AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kadinlar tisortle namaz kilabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kadınlar tişörtle namaz kılabilir mi?​

Bayanların el, yüz ve ayakları dışında bütün bedeni avret sayılır. Dolayısıyla namaz kılarken de vücut hatlarının belli olmayacağı ve teni göstermeyen kıyafetler tercih edilmektedir. Buna göre; kadınlar dar pantolon vb. eşyalar ile namaz kılmaları sakıncalıdır.

Namaza başlayıp bırakmamak günah mı?​

Sual: Halk arasında, (Namaza başlayıp bırakmak, sonra tekrar başlayıp tekrar bırakmak, hiç kılmamaktan daha büyük günah olur. Tekrar günah işlerim diye tevbe etmemekten de kötüdür. Bir kabı, nasıl olsa tekrar kirlenecek diye yıkamayıp kirli bırakmaktan beterdir.

Namazı bozan şeyler nelerdir?​

Namazı bozan şeyler nelerdir?
Namazı bozan şeyler nelerdir?
- Namazda konuşmak,
- Kendisi işitecek kadar gülmek,
- Bedenin cephesini kıbleden başka bir yere çevirmek,
- Bir farzı terk etmek,
- Çok veya aşırı bir davranışta bulunmak (üç kere bir yerini kaşımak),
- Bir şey yiyip içmek.
- Özürsüz öksürmek,

Kadınlar evde eşofmanla namaz kılabilir mi?​

Namaz esnasında giyilmesi zorunlu bir kıyafet yoktur. Ancak namaz için seçilmiş olan kıyafetin iç gösterecek kadar şeffaf, açık renkli olması, vücudun organlarını belli edecek şekilde olması namazı bozar. Seçilen kıyafetin vücut hatlarını belli edecek şekilde dar olmaması zorunludur.

T shirt ile namaz kılınır mı?​

“Üzerinde canlı varlıkların resimlerinin bulunduğu elbise ile namaz kılmak mekruhtur. Mümkünse bu elbiseler çıkarıldıktan sonra namaz kılınmalıdır. Böyle bir elbise ile namaz kılınması mekruh ise de, bu şekilde kılınan namaz geçerlidir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 25).

Namaza başlamadan önce ne denir?​

Namaza başlamadan önce ne denir?
Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının farzını kılmaya” diye niyet edilir. “Allahü Ekber” diyerek iftitah tekbiri alınır. Erkekler, tekbir alırken; ellerin içi kıbleye karşı ve parmaklar normal açıklıkta bulunur.

Namaz kılmak neye iyi gelir?​

Secdede baldır ve uyluk kasları hareketlenir. Bağırsakların hareketi sağlanıp kabızlığı önlemeye yarar. Namazdaki tüm hareketler kalbin çalışmasını etkileyip kanın vücudun en uç noktalarına gitmesini hızlandırırken aynı anda sinirlerinde hareketini sağlayıp rahatlatır. Uykusuzluğu giderir.

Abdest bozan durumlar nelerdir?​

İdrar, dışkı, meni, kan gelmesi ve gaz çıkarmak abdesti bozar. Vücudun herhangi bir yerinden kan ya da irin gelmesi, çıktığı yere dağılması abdesti bozar. Eğer vücuttan çıkan kan ya da irin dağılmazsa ve nokta şeklinde kalırsa o zaman abdest bozulmaz. Kişilerin ağız dolusu kusması da abdesti bozan bir etkendir.

Ayeti yanlış okumak namazı bozar mı?​

Ayeti yanlış okumak namazı bozar mı?
Kuran-ı Kerim’in anlamı bozulacak gibi bilerek yanlış okunursa namaz olmaz. Yanlışlıkla ya da unutarak surenin hatalı okunması halinde ise; a- Yanlışlık sözcüklerin harekesindeyse anlamında değişiklik olsa da namaza mani olmaz.
 
Kadınlar tişörtle namaz kılabilir mi konusunda, namazda vücut hatlarının belli olmaması ve tenin gösterilmemesi gerektiği ifade edilmektedir. Bu nedenle dar pantolon gibi vücut hatlarını belirginleştiren kıyafetlerle namaz kılmanın sakıncalı olduğu belirtilmiştir.

Namaza başlayıp bırakmanın günah olup olmadığı hususunda da, namaza devam etmeme durumunun toplumda kabul gören bir günah olduğu aktarılmış. Namaza başlanıp bırakılmasının, tekrar günah işlememek adına tevbe etmeme durumundan da kötü olduğu vurgulanmıştır.

Namazı bozan durumlar arasında konuşmak, gülmek, bedenin kıblesinden başka bir tarafa çevrilmesi, farzı terk etmek, aşırı davranışlarda bulunmak, yemek yemek, özürsüz öksürmek gibi durumlar yer almaktadır.

T-shirt ile namaz kılınmasının mekruh olduğu ve üzerinde canlı varlıkların resimlerinin bulunduğu kıyafetlerle namaz kılmanın tercih edilmemesi gerektiği ifade edilmiştir. Ancak böyle bir durumda da namazın geçerli olduğu belirtilmiştir.

Namaza başlarken niyetin “Allah rızası için bugünkü sabah namazının farzını kılmaya” şeklinde yapılması gerektiği karşımıza çıkmıştır. Namaza başlarken alınan iftitah tekbiri ve bu esnada ellerin pozisyonu da açıklanmıştır.

Namazın sağlık açısından faydalarından bahsedilmiş, secdede yapılan kas hareketlerinin bağırsakları çalıştırarak kabızlığı önlemeye yardımcı olduğu ve kan dolaşımını hızlandırarak sinirleri rahatlattığı ifade edilmiştir.

Abdest bozan durumlar arasında idrar, dışkı, meni, kan gelmesi, gaz çıkarmak gibi durumların yer aldığı belirtilmiştir. Ayrıca ağız dolusu kusmanın da abdesti bozabileceği ifade edilmiştir.

Son olarak, ayeti yanlış okumanın namazı bozup bozmayacağı konusunda; Kuran-ı Kerim'in anlamını bilerek ve kasıtlı olarak yanlış okumanın namazı geçersiz kılacağı, ancak yanlışlıkla ya da unutarak yapılan hatalı okumaların namaza mani olmadığı ifade edilmiştir.
 
Geri
Üst