AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kadinlar Tahiyyatta nasil oturur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.589
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kadınlar Tahiyyatta nasıl oturur?​

Kadınlar, ayaklarını yatık olarak sağ tarafa çıkarır ve öylece otururlar. “Allahü Ekber” diyerek secdeden kalkıp oturulur. Otururken, el parmakları dizlerin hizasına gelecek şekilde eller uylukların üzerine konur ve kucağa bakılır.

Namazda oturuş şekli önemli mı?​

Tahiyyatta oturmak namazın rüknüdür. Ama oturuş şekli önemli değildir. Önemli olan oturmaktır. Sünnet olan oturuş şekli, sol ayak üstüne oturup sağ ayağı, parmaklar içeri doğru kıvrık biçimde dikmektir.
Namazda otururken ayaklar nasıl olmalı?​
Namazda erkekler otururken ayakları nasıl olmalıdır? Erkeklerin sol ayaklarını yatırıp sağ ayaklarını dikmeleri ve sağ ayağın parmaklarını kıbleye doğru yönelterek, iki ellerini parmakların uçları ile aynı hizada olacak şekilde uyluklar üzerinde koyarak oturması sünnettir.

Ayaktaki sert deri nasıl geçer?​

Ayaktaki sert deri nasıl geçer?
İyi bir nemlendirici krem, derinin sertleşmesini önleyen ve ayak derinizin gereken nemi almasını sağlayan başka bir üründür. Nemlenen deri daha esnek olur ve ayağın hareketlerine daha iyi uyum sağlar. Cilt nemlendirildiğinde çatlaması ve zamanla zarar görmesi daha olası olur.

Kadınlar rükûda nasıl durur Diyanet?​

Kadınlar rükûda nasıl durur Diyanet?
Rükuda az eğilir, belini başı ile düz tutmaz, dizlerini büker. Ellerini dizleri üstüne koyar, dizlerini kavramaz ve parmaklarını açmaz. Secdede kollarını karnına yakın olarak yere serer. Karnını uyluklarına kadar birleştirir.

Secdede ayak topukları nasıl olmalı?​

Cevap: Hanefî mezhebine göre namazda iki ayağın arasının 4 el parmağı genişliğinde açık tutulması ve (erkekler için) rükü’ya eğilirken sol ayağı sağ ayağın yanına getirip topuk kemikleri bitiştirmek, secdeden kalkarken de açmak sünnettir.

Namazda oturuş haline ne denir?​

Sözlükte “oturma, oturuş” mânasına gelen ka’de fıkıh terimi olarak “namazların ikinci ve son rek’atlarında belli bir süre oturma” anlamında olup kuûd kelimesiyle eş anlamlıdır. Celse ve cülûs da aynı mânaya gelmekle birlikte daha çok iki secde arasındaki oturuş için kullanılır (bk. CELSE).
Namazda ilk oturuş unutulursa ne yapılır?​
“İlk oturuş, namazın vaciplerindendir. Vacibin unutulması durumunda son oturuşta sehiv secdesi yapılması gerekir. İlk oturuşun kasten terk edilmesi ise tahrîmen mekruhtur, dolayısıyla namazın iade edilmesi gerekir.

Secdede ayaklar nasıl olmalı Diyanet?​

Secdede ayaklar nasıl olmalı Diyanet?
Ayaklar, parmaklar üzerinde dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konur. Kadınlar, secdede kollarını yanlarına bitişik halde bulundururlar. Ayaklar, parmaklar üzerine dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konur. “Allahü Ekber” diyerek başını secdeden kaldırıp diz üstü oturulur.

Namazda ayaklar yerden kalkarsa ne olur?​

Namazda ayaklar yerden kalkarsa ne olur?
Namazın sonunda sehiv secdesi yapar; böylece namazı tamamlanmış olur.

Ayaktaki kalın deri nasıl temizlenir?​

Ayağınızdaki ölü deriden kurtulmanın yolları
- Ponza taşını ılık suya batırın. Ayrıca ayağınızı da yumuşatmak için ılık suda 10 dk. kadar bekletebilirsiniz.
- Taşı ayak çevresine dairesel yada çapraz yönde, çok bastırmadan sürterek ölü deriyi kaldırın.
- Ayağınızı yumuşatmak için, işlem sonrasında losyon veya yağ uygulayın.

Sert ayak derisi nasıl yumuşatılır?​

Ayaklarınızı ılık su dolu bir kapta bekleterek derinizi yumuşatın. Ayaklarınızı yıkarken veya suda bekletirken sert sabunlardan kaçının çünkü bu sabunlar cildinizdeki doğal yağları alıp götürür, cildinizin kuruluğunu ve sertliğini artırır. Derinizi yumuşattıktan sonra derinizin üst kısmını ponza taşı ile ovun.
Kadınlar secdeden nasıl kalkar?​
Ellerini dizleri üstüne koyar, dizlerini kavramaz ve parmaklarını açmaz. Secdede kollarını karnına yakın olarak yere serer. Karnını uyluklarına kadar birleştirir. Tesehhüdde ayaklarını sağa çıkararak yere oturur.

Kadın namaz kılarken kamet getirir mi?​

Kadın namaz kılarken kamet getirir mi?
Vakitten önce okunması veya vaktinde okunduktan sonra bir süre namaza başlanmaması halinde tekrarlanması gerekir. Kadınların tek başlarına iken veya yalnız kadınların meydana getirdiği cemaat için kāmet getirmeleri Hanefîler’e göre mekruh, diğer mezheplere göre müstehaptır.

Kadınlar secdede topuklarını birleştirir mi?​

Kadınlar secdede topuklarını birleştirir mi?
Sual: Şâfiîler, kıyamda ve secdede topukların birleştirirse sünnet sevabı alır mı? Cevap: Şâfiîde sünnet olan kıyam, rükû’ ve secdede ayakların arasının bir karış kadar açık olmasıdır. Hilafı mekruh değildir. Herkes kendi mezhebine uyar.
 
Kadınlar namazda Tahiyyat oturuşunu sağ tarafa çıkardıkları ayaklarını yatık olarak kullanarak gerçekleştirirler. "Allahü Ekber" diyerek secdeden kalkıp otururlar, ellerini uyluklarının üzerine koyarlar ve kucağa bakarlar. Namazda oturuş şeklinin önemli olduğu belirtilmiş ancak oturuş şeklinin detayı değil, oturmanın kendisinin önemli olduğu vurgulanmıştır.

Ayaktaki sert deriden kurtulmak için iyi bir nemlendirici krem kullanmanın ve ayak derisini düzenli olarak nemlendirerek esnekliğini korumanın faydalı olabileceği belirtilmiş. Krem ile nemlendirilen cilt çatlamaz ve daha sağlıklı olabilir.

Namazda kadınların rükûda az eğilerek belini başı ile düz tutması, dizlerini bükmesi, ellerini dizlerin üzerine koyup kollarını da secdede yere koyarak namazlarını tamamlamaları gerektiği ifade edilmiş. Secdede ise kadınların ayaklarını parmakları üzerinde dik tutarak ve kıbleye yönelik şekilde yere koymaları gerektiği belirtilmiştir.

Tahiyyatta oturmak ve dua etmek de çok sayıda insanın yaşam tarzına dair birçok konunun konuşulduğu yoğun bir tartışma alanıdır. Bu konulara dair daha fazla bilgi ve detay arayanlar forumdaki diğer cevaplara da bakabilirler.
 
Geri
Üst