AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kalca displazisi ne demektir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kalça displazisi ne demektir?​

Kalça displazisi, kalça ekleminin kemiklerinin doğru şekilde hizalanmadığı anlamına gelir. Her yıl binlerce çocuğu ve yetişkini etkiler ve birçok farklı isimle bilinir: Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD), Kalça Çıkığı, Konjenital Kalça Çıkığı (KKÇ). Şimdi, Kalça displazisi nedir?

Kalça testi için hangi bölüme gidilir?​

Bebeklerde Kalça Çıkığına Hangi Bölüm Bakar? Önleyici tedavi olarak çocukların doğar doğmaz bir çocuk doktoru tarafından muayene edilmesi gerekir. Eğer kalça çıkıklığı şüphesi varsa, bu durumda bebeğin pediatrik ortopedi ile ilgilenen bir ortopedi uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir.

Yenidoğan kalça ultrasonu ne zaman?​

Yenidoğan kalça ultrasonu ne zaman?
Yeni doğan bebeklerde 1-3 ay içerisinde kalça ultrasonu taraması yapılmaktadır. Ultrason taramasının kolay ve ağrısız olması ve radyasyon içermemesi nedeniyle tercih edilmesi uygundur.

Kalça çıkığı ameliyatı kaç yaşında yapılır?​

Kalça çıkığı ameliyatı kaç yaşında yapılır?
1 yaş civarında artık ameliyat yapılması gerekmektedir. 1.5 yaştan sonra ise kalça yuvasına ve bacak kemiğini de kesecek ve düzeltecek daha kapsamlı ameliyatlar yapılmaktadır. 7 yaştan sonra saptanmış kalça çıkıklarında ameliyat yapılmamaktadır.

Yenidoğan bebeklerde kalça ultrasonu için hangi bölümden randevu alınır?​

Kalça ultrasonu taraması bebeklerde 1 ila 3 ay arası yapılmaktadır. Hastanemizde kalça ultrasonu Çocuk Ortopedisi konusunda deneyimli Ortopedi ve Travmatoloji hekimi tarafından yapılmaktadır.

Yeni dogan kalça testi ne zaman yapilir?​

Bebeklerde kalça çıkığının erkenden teşhis edilebilmesi için doğumda tarama yapılır. Doğumdan sonraki 72 saat içinde bebeğinizin kalçaları yenidoğan muayenesinin bir parçası olarak kontrol edilir. Sonraki kalça muayenesi bebek 6-8 haftalıkken gerçekleştirilir.

Bebeklerde kalça kontrolü ne zaman yapılır?​

Bebeklerde kalça kontrolü ne zaman yapılır?

Kalça ultrasonu sonucu ne kadar sürede çıkar?​

Kalça ultrasonu sonucu ne kadar sürede çıkar?
Bebek hiçbir ağrı hissetmez. Yenidoğan kalça ultrasonu prosedürü yaklaşık 20 dakika sürebilir. 1-2 gün içerisinde alınabilen sonuçlarda yer alan değerler ise çocuk doktoru tarafından değerlendirilir.

Kalça protezi kaç yaşında yapılır?​

Günlük yaşam aktivitelerini engelleyen şiddetli ağrı, hareket kısıtlılığı ve kısalık durumlarında kalça protezi en iyi tedavi seçeneğidir. Hastanın 60 yaşın üzerindeki olması tercih edilir, ancak gerekli olduğu durumlarda (ör. romatoid artrit) daha genç hastalarda da uygulanabilir.

Kalça çıkığı kaç yaşına kadar tedavi edilir?​

İlk 6 ayda sadece atel ve basit bazı önlemlerle kalça çıkığının tedavisi mümkündür. 6 aydan büyük bebeklerde ise genel anestezi altında cerrahi işlemle çıkık femur başının yerine yerleştirilmesi gerekir.
 
Kalça displazisi, kalça ekleminin kemiklerinin doğru şekilde hizalanmadığı bir durumdur. Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) veya diğer adlarıyla Kalça Çıkığı, Konjenital Kalça Çıkığı (KKÇ) olarak da bilinir. Bu durum genellikle doğuştan gelen bir durum olup binlerce çocuk ve yetişkini her yıl etkiler.

Kalça displazisinin teşhisi için bebeklerin doğumdan hemen sonra bir çocuk doktoru tarafından muayene edilmesi önemlidir. Eğer kalça çıkığı şüphesi varsa, pediatrik ortopedi uzmanı tarafından daha detaylı bir muayene yapılması gerekebilir.

Yenidoğan kalça ultrasonu genellikle 1-3 ay arasında yapılmaktadır. Bu ultrason taraması kolay ve ağrısız olup radyasyon içermediği için tercih edilen bir yöntemdir.

Kalça displazisi durumunda ameliyat gerekiyorsa, genellikle 1 yaş civarında ameliyat yapılması önerilir. 1.5 yaşından sonra ise daha kapsamlı ameliyatlar gerekebilir. 7 yaşından sonra saptanan kalça çıkıklarında ise genellikle ameliyat yapılmamaktadır.

Kalça protezi takılması durumunda ise genellikle hastanın 60 yaşının üzerinde olması tercih edilir. Ancak şiddetli ağrı, hareket kısıtlılığı gibi durumlarda genç hastalarda da uygulanabilir.

Kalça çıkığının tedavisi ise ilk 6 ayda atel ve basit önlemlerle mümkün olabilir, ancak 6 aydan büyük bebeklerde genellikle cerrahi müdahale gerekebilir. Bu işlem genel anestezi altında yapılır ve çıkık femur başı yerine yerleştirilir. Hayati önem taşıyan bu konularda doktorunuzun tavsiyelerine daima uymanız önemlidir.
 
Geri
Üst