AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kaktus suyu nerede depolar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.589
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kaktüs suyu nerede depolar?​

Kaktüsler, gövdelerinde su depolayabilen sukkulent bitkilerdir. Aloe veya Agave gibi diğer bitkiler yapraklarında su depolar.

Kaktüslerin yaşam alanı neresidir?​

Çöl şartlarında bile rahatlıkla yaşayabilen kaktüs bitkisi, succulent bitki ailesinden gelir. Kaktüs; hem Kuzey hem Güney Amerika’da, Kuzey Kanada ve hatta Afrika kıtasında yetişir. Küçük kaktüsler olduğu gibi çok büyük kaktüsler de vardır.
Kaktüslerin yaprakları diken şeklinde olmasaydı ne olurdu?​
Kaktüs bitkisindeki dikenler,metamorfoz (başkalaşma) geçirmiş yapraklardır.Bu dikenler sayesinde bitkinin etrafındaki hava tabakası korunur ve böylece bitkiden su kaybı azalır. Ayrıca kaktüs gibi sulu bitkilerde bitkinin büyümesi,gelişmesi için gerekli olan klorofili tutmak bu dikenler sayesinde olur.

Çöl kaktüsü nasıl olur?​

Çöl kaktüsü nasıl olur?
Çöl kaktüsü, Kaktüsgiller familyasından olup kalın gövdesi ve yassılaşmış sulu ve dikenli şeklini almış çiçekli bir bitki türüdür. Genellikle bu bitki çöllerde ve tropikal bölgelerde yetişmektedir. Çölde yetişen bu kaktüslerin en büyüğüne saguaro denmektedir.

Kaktüs su ihtiyacını nasıl karşılar?​

Kaktüs su ihtiyacını nasıl karşılar?
Kaktüslerin kökleri toprak altında, yüzeye yakın biçimde yayılmış haldedir. Yağmur yağdığında bu köklerle geniş bir alandan su toplayabilirler. Yeryüzünün en kurak bölgelerine hatta çöllerine bile düzensiz ve az da olsa yağmur yağar. Bu bölgelerde yaşayan bitkiler, işte bu yağışlardan ihtiyaç duydukları suyu toplarlar.

Kaktüs kendi suyunu üretir mi?​

Diğer sukulent bitkiler gibi kaktüslerin çoğu da fotosentezin bir parçası olarak “crassulacean asit metabolizması” (CAM) adı verilen özel bir mekanizmayı kullanır. Karbondioksitin bitkiye girdiği ve suyun çıktığı terleme, fotosentezle aynı anda gündüzün değil geceleyin olur.

Kaktüs Ormanda yaşar mı?​

Kaktüsler çok yağış ve su istemeyen bitkilerdir. Genellikle çöllerde ve sıcak iklimlerde yetişirler.
Kaktüslerin dikenli olmasının sebebi nedir?​
Mesela kaktüs bitkisinin sahip olmuş olduğu dikenler, dönüşüm geçirmiş olan yapraklardır. Kaktüs bitkisindeki dikenlerlerin sahip olmuş olduğu özellikler sayesinde bitkinin etrafındaki hava ortamı muhafaza edilmiş olur. Bu özellik sayesinde bitkiden de su kayıp miktarı azalmış olur.

Kaktüsler ne kadar süre susuz kalabilir?​

Kaktüsler ne kadar süre susuz kalabilir?
Kaktüs yetiştirilirken ilkbahar, yaz ve güz mevsimlerinde haftada bir olarak düzenli sulama yapmak gerekir. Kış aylarında ise uzun güncel boyunca kaktüs suya gereksinim duymaz. Bu açıdan 3 ay boyunca susuz olarak canlı kalabilir.

Kaktüs donar mı?​

Kaktüs donar mı?
Nemli toprak donabilir ve bu durumda bitkinizin kökleri çürüyeceği için sonucu pek iyi olmayacaktır. Bitkilerinizi içeri aldığınızda sıcak ortamda tutabilirsiniz ama ortamın biraz serin olmasında fayda var. Kışın sıcakta kalan kaktüs ve sukulentleriniz baharda çiçek açmayabilir.

