AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kalite kontrol yontemleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Kalite kontrol yöntemleri nelerdir?​

Kalite kontrolünde kullanılan 7 temel araç
- Balık kılçığı diyagramı
- Kontrol çizelgesi (en:Check sheet)
- Kontrol diyagramı
- Histogram (en:Histogram)
- Pareto diyagramı
- Serpilme diyagramı
- Akış diyagramı (en:flow chart)

Bir Prosesde kontrol edilebilir nedenler nelerdir?​

Proses Kontrol şunları sağlar: – Üründeki spesifikasyon değişikliklerini azaltır. – Kalite artırılır, daha tutarlı üretim sağlar, verim en üzt düzeye çıkar. – Proses ve ürün güvenliğini sağlar. – İnsan gücü azalır ve operatör verimliliği artar – Atıklar azalır. – Enerji verimliliği artar.

Kalite kontrol sistemleri nedir?​

Kalite kontrol sistemleri nedir?
Kalite Güvenlik Sistemi (KGS); ürünün veya genel olarak çıktının nitelik ve niceliğini güvenceye alacak şekilde süreci garanti altına almak üzere gerçekleştirilen, standart ve doğru işlemlerin belli bir sistematiğe göre yürütülmesi için geliştirilmiş uygulamalar bütünüdür.

Proses kontrolde ana amaç nedir?​

Proses kontrolde ana amaç nedir?
Herhangi bir prosesin istenilen koşullarda emniyetli ve verimli bir şekilde çalıştırılması, çevresel standartlara uyumun ve ürünlerin kalite açısından gerekliliklerinin sağlanması, proses kontrol uygulamalarının ana hedefleridir.

Frekansiyel kontrol ne demek?​

Frekansiyel Onay: Üretim kayıplarını azaltmaktır. Seri üretim süresi arttıkça, güvenilirlik derecesini yükseltmek güçleşir. Belli aralıklarla yapılan kontroller üretim kayıplarını azaltır.

Kontrol şemaları nelerdir?​

Armand V. Feigenbaum, kontrol diyagramını; mamulun, mamulü oluşturan parçaların veya diğer bileşenlerin kalite spesifikasyonlarını geçmiş deneyimlere dayanarak saptanan limitlere göre kronolojik olarak karşılaştırmaya yarayan grafik araç olarak tanımlamaktadır.

Pareto analizi nedir nasıl yapılır?​

Pareto analizi nedir nasıl yapılır?
Pareto Analizi, önemli ölçüde genel etki yaratan sınırlı sayıda görevin seçiminde kullanılan karar vermede istatistiksel bir tekniktir. Pareto İlkesi (80/20 kuralı olarak da bilinir), işin% 20’sini yaparak tüm işin% 80’ini yapabileceğiniz fikrini kullanır.

Kalite Kontrol proses nedir?​

Kalite Kontrol proses nedir?
Proses kontrol, proses emniyeti, üretim kapasitesi ve ürün kalitesinde belli hedeflere ulaşılabilmesi için kontrol sistemlerinin analizi, tasarımı ve uygulanmasıdır.

Kalite kontrolü yöntemleri, üretim sürecinde kaliteyi sağlama, hataları önleme ve kaliteyi artırma amacıyla kullanılan araçlar ve tekniklerdir. Bu yöntemler, işletmelerin ürün ve hizmetlerinin standartlara uygunluğunu kontrol etmelerine yardımcı olur. İşte kalite kontrolünde sıkça kullanılan yöntemlerden bazıları:

1. Balık Kılçığı Diyagramı: Sorunların kökenine inmek ve sebep-sonuç ilişkilerini görselleştirmek için kullanılan bir araçtır.
2. Kontrol Çizelgesi (Check Sheet): Belirli olayların sayısını veya frekansını göstermek için kullanılan basit bir veri toplama aracıdır.
3. Kontrol Diyagramı: Bir sürecin ne zaman, ne sıklıkta ve nerede sapmalar gösterdiğini belirlemek için kullanılan grafiksel bir araçtır.
4. Histogram: Sürecin değişkenliğini ve veri dağılımını görsel olarak analiz etmek için kullanılır.
5. Pareto Diyagramı: Sorunların öncelik sırasını belirlemek için kullanılan ve "80/20 kuralı"nı temel alan bir grafik aracıdır.
6. Serpme Diyagramı: İki değişken arasındaki ilişkiyi görselleştirmek için kullanılan bir grafik araçtır.
7. Akış Diyagramı (Flow Chart): Bir sürecin adımlarını ve ilişkilerini gösteren bilgi taşıyan bir grafik aracıdır.

Kalite kontrolü, işletmelerin ürünlerinin ve hizmetlerinin belirlenen standartlara uygunluğunu sağlamak amacıyla kullanılan önemli bir süreçtir. Bu süreç, işletmelerin rekabet gücünü artırmak, müşteri memnuniyetini sağlamak ve maliyetleri düşürmek için büyük önem taşır. Bu nedenle, kalite kontrol sistemlerinin doğru bir şekilde kurulması ve etkin bir şekilde uygulanması gerekmektedir.

Geri