AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kadinlarin camiye girmesi caiz mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.988
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kadınların camiye girmesi caiz mi?​

Netice olarak İslam kadınların camiye gitmelerini yasaklamamıştır. İsteyen hanımlar tesettüre tam riayet ederek camilerde kendilerine ayrılmış bölümlerde namazlarını kılabilirler.

Adetliyken camide Kur’an dinlenir mi?​

Adetliyken camide Kur’an dinlenir mi?
Regli olan kadınların mukabele, kuran dinlemelerinde mahsur yoktur. Hayız olan kadınların okuyacakları dualar arasında Kur’an sureleri de bulunabilir. Diyanete göre kurandaki surelerin hayız olan kadınlar tarafından dua niyetiyle okunmasında sakınca yoktur.

Her camide kadın bölümü var mı?​

Her camide kadın bölümü var mı?
Kadınlar bölümü caminin dışındadır.

Abdestsiz camide kuran dinlenir mi?​

Kuranı Kerim okunduğu esnada dinlemek farzdır. Kuranı kerim nerede okunursa okunsun hürmet ederek dinlemek sevaptır. Kuranı kerim okuyan birini abdestsiz olarak dinlemek te bir sakınca bulunmamaktadır.

Adetli kadın neden camiye giremez?​

Adetli kadın neden camiye giremez?
Diyanet işleri başkanlığı da ayız ve nifas hâlleri, dinimizce hükmen kirlilik sayılmakta ve ibadetlere engel kabul edilmektedir yönünde görüş bildiriyor. Camiler de ibadet mekânıdırlar.

Kadınlar cemaatle namaz kılabilir mi?​

Kadınlar cemaatle namaz kılabilir mi?
1- Namazın Cemaatle kılınması Kadın-erkek, ergenlik çağına gelmiş her Müslüman için günde beş vakit namaz kılmak farzdır. Bu hususta kadın erkek arasında herhangi bir ayırım söz konusu değildir. Müslümanlar, vakit namazlarını cemaat halinde, bir imama uyarak topluca kılabildikleri gibi tek başlarına da eda edebilirler.
Adetliyken gezi amaçlı camiye girebilir mi?​
Camiler de ibadet mekânıdırlar. Hz. Peygamber (S.A.V.), “Ben hayızlı ve cünüp kimsenin mescide girmesini / mescid içerisinde bulunmasını helal görmüyorum.” “Mescid, hayızlı ve cünübe helal değildir.” buyurmuştur.

Regl döneminde Mevlüte gidilir mi?​

Regl döneminde Mevlüte gidilir mi?
adet olan kadınların veya cünüplerin, Kunut vesaire gibi çeşitli duaları okumalarında, tesbih ve tehlil kelimelerini söylemelerinde ve Hazret-i Peygambere salat ve selam getirmelerinde hiçbir mahzur yoktur.

Camide kadınlar bölümü nedir?​

Camide kadınlar bölümü nedir?
Kadınların camiyle bağı bu kadar az olmasına rağmen, yine de onlar için caminin içinde, ana mekânda paravanla (caminin içinin görünebildiği) bir bölme ya da kadınlar mahfili yapılmıştır.

Kadınlarda cemaat sevabı alır mı?​

Bu hadisler bir bütün olarak değerlendirildiğinde kadınların da cemaate katılabilecekleri ve cemaat sevabı alacakları kolaylıkla anlaşılabilir. Allah Resûlü, cemaatle namaz üzerinde çok durmuş, sadece cemaate gelme imkânı olmayan ve ciddi mazereti olan insanlara cemaate gelmeme ruhsatı vermiştir.

Cünüp iken camiye girilir mi?​

Cünüp iken camiye girilir mi?
Cevap: Bir Müslümanın, cünüp veya hayızlı iken camiye girmesi, hatta cami içinden geçmesi haramdır. Geçecek başka yol bulamazsa veya camide cünüp olursa yahut camiden başka yerde su bulamazsa, teyemmüm edip girer ve hemen çıkar.

Regl döneminde türbe ziyareti yapılır mı?​

Regl döneminde türbe ziyareti yapılır mı?
Kadınlar da regl olsa bile kabir ziyaretinde bulunabilir. Yani adetli kadın kabir ziyareti yapabilir. Kadınların özel hallerinde iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan bir âyet veya hadis yoktur. Bu sebeple kadınların bu halde iken kabir ziyareti yapmaları ve dua niyetiyle ezberden dua ayetlerini okumaları caizdir.

Kadın imam nasıl namaz kıldırır?​

Kadının kadınlara namaz kıldırması hâlinde, cemaatten öne geçmeyip, diğer kadınların hizasında/arasında durması gerekir (Abdürrezzâk, el-Musannef, III, 140-141; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 37-38; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 305-306).”

Kadınlar namazı nerede kılmalı?​

Kadınlar namazı nerede kılmalı?
Erkek, kadın ve çocuk dahil isteyen herkesin camiye girerek namaz kılabileceğini kaydeden Şenocak, “Bunun içindir ki bütün camilerde kadın bölümü vardır. İsteyen İslam kadını tesettürüyle girer orada namazını kılar. Kadınların camiye alınmayacağına dair ne bir ayet-i kerime ne de hadis-i şerif var” dedi.

Adetli iken camiye girebilir mi?​

Adetli iken camiye girebilir mi?
 
Adetli iken camiye girmek, İslam'da özellikle kadınlar için müstehap (tavsiye edilen) bir davranış değildir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görüşüne göre, hayız hâli ve nifas hâli, dine göre kirlilik sayılmakta ve ibadetlere engel teşkil etmektedir. Bu sebeple adetli iken camiye girmek, ibadet yapmak veya ibadet mekânlarını ziyaret etmek adetli kadınlar için tavsiye edilmez.

İslam dininde adetli halde bulunan kadınların ibadet mekânlarına girmesinin sakıncalı olması, bu dönemde kadınların ibadetlerini yerine getirememesi veya ibadet mekânlarına saygısızlık olarak algılanmamasından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla adetli iken camiye girmek yerine, o dönemde evde ibadetlerini gerçekleştirmeleri tavsiye edilir.

İslam dininde temizlik ve ibadet konuları önemli bir yer tutar, bu sebeple adetli olan bir kadının bu dönemde ibadet mekânlarına girmemesi daha uygundur. Bu durum, dinin kadınlara ve ibadetlere verdiği değeri ve özeni yansıtır.
 
Geri
Üst