AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kagit paranin ham maddesi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kâğıt paranın ham maddesi nedir?​

Tekstil hammaddesi olarak bilinen pamuğun çekirdeğini kaplayan ve linter adı verilen kısa lifli pamukların, dayanıklılığı ve emme kapasitesinin yüksek olması nedeniyle banknot yapımında kullanılır.

Türk Lirası nasıl yapılır?​

Türk Lirası nasıl yapılır?
Bakır, nikel ve çinko karışımında üretilen madeni pullar, darphanede bulunan baskı makinelerine giriyor. Makinelerde bulunan damgaların pulların üzerine işlenmesi sonucunda, 1 lira, 50 kuruş, 25 kuruş, 10 kuruş, 5 kuruş ve 1 kuruş üretiliyor. Baskı makinaları dakikada 9 ayrı preste 700-800 kadar madeni para basıyor.

Para üretimi neye göre basılır?​

Para neye göre basılır? Bir ülkenin para basabilmesi ve parayı piyasaya sürebilmesi için, basacağı kadar paraya bir karşılık bulması gerekir. Bir tane hariç olmak üzere, piyasada bulunan basılmış her paranın karşılığı vardır. Bir ülkedeki paranın karşılığı, o ülkenin hazinesinde bulunan altına eş değerdir.

Kağıt para nasıl icat edildi?​

Kağıt para nasıl icat edildi?
118 yılında Çinliler deri para kullanmışlardır. İlk kâğıt para ise M.S. 806 yılında yine Çin’de ortaya çıkmıştır. Batıda kâğıt paraların basılması ve kullanılması 17. yüzyılın sonlarına rastlamaktadır.
Para hangi ağaçtan yapılır?​
Kağıt paraların ham maddesi genellikle pamuk’tur. Para basmak için kullanılan bu pamuklar; metrekaresi 80-90 gram ağırlığında olan çok ince kağıt yüzey haline getirilir. Bazı ülkelerde kullanılan pamuklara; keten, abaka veya diğer tekstil lifleri ile karıştırılarak farklı türlerde kağıtlar elde edilir.

Para nasıl oluşur?​

Para nasıl oluşur?
Çoğu insanın düşündüğünün aksine kağıt paralar normal kağıttan değil, özel bir pamuk ve keten karışımından üretilir. Benzer bir takım işlemlerin ardından birbiri ile karışarak oldukça sert bir hamur haline dönüşen pamuk ve keten, üretim bandında inceltilerek para kağıdı haline getirilir.

Para nasıl yapıldı?​

Çoğu insanın düşündüğünün aksine kağıt paralar normal kağıttan değil, özel bir pamuk ve keten karışımından üretilir. Pamuk, keten ve diğer bazı “özel” kimyasalın karışmasıyla elde edilen para kağıdı, her insanın eline aldığında hissettiği ve bu histen büyük keyif aldığı özel bir yapıya sahiptir.

Para basılmasına kim karar verir?​

Para basılmasına kim karar verir?
Merkez Bankasının kuruluşuna esas teşkil eden 11 Haziran 1930 tarih ve 1715 sayılı Kanunda; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 87’nci maddesine göre TBMM’ye ait olduğu belirtilen para basma yetkisi, Merkez Bankasına devredildi.

Para nasıl ortaya çıktı?​

Para, tarih sahnesine M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu’da çıkmıştır ve ilk para Lidyalılar tarafından çekiçle darp edilerek basılmıştır. Bu nedenle, günümüzde paranın üretim yerine darphane deniyor.

Lidyalılar parayı nasıl icat etti?​

Lidyalılar parayı nasıl icat etti?
Parayı bulan Lidyalılar daha önceki çağlarda Çinlilerin takas esnasında kullanmış olduğu bıçak ve demir gibi eşyalardan esinlenerek üretmiş oldu. İlk üretilen paralar madeni paralardan oluşuyordu. Bütün üretilen madeni paraların hepsi aynı boyutta üretilmiş oldu.
 
Kağıt paranın ham maddesi genellikle pamuk lifleridir. Bu pamuk lifleri, tekstil amaçlı kullanılan pamuğun çekirdeğini kaplayan ve linter adı verilen kısa lifli pamuklardan elde edilir. Bu pamuk liflerinin dayanıklılığı ve emme kapasitesi yüksek olduğundan, kağıt para yapımında tercih edilirler.

Türk Lirası ise bakır, nikel ve çinko karışımından yapılan madeni pulların kullanılmasıyla üretilir. Bu pullar darphanede bulunan baskı makinelerine girer ve üzerlerine damgalar işlenerek farklı değerlerdeki paralar basılır. Bir ülkenin para basabilmesi için, basılacak paraya karşılık olması gerekir. Yalnızca piyasada dolaşımda bulunan paraların karşılığını temin eden ülkeler para basabilirler.

Kağıt paralar ise tarih itibariyle M.S. 806 yılında Çin'de icat edilmiştir. Batıda kağıt paraların basılması ve kullanılması ise 17. yüzyılın sonlarına denk gelmektedir. Ham maddesi genellikle pamuk olan kağıt paraların yanı sıra, farklı ülkelerde keten, abaka gibi tekstil lifleri de kullanılarak çeşitli kağıt türleri elde edilebilir.

Para basılmasına karar verme yetkisi genellikle ülkenin Merkez Bankası gibi resmi kurumlara aittir. Türkiye'de Merkez Bankası, para basma yetkisini Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na dayanarak almıştır. Merkez Bankası, para arzını kontrol eder ve para basma kararlarını verir.

Para, tarih sahnesine M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu'da çıkmıştır. İlk para Lidyalılar tarafından çekiçle darp edilerek basılmıştır. Lidyalılar, parayı bulmada esin kaynağını Çinlilerin takas esnasında kullandığı eşyalardan almıştır ve ilk üretilen paralar madeni paralardan oluşmuştur. Bu paralar, o dönemde ticaretin ve ekonomik faaliyetlerin kolaylaşmasına yardımcı olmuştur.
 
Geri
Üst