AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kadınlarda Kronik Pelvik (Kasık) Ağrı ve Cinsel İlişkide Ağrı

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Pelvik Konjesyon Sendromu bayanların yaklaşık %10’unda görülen, 6 aydan uzun süren, günün geç saatleri yahut gece artış gösteren, alt karın/kasık bölgesinde ağrı, şişkinlik hissi, sık idrara çıkma, ağrılı cinsel münasebet üzere şikayetlerle karakterize bir iç varis hastalığıdır.

Pelvik konjesyon sendromunun temel şikayetleri kasıklarda ağrı ve şişkinliktir. Hastaların değerli bir kısmında adet periyodu dışında karın alt kısımlarda güya adet olacakmış üzere bir huzursuzluk hissinden bahseder. Kasıklarda uzun müddettir ağrı şikâyeti ile hastaneye başvuran bayanların %30’unda pelvik konjesyon sendromu vardır. Uzun mühlet devam eden karın alt kesiti ağrılarına kronik pelvik ağrı denmektedir. Pelvik Konjesyon Sendromu bu ağrıların en sık nedenidir. Çoklukla bir yahut daha fazla doğum yapmış bayanlarda görülür. Bu hastalar sabahları daha sıkıntısız olmakla birlikte günün geç saatlerinde şikayetlerindeki artıştan yakınırlar.

Pelvik Konjesyon Sendromunu; Over (yumurtalık) ve uterus (rahim) toplardamarlarının genişleyip karın içi varis oluşturmasına bağlı olarak meydana gelir. Varis toplardamarın genişleyip kıvrımlı hal alması ve misyonunu yapamaması demektir. Bedenimizdeki toplardamarların vazifesi kanı organlardan alarak kalbe götürmektir. Toplardamar misyonunu yapamadığında kan kalbe gideceğine damar içinde kalır ve damarda basınç artışı olur. Basınç artışı nedeniyle toplardamardaki sıvı etraf dokulara sızarak ödem oluşur. Rahim ve yumurtalık etrafında bu ödem ağrı, dolgunluk hissi ve ağrılı cinsel ilgiye neden olur.

Kimlerde görülür?

Pelvik konjesyon sendromu sık yapmış bayanlarda görülür. Lakin nadiren doğum yapmamış bayanlarda da görülebilir.

Pelvik Konjesyon Sendromunda Teşhis

Teşhis hastanın şikayetleri dinlendikten sonra Ultrasonografi, Tomografi yahut mantetik rezonansla konur. Hastalar sıklıkla Bayan Doğum Polikliniklerine başvurur lakin genelde teşhis konulamadığından tedavi alamamış olurlar. Teşhis deneyimli tabiplerin hastalıktan şüphelenerek hastayı radyoloji kliniğine yönlendirmesi ile başlar. Teşhiste değerli olan hastanın şikayetlerini âlâ sorgulamak ve uygun radyolojik görüntüleme yapmaktır. Tanıyı koyacak radyoloji uzmanı Pelvik Konjesyon Sendromu konusunda tecrübeli olmalıdır. Teşhis genişlemiş overyan venle bağlı, over ve rahim etrafı varislerin görülmesiyle konur.

Tedavi

Koil Embolizasyon Yolu

Kasık bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra kasık toplardamarına kateter (bu iş için üretilmiş milimetrelik boyutlu içi boş tüpçük) yerleştirilir. Kateter yumurtalık toplardamarlarına ilerletilip özel tıkayıcı unsurlarla sorunlu damar tıkanarak tedavi edilir. Süreç ağrısız olup ortalama 30 dakika sürer. Hasta süreç boyunca uyanıktır. Tedavi sonrası kesi olmadığından rastgele bir yara izi kalmaz. Hastanede yatış gerektirmez süreç bitince yalnızca 2 saatlik bir müşahededen sonra hasta taburcu edilir. Birkaç gün içinde şikayetler düzelmeye başlayabilir.
 
Geri
Üst