AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kafa sekli nasil degisir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.613
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kafa şekli nasıl değişir?​

Bir bebeğin kafatasını oluşturan kemikler ince ve esnektir. Kafatasının bir bölgesine uygulanan sürekli sabit basınç, kafatasının şeklini değiştirebilir. Bu duruma pozisyonel plajiyosefali (kafatası kalıplanması) denir ve anormal kafa şekillerinin en yaygın biçimlerinden biridir.

Kafa şekli değişir mi?​

Kafatası eğrilikleri ve beraberinde şekil bozuklukları anne karnında ya da doğum sonrasında oluşabilmektedir. Düz, yassı, yamuk, eğrilik durumu görülebilir durumdadır. Genelde de şekil bozuklukları ikizlerde ve özellikle de erkek bebeklerde yaşanır.
Kafatası şekil bozukluğu için hangi doktora gidilir?​
Bebekte kranyosinostoz varsa, ilgili çocuk beyin cerrahı doğum sonrası ilk 3 ayda acil endoskopik ameliyat yapar ve ameliyat sonrasında deformasyonun tam düzelmesi için yine kask tedavisi desteği gerekir.

Metopik Sinostoz nedir?​

Metopik Sinostoz nedir?
Metopik Sinostoz: Metopik sütür, bıngıldak ve burun arasında bulunur. Bu sütürün erken kapanması üçgen kafa olarak da adlandırılan trigonosefali denilen duruma sebep olur. Çocukta alnın ortasından başlayıp aşağı doğru uzanan belirgin bir çıkıntı, sivri alın oluşur ve gözler arasındaki mesafe azalır.

Kafa yamukluğu düzeltilebilir mi?​

Kafa yamukluğu düzeltilebilir mi?
Kafatası estetiği genellikle yetişkinlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedaviden önce hasta ayrıntılı bir muayeneden geçer. Kafatasının pozisyonu ve şiddeti değerlendirilir ve bir tedavi planı hazırlanır. Üç boyutlu görüntüleme ile değerlendirilen kafatasının eğriliği, cerrahi yöntemlerle düzeltilebilir.

Kafa neden yamuk olur?​

Bebekler özellikle doğum sonrası ilk birkaç ay, kafalarını kendi başlarına hareket ettirememektedirler. Yatırıldıkları pozisyonda uzun süre kalan ve başlarını hareket ettiremeyen bebeklerde, bu durum mekanik etkenler oluşturarak kafatası şekil bozuklukları ve eğrilikleri ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Kafatası için hangi bölüme gidilir?​

Baş ağrısı için hastanelerin Nöroloji kliniklerine başvurmak gerekir.
Metopik sütür ne demek?​
Metopik sütür, iki frontal kemiği gelişim aşamasında birleştirir. Bu iki kemik genellikle altı yaşında kapanır. Bazen metopik sütür erişkinlerde gözlenir ve kalıcı metopik sütür adını alır.

Yatış pozisyonu bebeklerin kafa şekli için nasıl yatırılmalı?​

Yatış pozisyonu bebeklerin kafa şekli için nasıl yatırılmalı?
Sürekli düz sırt üstü yatan bebeklerde bebeği kafasının arka kısmı düzleşebilir. Bebeklerin zaman zaman yana çevrilerek yatırılması bu durumu engeller. Bazı bebeklerde sadece tek yöne (sağa ya da sola) dönme diğer yöne dönmeyi reddetme tepkisi görülebilir.

Kafa eğriliği nasıl geçer?​

Kafa eğriliği nasıl geçer?

Yamuk kafa neden olur?​

Bu durum daha çok anne karnında ortaya çıkmaktadır, bazı durumlarda ise bebeğin sahip olduğu kromozomlardaki anormalliklerden dolayı meydana gelebilmektedir. Genetik faktörler; bebeğin kromozomal anormallikleri doğrultusunda ortaya çıkan kafatası eğriliklerine ve şekil bozukluklarına sebep olabilmektedir.

Bebekte sagital sütür hangi kemikler arasında?​

Sagital sutür sinostoz (sagittal suture synostosis) en çok rastlanan tek sutür (kapalı) sinostoz tipidir ve ağırlıklı olarak erkek yeni doğanları etkilemektedir. Kapalı sutür kafatasının üst kısmındaki orta hatta bulunmaktadır. Yumuşak nokta olan bıngıldaktan kafanın arkasına kadar uzanır.
Koronal sütür ne zaman kapanır?​
Kafatasındaki kemiklerin birleşim yerleri (sütürler) normalde kafa kemiklerinin bu birleşim yerine dik olarak büyümesini sağlamaktadır. 3 yaşında kapanmaya başlayan sütürler 6-8 yaşında tamamen kapanır.
 
Merhaba! Kafa şeklinin değişmesiyle ilgili verdiğiniz bilgiler oldukça önemli ve faydalı. Kafatasının şekil bozuklukları birçok farklı nedenle ortaya çıkabilmektedir ve doğru teşhis ve tedavi planı için uzman bir doktora başvurmak önemlidir.

Pozisyonel plajiyosefali, kafatası şeklinin değişmesine neden olan yaygın bir durumdur ve tedavi edilebilir bir durumdur. Bu durum genellikle bebeklerde görülür ve sürekli sabit basınca bağlı olarak şekil bozuklukları oluşabilir. Doğru pozisyonlama ve gerektiğinde uzman bir doktora başvurarak tedavi edilebilir.

Metopik sütür, kafatasındaki bıngıldak ve burun arasındaki önemli bir sutürdür. Erken kapanması halinde trigonosefali denilen duruma yol açabilir. Bu durumda başın ortasında çıkıntı oluşabilir ve gözler arasındaki mesafe azalabilir.

Kafa yamukluğu genellikle mekanik etkenlerden kaynaklanır ve bebeklerin başlarını uzun süre aynı pozisyonda tutmaları durumunda ortaya çıkabilir. Bu durumun önlenmesi ve tedavisi için bebeklerin yatış pozisyonlarına dikkat edilmesi önemlidir.

Bebeklerde sagital sütür, kafatasının üst kısmındaki orta hatta bulunan kapalı bir sutürdür. Bu sutür genellikle erkek yeni doğanları etkiler ve kafatasının arkasına uzanır. Kafatasındaki diğer sutürlerin ne zaman kapanmaya başladığı da önemli bir konudur. Örneğin, koronal sütürler genellikle 6-8 yaşında tamamen kapanır.

Uzman bir doktora başvurarak doğru teşhis ve tedavi planı oluşturmak en doğru yaklaşım olacaktır. Sağlıkla kalın!
 
Geri
Üst