AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kalbin koroner arterleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.803
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kalbin koroner arterleri nelerdir?​

Kalbi besleyen 3 ana koroner damar ile bunlardan dallanan yan damarlardan meydana gelir. Kalbi besleyen ana koroner damarlar sol ön inen arter, sol sirkümflex arter ve sağ koroner arterlerdir.

Kalp de kaç tane ana damar var?​

Kalp de kaç tane ana damar var?
Kalbin başlıca atardamarları (koroner arterleri), solda 2 ve sağda 1 tane olmak üzere 3 tanedir. Sol ana damar kısa bir süre sonra ikiye ayrılır: 1. sol ön inen arter (LAD), 2. Sircumfleks (circumflex) arter (Cx). Sağdaki artere sağ koroner arter (RCA) denir.

Sol ana koroner arter nedir?​

İki adet koroner arter vardır. Biri “sağ koroner arter” adıyla anılır ve kalbin sağ karıncığını ve sol karıncığın arka ve alt taraflarını besler. Diğeri ise “sol ana koroner arter” adıyla tanımlanır ve sol karıncığın önemli bir bölümünü besler.

Sol koroner arterler nereyi besler?​

Sol koroner arterler nereyi besler?
Kalp de tıpkı diğer organlarda olduğu gibi hücrelerden oluşur ve oksijenlenmesi (kanlanması) gerekir. Her ne kadar kalbin her dört odacığı kanla dolu olsa da kalp beslenmesini kendi içindeki kanla değil; aort damarından ayrılan sağ ve sol koroner arterler aracılığı ile sağlar.
Koroner arter hastalığı ne?​
Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarlar olan koroner arterlerin duvarında kolesterol içerikli yağlı plakların birikerek yıllar içinde damarı tıkaması sonucu oluşmaktadır. Damar duvarındaki yağ birikim sürecine “ateroskleroz” denir.

Kalpte en fazla kaç damar değişir?​

Kalpte en fazla kaç damar değişir?
Böylece yeni bir damar ile (bypass grefti), darlık veya tıkanıklığın olduğu bölgedeki kalp kasına enerji ve oksijen taşıyan kanın akışı sağlanmış olur. Ameliyat sırasında yapılan bypass damar sayısı 1 ila 6 arasında değişmektedir. Genelde 2-4 damara bypass yapılmaktadır.

Koroner arter hastalığı nasıl teşhis edilir?​

Özellikle EKG ve Efor testi Koroner Arter Hastalığının teşhisinde oldukça önemlidir. EKG (elektrokardiyografi) kalbin elektriksel aktivitelerini kayıt altına alınması için kullanılan bir tanı yöntemidir. Kalp seviyesinde cilde yapıştırılan elektrotlar ile kalbin tüm elektriksel aktiviteleri kaydedilmektedir.

Kaç damar?​

Kaç damar?
Vücudumuzda 5 farklı şekilde bulunan damarları; atardamarlar, atardamarcıklar, kılcal damarlar, toplardamarcıklar ve toplardamarlar olarak sıralayabiliriz.
 
Kalbin koroner arterleri, kalbi besleyen ana damarlar ve onlardan dallanan yan damarlardan oluşmaktadır. Kalbi besleyen ana koroner damarlar şunlardır: sol ön inen arter, sol sirkümflex arter ve sağ koroner arter.

Kalbin başlıca atardamarları (koroner arterleri) solda 2 ve sağda 1 olmak üzere toplamda 3 tanedir. Sol ana damar kısa bir süre sonra ikiye ayrılarak sol ön inen arter (LAD) ve Sirkümfleks (Circumflex) arter (Cx) olarak devam ederken, sağdaki artere sağ koroner arter (RCA) denir.

Sol ana koroner arter, sol karıncığın önemli bir bölümünü beslerken, sağ koroner arter ise kalbin sağ karıncığını ve sol karıncığın arka ve alt taraflarını besler.

Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarlar olan koroner arterlerin duvarında kolesterol içerikli yağlı plakların birikerek yıllar içinde damarı tıkaması sonucunda meydana gelir. Bu durum damar duvarındaki yağ birikim sürecine "ateroskleroz" adını taşır.

Kalpte bypass işlemi sırasında 1 ila 6 arasında değişen sayıda yeni damar kullanılabilir. Genellikle 2-4 damara bypass yapılırken, bu sayede darlık veya tıkanıklığın olduğu bölgedeki kalp kasına kan akışı sağlanmış olur.

Koroner arter hastalığının teşhisi, özellikle EKG ve Efor testi ile gerçekleştirilir. EKG, kalbin elektriksel aktivitelerini kayıt altına almak için kullanılan bir tanı yöntemidir. Kalp seviyesinde cilde yapıştırılan elektrotlar ile kalbin tüm elektriksel aktiviteleri kaydedilir.

Vücutta 5 farklı şekilde bulunan damarlar şunlardır: atardamarlar, atardamarcıklar, kılcal damarlar, toplardamarcıklar ve toplardamarlar. Bu damarlar vücudumuzdaki kan dolaşımını sağlamak üzere önemli rol oynarlar.
 
Geri
Üst