AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kadir gecesi fazileti hakkında rivayetler

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Kadir gecesi ne zamandır ve bu gecenin fazileti hakkındaki rivayetler nelerdir?
“Kadir sozlukte guc yetirmek, hukum, kaza, takdir, şeref ve azamet; leylei kadir (kadir gecesi) ise takdir, hukum, şeref ve azamet gecesi demektir
Dini bir terim olarak, Kur’anı Kerim’in inmeye başladığı Ramazan ayının 27 gecesine Kadir gecesi denilmektedir Kur’anı Kerim’de bu gecenin faziletini belirten mustakil bir sure vardır Bu surede yuce Allah şoyle buyurur: “Doğrusu biz Kur’an’ı Kadir gecesinde indirmişizdir Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her turlu iş icin inerler O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir (Kadir, 97 15)
Ayetteki ifadelerden de anlaşıldığı uzere İslam’da en kutsal ve faziletli gece Kadir gecesidir Kadir gecesi, icerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır
Bu geceye Kadir gecesi denilmesi şeref ve kıymetinden dolayıdır Cunku;
a) Kur’anı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır
b) Bu gecedeki ibadet, icerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha faziletlidir
c) Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her turlu hadiseler ilgili meleklere bu gece bildirilir (Taberi, Camiu’lBeyan, 2000, XXIV, 531; Tecridi Sarih Tercemesi, VI, 312)
d) Bu gecede yeryuzune Cebrail ve cok sayıda melek iner
e) Bu gece tanyerinin ağarmasına kadar esenliktir
f) Yeryuzune inen melekler uğradıkları her mu’mine selam verirler
Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber, genellikle Ramazan’ın yirmi yedinci gecesinde olduğu tercih edilmiştir Hz Peygamber (sas) Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin olarak belirtmemiş, ancak; “Siz Kadir gecesini Ramazan’ın son on gunu icerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız (Buhari, Leyletu’lKadir, 3; Muslim, Sıyam, 216) buyurmuştur Zir b Hubeyş diyor ki, “Ubey b Ka’b’a kardeşin Abdullah b Mes’ud ‘Yıl boyunca ibadet eden Kadir gecesine isabet eder’ diyor, dedim Ubey b Ka’b dedi ki: ‘Allah İbn Mes’ud’a rahmet eylesin O, insanların Kadir gecesinin hangi gece olduğuna guvenerek gevşeklik gostermemelerini istemiştir Yoksa Kadir gecesinin, Ramazanda; Ramazanın da son on gunu icerisinde yirmi yedinci gecesinde olduğunu biliyordu ‘ dedi ‘Bunu neye dayanarak soyluyorsun, Ey Ebu’lMunzir (Ubey b Ka’b’ın lakabı)’ dedim Ubey de ‘Ben bunu Rasulullah’ın (sas) bize haber vermiş olduğu alametle soyluyorum ki, o alamet de o gun guneşin şuasız olarak doğmasıdır ‘ dedi (Muslim, Sıyam, 220)
Mu’minler bu geceyi gaflet icerisinde gecirmemeli, ibadet ve taatla değerlendirmelidir Ebu Hureyre’nin (ra) rivayet etmiş olduğu hadisi şerifte Hz Peygamber (sas) şoyle buyurmuştur: “Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatla gecirirse gecmiş gunahları bağışlanır (Buhari, Leyletu’lKadir, 1) Hz Aişe de demiştir ki; Rasulullah’a (sas): “Ey Allah’ın Rasulu! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim? diye sordum Rasulullah (sas): “Allahumme inneke afuvvun tuhıbbu’lafve fa’fu anni: Allah’ım sen cok affedicisin, affi seversin, beni affet, diye dua et (Tirmizi, Deavat, 89) buyurdu
 
Kadir gecesi, İslam inancına göre Ramazan ayının son on günü içerisinde bulunan mübarek bir gecedir. Kuran-ı Kerim'in inmeye başladığı gece olarak kabul edilir ve bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilmektedir. Bu geceyle ilgili pek çok hadis ve rivayet bulunmaktadır:

1. Kadir gecesinin faziletini belirten bir sure bulunmaktadır (Kadir Suresi, 97). Bu surede Allah'ın yüceliği ve Kadir Gecesi'nin önemi vurgulanmaktadır.

2. Kadir gecesi, içinde bulundurduğu ibadetlerin fazileti sebebiyle bin aydan daha hayırlı kabul edilir.

3. Bu geceye Kadir gecesi denilmesi, içinde bulundurduğu şeref ve kıymetten dolayıdır. Bu gece Kur'an-ı Kerim'in inmeye başladığı gece olduğu için önemlidir.

4. Kadir gecesindeki ibadet, içinde Kadir gecesi olmayan bin aydaki ibadetten daha faziletlidir.

5. Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olaylar melekler aracılığıyla bu gece bildirilir ve adalet dağıtılır.

6. Bu geceye Cebrail ve diğer melekler indirilir, yeryüzüne esenlik ve barış getirirler.

7. Yeryüzüne inen melekler, gittikleri her mümine selam verirler.

Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak belirtilmemiş olmakla birlikte, genellikle Ramazan'ın 27. gecesi olduğu tercih edilir. Hz. Peygamber (s.a.v.), Kadir gecesinin Ramazan'ın son on günü içindeki tek rakamlı gecelerde aranması gerektiğini öğütlemiştir. İbadet ve dualarla dolu geçirilen bu gece, müminler için büyük bir fırsattır. Gaflete düşmeden, bu mübarek gecenin değerini bilerek ibadet ve taatle geçirilmesi önerilir. Hz. Peygamber'in (s.a.v.) ve diğer sahabelerin tavsiyeleri de bu yöndedir.

Kadir gecesinde yapılan ibadet ve duaların kabul edilme ihtimali yüksektir. Bu nedenle, bu geceyi en iyi şekilde değerlendirmek ve Rabbimize yaklaşmak için gayret etmek önemlidir. Müminlerin bu mübarek gecede bolca dua etmeleri ve tövbe istiğfar etmeleri tavsiye edilir. Allah'ın sonsuz rahmetinden ümit kesmeden, O'na yönelerek dualarınızı Kadir gecesinde yapabilirsiniz.
 
Geri
Üst