SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
Kafein Nedir,
Kafein Hakkında Bilgi
Kafein, önemli fizyolojik etkileri olan kafe­in adlı alkaloit grubunun azotlu organik bileşiği. Çay, kahve, kakao, guarana bitki­sinin tohumları ve kola meyvesinde bulunur.
Saf kafein (trimetilksantin), beyaz toz ya da yumuşak iğnemsi kristaller halinde bulu­nur; atmosfer basıncında 238°C’de erir ve 178°C’de süblimleşir. Sıcak suda çok kolay çözünür; çözelti soğutulunca kafein monohidrat kristalleri halinde dibe çöker. Genel­likle organik çözücülerde sıcak suya oranla daha az çözülür. Kokusuzdur ancak acımsı bir tadı vardır.
Öğütülmüş kahvedeki kafein, toplam ağır­lığın yaklaşık yüzde 0,75-1,5′ini oluşturur.
Büyük bir fincan kahve yaklaşık 100 mg kafein içerir. Çaydaki kafein büyük ölçüde çayın demliliğine bağlı olarak değişse de bir fincanda ortalama 40 mg, 350 ml’lik bir bardak kolalı içecekte de ortalama 40 mg kafein vardır.
Kafeinin merkez sinir sistemi, kalp, kan damarları ve böbrekler üzerinde uyarıcı etkisi vardır; aynı zamanda hafif bir idrar söktürücüdür. Uyarıcı etkisi nedeniyle ön­celeri morfin ve barbitürat gibi ilaçların aşırı alınmasıyla ortaya çıkan solunum baskılanmasında antidot olarak kullanılmış, ancak etki süresinin kısa olduğu, hatta bu etkinin tartışmalı olduğu anlaşılmıştır. Kafein alan­larda hareket ve duyu işlevlerinde artma, daha az yorulma ve uyanıklığın artması gibi olumlu etkiler de gözlenebilir. Bu etkiler, sabah uyandıktan sonra kahve ya da kafein içeren bir şey içmek için duyulan isteği açıklayabilir. Bununla birlikte, kafeinin ki­mi zaman kolayca sinirlenme ya da bunaltı, gerginlik, baş ağrısı ve uykusuzluk gibi olumsuz etkilere neden olduğu da bilinmek­tedir. 1980′lerin ortalarında, kafeini alınmış kahve ve içeceklerin yaygın olarak piyasaya sunulması, tüketicilerin sevdikleri içecekleri alırken kafein alımını kısıtlamalarını da sağlamıştır.
Kafein Hakkında Bilgi
Kafein, önemli fizyolojik etkileri olan kafe­in adlı alkaloit grubunun azotlu organik bileşiği. Çay, kahve, kakao, guarana bitki­sinin tohumları ve kola meyvesinde bulunur.
Saf kafein (trimetilksantin), beyaz toz ya da yumuşak iğnemsi kristaller halinde bulu­nur; atmosfer basıncında 238°C’de erir ve 178°C’de süblimleşir. Sıcak suda çok kolay çözünür; çözelti soğutulunca kafein monohidrat kristalleri halinde dibe çöker. Genel­likle organik çözücülerde sıcak suya oranla daha az çözülür. Kokusuzdur ancak acımsı bir tadı vardır.
Öğütülmüş kahvedeki kafein, toplam ağır­lığın yaklaşık yüzde 0,75-1,5′ini oluşturur.
Büyük bir fincan kahve yaklaşık 100 mg kafein içerir. Çaydaki kafein büyük ölçüde çayın demliliğine bağlı olarak değişse de bir fincanda ortalama 40 mg, 350 ml’lik bir bardak kolalı içecekte de ortalama 40 mg kafein vardır.
Kafeinin merkez sinir sistemi, kalp, kan damarları ve böbrekler üzerinde uyarıcı etkisi vardır; aynı zamanda hafif bir idrar söktürücüdür. Uyarıcı etkisi nedeniyle ön­celeri morfin ve barbitürat gibi ilaçların aşırı alınmasıyla ortaya çıkan solunum baskılanmasında antidot olarak kullanılmış, ancak etki süresinin kısa olduğu, hatta bu etkinin tartışmalı olduğu anlaşılmıştır. Kafein alan­larda hareket ve duyu işlevlerinde artma, daha az yorulma ve uyanıklığın artması gibi olumlu etkiler de gözlenebilir. Bu etkiler, sabah uyandıktan sonra kahve ya da kafein içeren bir şey içmek için duyulan isteği açıklayabilir. Bununla birlikte, kafeinin ki­mi zaman kolayca sinirlenme ya da bunaltı, gerginlik, baş ağrısı ve uykusuzluk gibi olumsuz etkilere neden olduğu da bilinmek­tedir. 1980′lerin ortalarında, kafeini alınmış kahve ve içeceklerin yaygın olarak piyasaya sunulması, tüketicilerin sevdikleri içecekleri alırken kafein alımını kısıtlamalarını da sağlamıştır.