Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kalcada cekilme neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.713
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kalçada çekilme neden olur?​

Aşırı zorlanmaya neden olan ağırlık kaldırma gibi fiziksel aktiviteler ve bel fıtığı da kalça ağrısı oluşumuna neden olabilir. Kalça ağrısı bacağa vuruyor ve ağrıya uyuşma ile karıncalanma eşlik ediyorsa kalçada siyatik ağrısı oluşumundan söz edilebilir.

Kalçada kas sıkışması nedir?​

Kalça Sıkışması ya da tıp dilindeki ismi ile Femoroasetabular sıkışma (FAI), kalça eklemini oluşturan kemiklerin biri veya her ikisi boyunca ekstra kemiğin büyüdüğü ve kemiklere düzensiz bir şekil veren bir durumdur. Birlikte mükemmel bir şekilde uymadıkları için kemikler hareket sırasında birbirlerine sürtünür.
Kalça içi ağrısı neden olur?​
Bunların haricinde kalçada ağrı oluşumunun yaygın nedenleri şu şekilde sıralanabilir: Düşme veya kalçanın yaralanması Artrit (Romatoid artrit, osteoartrit, psoriatik artrit, juvenil idiopatik artrit, septik artrit vb.) Kalçada kırık ve çıkıklar.

Kalçada siyatik sinir nerede?​

Kalçada siyatik sinir nerede?
Vücuttaki en büyük sinir olan siyatik sinir, bel kemiğinin alt kısmından başlar ve bacağa kadar uzanır. Bacağın duyu ve motor fonksiyonların düzenlenmesini sağlayan siyatik, belin son omurları olan 4 ve 5. omurdan çıkar ve kalçadan geçerek diz bölgesinin arkasından ayağın altına kadar uzanır.

Kalçada sinir sıkışması nasıl anlaşılır?​

Kalçada sinir sıkışması nasıl anlaşılır?
Kalçada sinir sıkışması ise bele kadar uzanan ağrı ile kendini belli eder. Buna karşın sıkışma beldeki son kemikle kuyruk sokumu kemiği arasında olursa, kalçadan bacak topuğuna kadar uyuşma ve ağrı gözlenir. Boyunda sinir sıkışması durumu ise ellere ve parmaklara yayılan karıncalanma ve uyuşma ile kendisini gösterir.

Kalçada kas spazmı nedir?​

Piriformis kası, kalçamızın derininde bant şeklinde uzanan bir kastır. Piriformis sendromu; siyatik sinirinin piriformis kası altında baskı altında kalmasıyla ortaya çıkan; bel, kalça ve bacak ağrısı, bacak arkasına ve ayağa yayılan uyuşma, karıncalanma belirtileriyle tanımlanmaktadır.

Kalça ağrısı için hangi doktora gidilir?​

Kalça ağrısı iki haftadan uzun sürüyorsa doktora görünmenizde fayda vardır. Bunun için hastanelerin Ortopedi ve Travmatoloji ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine başvurmaları gerekir.
 
Kalçada çekilme, genellikle birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Aşırı zorlanma, ağır kaldırma, bel fıtığı gibi durumlar kalçada çekilme ve ağrıya neden olabilir. Özellikle kalça ağrısı bacağa vuruyor ve uyuşma, karıncalanma gibi belirtiler de varsa bu durum siyatik ağrısı olarak adlandırılabilir.

Kalça kas sıkışması olarak bilinen Femoroasetabular sıkışma (FAI) durumu, kalça eklemini oluşturan kemiklerin ekstra kemiğin büyümesi sonucu düzensiz bir şekle sahip olmaları durumudur. Bu durumda kemikler hareket ederken birbirlerine sürtündükleri için ağrı ve rahatsızlık oluşabilir.

Kalçada ağrının diğer yaygın nedenleri arasında düşme, yaralanma, artrit türleri (romatoid artrit, osteoartrit), kalça kırıkları ve çıkıkları bulunmaktadır.

Siyatik sinir, vücuttaki en büyük sinir olup bel kemiğinin alt kısmından başlayarak bacağa kadar uzanır. Bu sinir, bacak üzerindeki duyu ve motor fonksiyonları düzenler. Kalçadan geçerek diz bölgesinin arkasından ayağın altına kadar uzanan siyatik sinir, belin 4 ve 5. omurlarından çıkar.

Kalçada sinir sıkışması belirtileri genellikle belden başlayarak ağrı, uyuşma veya karıncalanma şeklinde kendini gösterebilir. Sinir sıkışması kuyruk sokumu kemiği ile belin son kemiği arasında ise kalçadan bacak topuğuna kadar yayılan ağrı ve uyuşma hissedilebilir.

Kalçada kas spazmı olan Piriformis sendromunda ise siyatik siniri piriformis kasının altında sıkışarak bel, kalça ve bacak ağrısına, bacak arkasına ve ayağa yayılan uyuşma, karıncalanma gibi belirtilere yol açabilir.

Kalça ağrısı durumunda uzun süre devam eden ağrılar için Ortopedi ve Travmatoloji ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanlarına başvurmak önemlidir. Eğer kalçada çekilme, ağrı veya diğer belirtiler belirgin bir şekilde devam ediyorsa mutlaka bir doktora görünmek önemlidir.
 
Geri
Üst