uzmanları tarafından geliştirilmiş ve güncellenmiştir. 7 kalite yönetim prensibi şunlardır: Müşteri odaklılık.

ISO temel ilkeleri nelerdir?​

ISO temel ilkeleri nelerdir?
ISO 9000 Standarları 8 Temel Prensip üzerine kurulmuştur:
- Müşteri Odaklılık. Kuruluşlar, müşterilerine bağlıdır.
- Liderlik.
- Çalışanların Katılımı
- Süreç Yaklaşımı
- Sistem Yaklaşımı
- Sürekli İyileştirme.
- Gerçeklere Dayalı Karar Verme.
- Tedarikçilerle Karşılıklı Çıkar Ortaklığına Dayalı İlişki.

Kalite yönetim süreçleri, bir organizasyonun kalite yönetim sistemi içerisinde yer alan yönetim faaliyetlerini ve süreçlerini kapsar. Bu süreçler şunlardır: organizasyon, insan kaynakları, ekipman, satın alma ve stok kontrolü, süreç kontrolü, dokümanlar ve kayıtlar, bilgi yönetimi, olayların yönetimi, süreç iyileştirme, hizmet ve memnuniyet ile tesisler ve güvenlik ile ilgili yönetim faaliyetleri.

Toplam kalite yönetiminin unsurları ise müşteri odaklılık, sürekli gelişme, tam katılım, önce insan anlayışı, üst yönetiminin liderliği ve sorumluluğudur. Bu unsurların organizasyon içindeki uygulanması, kalitenin artırılmasında ve sürdürülebilirliğinde önemli rol oynar.

Bunun yanı sıra, bütün kalite yönetim sistemlerinde bulunan temel prensipler de kalite yönetimi programlarında rehberlik etmektedir. Bu prensipler şunlardır:
1. Müşteri Odaklılık
2. Liderlik
3. İnsanların Katılımı
4. Süreç Yaklaşımı
5. Yönetime Sistematik Yaklaşım
6. Sürekli Gelişim

Ayrıca, destek süreçleri ise iç faaliyetlere yönelik süreçleri kapsamaktadır. Bu süreçler organizasyon içindeki müşterilere hizmet etmeyi amaçlar ve dış ve iç müşterilerin taleplerine doğru şekilde yanıt verebilecek süreçleri belirlemekte yardımcı olur.

Kalite yönetim prensipleri 7 tanedir ve ISO'nun kalite yönetim standartlarının geliştirilmesinden sorumlu ISO/TC 176 Komitesi tarafından geliştirilmiştir. Bu prensipler müşteri odaklılık, liderlik, insanların katılımı, süreç yaklaşımı, sistem yaklaşımı, sürekli iyileştirme ve karşılıklı çıkar ortaklığına dayalı ilişkiyi içerir.

Son olarak, ISO 9000 Standartları 8 temel prensibe dayanmaktadır. Bu prensipler ise müşteri odaklılık, liderlik, çalışanların katılımı, süreç yaklaşımı, sistem yaklaşımı, sürekli iyileştirme, gerçeklere dayalı karar verme ve tedarikçilerle karşılıklı çıkar ortaklığına dayalı ilişkiyi içerir. Bu temel ilkeler, ISO standartlarının temel yapı taşlarını oluşturarak organizasyonlara kalite yönetimi konusunda rehberlik etmektedir.

Geri