Kaktüs dikeni zehirler mi?​

Kaktüslerin eni ve boyu iyi beslendiği takdirde oldukça uzundur. Bazı kaktüslerin dikenleri zehirli olabileceği gibi, her şekilde deriye battığında ince dikenleri yüzünden çok can acıtırlar ve çıkarılmaları zordur.

Hangi kaktüs zehirli?​

Zehirli kaktüsler yok. Halüsinojenik kaktüsler var, cinsinkiler gibi lofofora veya Trichocereus pachanoifazla tüketilirse birçok sağlık sorununa neden olur.
Bazı bitkiler ise, dikenleri sayesinde etraflarında bulunan bazı cisimlere yapışarak veya tutunarak, kendilerine dayanak alıyorlar. Örneğin, ışık miktarı yetersiz olduğunda, bitkiler dikenleri sayesinde tırmanarak, boylarını daha yüksek seviyelere ulaştırabiliyor.
Kaktüs dikenleri aslında bitkinin hangi kısmının başkalaşım geçirmiş halidir?​
Diğer birçok sulu meyvenin aksine, gövde, bu hayati sürecin gerçekleştiği çoğu kaktüsün tek parçasıdır. Çoğu kaktüs türü gerçek yapraklarını kaybetmiş, yalnızca oldukça değişmiş yapraklar olan dikenler kalmıştır.

Kaktüs donunca ne yapılır?​

Kaktüs donunca ne yapılır?
Unutmayın bitkiyi donda sarmanız direk vuran kuru ayazı keserek bitkinin ana gövdesinin dondan etkilenmesini engelleyecek ve bitkinin yaşamını sürdürmesini sağlayacaktır.
- Bitkiniz ufak ise çöp poşeti geçirmeniz dondan korumanıza yardımcı olur.
- Gazete kağıdı ile sarararak dondan kurtarabilirsiniz.

Kaktüs soğuğu sever mi?​

Kaktüs soğuğu sever mi?
ISI: Kaktüsler ve bütün sukkulentler sıcağı sever. Yazın 40 dereceye kadar büyümeye devam ederler ancak daha sıcakta büyüme durur. Kışın sulanmamak kaydıyla soğuğa da dayanıklıdırlar. Sıcaklık -15 derecenin altına düşmemelidir ve çok nadir de olsa biraz su verilmelidir.

Kaktüs susuz ne kadar yaşar?​

Kaktüs neden fazla suya ihtiyaç duymaz?​

Aşırı su kaktüs köklerinin çürümesine neden olur. Bildiğimiz gibi, kaktüs ve diğer sukkulentlerin tamamı, uzun süreli susuzluğa dayanabilecek şekilde evrimleşmişlerdir, o nedenle eğer tereddüdünüz varsa, sulamamak daha doğru bir tercihtir.
 
Kaktüslerin su depolama mekanizması ve su ihtiyacını nasıl karşıladığı hakkında doğru bilgiler verilmiş. Kaktüsler genellikle çöllerde ve sıcak iklimlerde yetişirler ve suyu köklerle topraktan toplarlar. Bunun yanı sıra, kaktüslerin dikenli yaprakları ve su ihtiyacını nasıl karşıladığı konusunda detaylı açıklamalar yapılmış. Kaktüslerin su ihtiyacını karşılamak için genellikle topraktan su alırlar ve fotosentez sırasında özel bir mekanizma kullanırlar.

Ayrıca, kaktüslerin donma durumunda nasıl korunabileceği ve soğuğa karşı nasıl dayanıklı olduklarına dair bilgiler de verilmiş. Kaktüsler sıcağı severken soğuğa karşı da bazı önlemler alınması gerektiği belirtilmiş. Aşırı sulamanın kaktüslerde kök çürümesine neden olabileceği ve bu nedenle susuzluğa dayanıklı bitkiler olduğu vurgulanmış.

Öte yandan, kaktüslerin dikenlerinin bitkinin yapraklarından dönüşmüş hal olduğu ve bu dikenlerin bitkinin su kaybını azaltmaya yardımcı olduğuna dair detaylı açıklamalar yapılmış. Kaktüslerin genellikle sukkulent bitkiler olduğu ve su ihtiyacını topraktan ve fotosentez mekanizmasıyla nasıl karşıladığına dair bilgiler verilmiş.
 
Geri
Üst