Kagit ve matbaanin kullaniminin yayginlasmasinin sonuclari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kağıt ve matbaanın kullanımının yaygınlaşmasının sonuçları nelerdir?​

Kitap fiyatları azaldı. – Halkın daha geniş bir kesiminin kitaba ulaşması mümkün hale geldi. Toplumda okuma-yazma oran arttı. – Bilimsel ve kültürel ilerlemelerin yayılması hızlandı.

Matbaa Osmanlı devletine neden geç geldi?​

Dönemin insanlarının kulluktan çıkıp, bilgi sahibi olmasını engellemek için matbaaa özellikle Osmanlı’ya geç getirilmiştir. Çünkü matbaa sayesinde kul, matbaanın çoğalttığı bilgiyle kulluktan çıkacak, birey olacaktır. O dönemde bu istenmiyordu. Çünkü bilgi yok, buyruklar vardı.
Kağıt ve matbaanın yaygınlaşması Avrupayı nasıl etkiledi?
Avrupa’da matbaanın bulunması ve kâğıdın çok ucuza mal edilmesi önemli gelişmelere yol açmıştır. Bu gelişmeler şunlardır: 1. Daha önceleri elle yazılan ve pahalıya mal olan kitaplar, bu alandaki gelişmeler sonucunda ucuzladı. Halk kitap okuma imkânını elde etti.
Matbaanın icadının sonucları nelerdir?
Bunlar; bilgiyi kayıt altına almanın kolaylaşması, bilgi kaynaklarının kopyalarının kısa sürede ve çok sayıda üretilebilmesi, bilgi kaynaklarının ucuzlaması, okuryazar sayısının artışı ve insanların eğitim düzeyindeki yükselme olarak sıralanabilir (Çakın, 2004, s. 154).

Matbaa Osmanlı’ya ne kadar geç geldi?​

Müteferrika’ ya orduda özel bir görev verilmesinden dolayı matbaa gelişmedi. Öldükten sonra 1745’de matbaa kapatıldı. » 1747 de devlet matbaanın imtiyazını eski Rumeli kadısı İbrahim ve eski Anadolu kadısı Ahmet’e verildi. » 1749 yılında Osmanlı’da kağıt üretimi başladı.

Matbaa ne zaman yasaklandı?​

Osmanlı Sultanı 2. Bayezid, daha 1485’te çıkardığı bir fermanla Müslümanlara Arapça baskı yapmasını açıkça yasakladı. Bu kural 1515’te Sultan 1. Selim tarafından tekrarlandı. 1727’ye kadar Osmanlı topraklarında matbaaya müsaade edilmedi.
Matbaanın kullanılması Avrupa’da yaşanan gelişmeleri nasıl etkilemiştir?
Matbaanın icadıyla hangi gelişmeler yaşandı?
Matbaacılığın Avrupa’da hızla yayılıp gelişmesi, kitap için yepyeni bir gelişme devresinin başlangıcı oldu. Her şeyden önce kitap çok ucuzladı. Dolayısı ile çoğalıp, genelleşerek, geniş halk kitlelerinin malı oldu. Bu durum, batıl inançların yıkılmasını, siyasal ve toplumsal yeni bir devrin doğmasını sağladı.

Matbaanın icadı hangi gelişmelere yol açmıştır?​

Çalışmanın konusu açısından en önemli sonuçlar ise; modern kitabın ortaya çıkarak kısa sürede çok sayıda basılabilmesi ve yaygınlaşmasıdır. Matbaanın icadından önce bütün dünyada toplam 30.000 kadar kitap (el yazması) olduğu tahmin edilmektedir.

Kağıt ve matbaanın Avrupa değişimine etkisi nasıl olmuştur?​

Matbaa Osmanlıya nasıl geldi?
Osmanlı topraklarına matbaanın ilk olarak gelişi 1493 ya da 1503 şeklinde tarihlendirilmektedir. Bu tarih İspanya’dan sürülüp Osmanlı’ya sığınan Yahudi David ve Samuel Nahmias kardeşlerin Sultan II. Beyazıt’tan aldıkları izinle İstanbul’da ilk matbaayı açtıkları tarihti.
Rönesans Neyin yeniden doğuşu?
Rönesans, yeniden doğuş anlamına geliyor. Ortaçağdan sonra, hümanizmin etkisiyle ortaya çıkan Rönesans dönemi, eski Yunan ve Roma kültürünü canlandırmayı amaçladı. O dönemde, anlamına uygun olarak, bilim alanında, sanat alanında çok önemli gelişmeler yaşandı.

Matbaanın icadıyla neler değişti?​

Matbaanın icadı ile şunlar değişmiştir: Öncelikle daha fazla kitap basılmaya başlanmıştır. Daha fazla kitap demek daha fazla insanın kitap okuması demektir. Kitaplar daha hızlı üretilebildiğinden daha da ucuzlamışlardır.

Kağıdın bulunmasının sonuçları nelerdir?​

Kağıdın icadı çok önemlidir. Yazının taşa, kemiğe ve deriye yazılması bilginin saklanması ve taşınması açısından oldukça zorluk yaşatmaktadır. Kağıdın icat edilmesiyle bilginin taşınması korunması kolaylaşmıştır. Haberleşme artmış ve yazı yaygınlaşmıştır.
Matbaa Osmanlıya gelişi hangi padişah zamanında geldi?
 
Geri
Üst