AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kadinlarda sik sik idrara cikma nedeni nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kadınlarda sık sık idrara çıkma nedeni nedir?​

Aşırı aktif mesane – Mesane kasının istemsiz olarak kasılmasına denir. Aşırı aktif mesaneye sahip olmak, mesane kasılması esnasında sinirlerin ve kasların çok sık harekete geçmesiyle sizi banyoya normalden daha sık göndermesi anlamına gelir. Bu da sık idrara çıkma sebepleri arasındadır.

Gece idrara çıkma sıklığı ne olmalı?​

Kişinin gün boyu bir ila yedi kez idrara çıkması normal sınırlarda sayılabilirken gece bir kez idrara uyanmak anormal olarak kabul edilebilir. Ortalama olarak 7-8 saat uyku döneminde hasta idrar için uyanmak zorunda kalmaz.

Ilişki sırasında idrar hissi neden olur?​

Ilişki sırasında idrar hissi neden olur?
Belirli seks pozisyonlarında çiş yapmaya ihtiyacınız var gibi hissedersiniz, bu son derece normal. Bu hisler genellikle kadınları cinsel boşalmaya götüren G noktasının uyarılmasından kaynaklanır. Boşalma idrar yolundan gelir, saydam renkli ve kokusuzdur.

Hamileler ne sıklıkla tuvalete gider?​

Hamileler ne sıklıkla tuvalete gider?
Hamilelikte kadınların hepsinin yaşadığı şikayetlerden birisi kesinlikle çok sık idrara çıkmaktır. Hatta hamilelik ilerledikçe, doğum yaklaştıkça bu o kadar çok artar ki, anne adayı gün içinde neredeyse 10 – 15 kere tuvalete gider.

Kadınlarda gece sık idrara çıkma neden olur?​

Kadınlarda gece sık idrara çıkma nedenlerinden biri de hamileliktir. Bu özellikle hamileliğin birinci ve üçüncü trimesterinde belirgindir. Fetusun yoğun büyümesi ile birlikte hormonal arka plan değişir ve metabolizma artar. Bir kadının vücudundaki hamileliğin başlangıcı ile idrarı arttıran özel bir hormon – koryonik gonadotropin gelişir.

Ne kadar uzun bir süre idrara çıkmak gerekir?​

Yani, örneğin, yeni doğanın böbrekleri henüz tam olarak oluşmamış, bu süreç birkaç yıl sürer. Yaşamın ilk aylarında, çocuk günde en az 25 kez idrara çıkmakta, bu rakam yılda yaklaşık 16 kez geçmekte, her geçen yıl yavaş yavaş azalmaktadır. 6 yıl sonra – ortalama 5-6 kez.

Bir gece idrara çıkmanın yeterli olmadığı anlaşılmaktadır.?​

Bir gece idrara çıkmanın yeterli olmadığı anlaşılmaktadır.?
Sağlıklı bir insan için bir gece idrara çıkmanın yeterli olduğuna inanılmaktadır. Bunun istisnası diüretiklerin, büyük miktarda sarhoş sıvıların ya da çok miktarda sıvı içeren ham meyve ve sebzelerin hamileliği gerçeğidir. Tuvalete yapılan gece ziyaretlerindeki nedensiz artış, bir hastalığa işaret eder ve uzman müdahalesi gerektirir.
 
Kadınlarda sık sık idrara çıkmanın birçok nedeni olabilir. Bunlardan biri aşırı aktif mesane durumudur. Bu durumda mesane kasları istemsiz olarak çok sık kasılır ve kişiyi sık sık tuvalete gitmeye zorlar. Diğer bir sebep ise hamilelik sürecidir. Hamilelik ilerledikçe bebeğin büyümesi ve hormonal değişiklikler kadınlarda sık idrara çıkma hissine neden olabilir. Aynı zamanda ilişki sırasında da idrar hissi oluşabilir. Özellikle belirli seks pozisyonlarında G noktasının uyarılması sonucunda idrar hissi ortaya çıkabilir, bu durum normal kabul edilir.

Gece idrara çıkma sıklığına gelince, genelde insanların gece bir defa idrara kalkması normal kabul edilir. Ancak gece sık sık idrara kalkmak, özellikle hamilelik sırasında, bir sorunun olduğunu gösterebilir ve uzman yardımı gerektirebilir. Genelde normal bir günde bir ila yedi kez idrara çıkmak normal kabul edilirken, gece uykuda idrara kalkmanın nadir olması tercih edilir.

Öte yandan, yeni doğan bebeklerde idrar yapma sıklığı çok daha fazladır. Yeni doğan bebekler genellikle günde en az 25 kez idrara çıkarlar. Bu sıklık zamanla azalır ve 6 yaşına geldiğinde genellikle günde 5-6 kez idrara çıkmak normal kabul edilir.

Sonuç olarak, sık sık idrara çıkmanın farklı nedenleri olabilir ve bazen bu durum normal olabilirken bazen de bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Eğer sürekli olarak sık idrara çıkma sorunu yaşıyorsanız, bir doktora danışmanız ve gerekli testleri yaptırmanız önemlidir. Uzman yardımıyla bu durumun nedeni belirlenerek uygun bir tedavi planı oluşturulabilir.
 
Geri
Üst