Kaldirdik nasil temizlenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
234.536
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kaldırdık nasıl temizlenir?​

Kaldirik Otu Nasıl Temizlenir?
- Kaldirik otunun kök kısımları ayrılır, arzu ederseniz çiçeklerini de ayıklayabilirsiniz.
- Ayıklanan otlar yeterince geniş bir kapta, mikroplarından arınması için yaklaşık 2 saat sirkeli suda bekletilir.
- Saplar yıkanır ve 50 dakika kadar iyice yumuşayıncaya dek haşlanır.

Kaldırık nasıl yapılır?​

Süzülen kaldırık otunu elle iyice sıkın ve bekletin. Bir tencerede sıvı yağ, ince kıyılmış soğan ve sarımsağı pembe rengini alana dek kavurun, sonrasında kaldırık otu ekleyerek kavurma işlemini sürdürün. Üstüne karabiber, tuz, pul biber ve kekik ekleyerek kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. Afiyet olsun…
Tomara bitkisi nedir?
Kaldırık otu, hodangiller familyasından bir bitkidir. Boyu 60 santimetreye kadar çıkan morumsu gövdeli, yeşil yapraklıdır. Bulunduğu bölgeye göre mavi, beyaz ya da pembe çiçekler açıyor. Türkiye’de en fazla Trabzon ve Düzce bölgelerinde yabani olarak yetişiyor.

Kaldirik ne demek?​

Ispıt diğer adı ile kaldirik otu hodangiller familyasından bir bitkidir. Bu bitkinin boyu yaklaşık 60 santimetreye kadar çıkmaktadır. Morumsu bir gövdesi bulunan ıspıt otunun mavi, beyaz veya pembe çiçekleri bulunmaktadır. Ispıt ot ülkemizde de yetiştirilmekte olan bit bitkidir.

Zılbıt otu yemeği nasıl yapılır?​

Hazırlanışı:
- Zılbıtı temizleyip, bol suda yıkayalım.
- Tencereye su koyalım, içerisine limonu ve tuzu ekleyelim.
- Su kaynadıktan sonra zılbıtı ekleyelim.Zılbıtın sapları yumuşayana kadar pişirelim.
- Sonra zilbitimizi suzelim.
- Tencereye sıvıyağ ekleyelim.Soğan ilave ederek kavuralım.
- Yumurtaları içerisine kıralım.
Hodan nasıl temizlenir?
Sapı, yaprakları, morumsu pembemsi çiçekleri yenir. Kök kısmı temizlenip, sapları yaprakları çiçekleri ayrı ayrı ayıklanır. Eldivenle yapın elleriniz boyanmasın. Ayrı ayrı ayıkladığınız hodanı yine ayrı ayrı iyice yıkayınız.
Baharın habercisi olarak bilinen kaldirik otu, sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde seyretmesi ile kış mevsiminde toplanmaya başlandı. Köylülerin geçim kaynağı olan kaldirik otunun bahar mevsiminde 4-5 TL arasında değişen fiyatı, kış mevsimi sebebi ile 15 TL’ye kadar ulaşıyor.
Suyunu süzüp doğrama tahtası üzerinde 1 parmak genişliğinde doğrayın. Ayrı bir yerde büyük bir soğanı küp doğrayın ve 1 çay bardağı zeytinyağıyla soteleyin. Doğradığınız otları soğana ekleyin. 10 dakika kadar pişirin.
Hektan otu nedir?
Hodan Otu, Hodangiller familyasından çok yıllık bir ottur. Ülkemizde daha çok Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetişir. Yol kenarında kendiliğinde ortaya çıkabilen Hodan Otu, insan sağlığına faydalarıyla biliniyor. İlkbahar mevsiminde ortaya çıkan Hodan Otu, Ekim ayına kadar doğada yaşamını sürdürüyor.

Gabalak nedir?​

Kabalak, saplı koyu yeşil renkli, derimsi dokulu, derinlemesine parçalı ve ayası oval delikli, 60 cm kadar uzayabilen, iri, gösterişli ve parlak yaprakları olan dekoratif bir bitkidir. İlkbahar ve yaz aylarında bol su verilmelidir. Kışın toprağın fazla nemli tutulması iyi değildir.

Zılbıt kavurması hangi yöreye ait?​

İsmini nasıl telaffuz ederseniz edin ama mutlaka tüketin! Batı Karadeniz bölgesinde, özellikle Zonguldak ve Sinop’ta sıklıkla karşılaşabileceğiniz bir bitki olan zılbıt bu bölgelerde sıklıkla tüketilmektedir. Farklı yörelerde Hodan, Kaldırık, Ispıt, Tamara ya da Zılbırık isimleriyle de bilinir.
Zulbut nasil yapilir?
Hazırlanışı: Zılbıtı temizleyip, bol suda yıkayalım. Tencereye su koyalım, içerisine limonu ve tuzu ekleyelim. Su kaynadıktan sonra zılbıtı ekleyelim.Zılbıtın sapları yumuşayana kadar pişirelim.

Ispit nasıl yapılır?​

Temizlenmiş ıspıtları haşlayıp suyunu sıkıyoruz. Sıvıyağda kuru soğan sırasıyla, al biber ve taze soğanları kavurup ıspıtları üzerine ekliyoruz. Baharatlarla tatlandırıp yumurtayı üzerine kırarak işlemi bitiriyoruz. İster sarısını az pişirerek ister, çırpılmış yumurtayla da yapabiliriz.
 
Geri
Üst