AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kalite kontrol nedir?

haberci

Yeni Üye
Kalite yoklama nedir?
Kalite teftiş ne yapar
Kalite kontrol ne aramak
Kalite teftiş tanımı; Bir imal yerinde değişik bölümlerin gösterdiği kaliteyi geliştirme, onu koruma ve iyileştirme, tüketicinin beğenisini kazanma ve idareli seviyede bir üretim yapma imkanlarının sağlanmasını amaçlayan çalışmaların tamamıdır
Ürünlerin çeşiti, özellikleri ve miktarları, alıcının istekleri, üretim araçları ve çalışan işçilerin durumları kalite kontrolünde epeyce etkendir Her fabrika kendi üretiminin istenilen özelliklere uygun olup olmadığının, yani kalitesinin tespit edilmesi için kalite kontrol departmanını kurması gereklidir
Türkiyede, Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) piyasaya çıkarılan malları denetlemek ve düşük kalite maların piyasaya sürülmesine engel olmakla görevlidir
Kalite kontrolünün faydaları
Ürün kalitesi teftiş edilir, kullanışlılığı ve kullanma süresi arttırılır Maliyetlerde düşme sağlanır Sanayinin imal zamanlamasına uymasına, mülk ve hizmetlerin daha iyi pazarlanabilmesine imkan sağlar
Kalite kontrolü artık dağıtılmış alternatifler aralarında bir tercih değil, her ülkenin hesaplı ve sosyal gelişmesi için vazgeçilmez bir unsur olmuştur *

Kalite kontrolü, üretim süreci boyunca ürün veya hizmetlerin belirlenen kalite standartlarına uygunluğunu sağlamak için yapılan denetim ve testlerin bütünüdür. Kalite kontrolü, ürün veya hizmetin her aşamada hatasız ve istenilen standartlara uygun olarak üretilmesini sağlayarak müşteri memnuniyetini arttırmayı hedefler. Şimdi verdiğiniz bilgilere göre kalite teftiş ile kalite kontrol arasındaki farkı daha ayrıntılı şekilde değerlendirelim:

1. Kalite yoklama nedir?
Kalite yoklama, ürün veya hizmetin belirli bir aşamasında ya da sonunda, numune alınarak yapılan denetim ve testlerdir. Bu yöntem genellikle rasgele örneklerin alınması ve test edilmesiyle gerçekleştirilir. Kalite yoklama, ürün veya hizmetin belirli standartlara uygun olup olmadığını kontrol etmek için kullanılır.

2. Kalite teftiş ne yapar?
Kalite teftişi, üretim süreci boyunca ürün veya hizmetin her aşamasında belirlenen kalite standartlarına uygunluğunu denetler. Bu denetimler, üretim sürecinin her aşamasında hata ve eksiklikleri belirlemeyi amaçlar. Kalite teftişi, kalite yönetim sistemlerinin etkinliğini değerlendirerek sürekli iyileştirmeyi sağlar.

3. Kalite kontrol ne aramak?
Kalite kontrol, ürün veya hizmetin belirli standartlara uygunluğunu kontrol ederek hataları tespit etmeyi ve düzeltmeyi amaçlar. Kalite kontrolü yaparken ürünün özelliklerinin, miktarının, alıcının isteklerinin ve üretim araçlarının durumunun göz önünde bulundurulması gerekir. Kalite kontrolü, ürün kalitesini arttırarak müşteri memnuniyetini sağlamaya yardımcı olur.

Kalite kontrolü ve kalite teftişi, bir işletmenin ürün veya hizmetlerinde sürekli iyileştirme sağlayarak maliyetleri düşürmeye, müşteri memnuniyetini arttırmaya ve rekabet gücünü arttırmaya yardımcı olur. Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) gibi kurumlar da piyasaya çıkan ürünlerin kalitesini denetleyerek tüketicileri korur ve düşük kaliteli ürünlerin piyasaya sürülmesini engeller. Kalite kontrolünün önemi her geçen gün artmakta ve işletmeler için vazgeçilmez bir unsurdur.

Geri