AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kadinlar neden bosanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.604
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kadinlar neden boşanır?​

Dinimizce de Allah’ın en sevmediği helallerden biri olan boşanmada kadın ya da erkek tarafı kendilerince haklı gördükleri sebeplerden dolayı boşanmada ısrarcı olabiliyor. Günümüz boşanma nedenlerine baktığımızda aldatma, şiddetli geçimsizlik, anlaşamama, maddi problemler ve sorumsuzluklar başlıca etken sayılabilir.

Dinde kadının boşanma hakkı var mı?​

Dinde kadının boşanma hakkı var mı?
İslam hukukunda boşanma hakkı esas olarak kocaya tanınmıştır. Evlenme sırasında koca isterse kadına istediği zaman boşanabilmek hakkını verebilir. Bu hak kadına sonradan da verilebilir. Kadın veya kadının yerine üçüncü bir kişi de kocaya bir bedel vererek boşanmayı elde edebilir ki buna “hul” denir.

Dini nikah nasıl düşer?​

Dini nikah nasıl düşer?
Eğer kocası bu teklifi kabul eder ise karı koca boşanabilirler. Nikah, erkeğin eşine “boş ol” kelimesini kullanmasıyla, eşlerden birinin dinden çıkmasıyla ve mahkeme yoluyla boşanmakla düşer.

Boşanmak istemek günah mı?​

İslamiyette boşanmanın hükmü Bir yuvanın dağılmasına neden olan kişinin bu yaptığı şey yüzünden büyük günah işlediği belirtilmektedir. Peygamber Efendimiz (SAV), ”Allah nezdinde helali en sevimsiz olanı boşamadır.” (Ebu Davud, Talak, 3) buyurmuştur.

Nelerdir özel Boşanma nedenleri?​

Nelerdir özel Boşanma nedenleri?
Özel (mutlak) boşanma nedenleri şunlardır: Zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası, uygulamada özel boşanma nedenleri arasında en çok açılan dava türüdür. Zina; eşlerden birinin, karşı cinsten eşi dışında biri ile kurduğu cinsel ilişki anlamına gelmektedir.

Bir evlilikte özel bir boşanma sebepleri vardır?​

Bir evlilikte özel bir boşanma sebepleri vardır?
Özel boşanma sebepleri ile genel boşanma sebepleri farklı hukuki sonuçlar doğurur. Bir evlilikte özel boşanma sebepleri varsa, davacı, karşı tarafın kusurlu olup olmadığını ispatlamak zorunda değildir, yalnızca özel bir boşanma sebebi olduğunu ispatlaması yeterlidir.

Peki, genel Boşanma nedenleri nelerdir?​

Genel boşanma sebepleri: Örneğin, geçimsizlik, mizaç uyuşmazlığı nedeniyle tartışma, hakaret, şiddet, güven sarsıcı davranışlar, evlilik yükümlülüklerini yerine getirmeme gibi sınırsız sayıda neden genel boşanma nedenleri olarak kabul edilir.

Bu süren boşanma davalarının reddi gerekmektedir.?​

Bu süren boşanma davalarının reddi gerekmektedir.?
Bu süre hak düşürücü bir süredir. Hak düşürücü süre geçtikten sonra sadece zina sebebine dayalı olarak açılacak boşanma davalarının reddi gerekmektedir.
 
Boşanma, evlilik birliğinin sona ermesi anlamına gelir ve her iki taraf için de zorlu bir süreç olabilir. Boşanma kararının alınmasında birçok neden rol oynayabilir. Günümüzde kadınlar da, kendilerince haklı gördükleri sebeplerden dolayı boşanma kararı alabilirler. Aldatma, şiddetli geçimsizlik, anlaşamama, maddi problemler ve sorumsuzluklar, boşanmanın başlıca etkenleri arasında sayılabilir.

İslam hukukunda boşanma genellikle kocaya tanınmış olsa da kadının da boşanma hakkı vardır. Evlilik sırasında veya sonradan koca, istediği zaman karısını boşayabilir. Kadın da üçüncü bir kişi aracılığıyla veya mahkeme yoluyla boşanma hakkını elde edebilir.

Dini nikahın boşanması, birçok sebebe bağlı olabilir. Erkeğin eşine "boş ol" demesi, bir tarafın dinden çıkması veya mahkeme kararıyla boşanma gerçekleşebilir. Ancak boşanmak istemek İslamiyet'te büyük bir günah olarak kabul edilir. Bir yuvanın dağılmasına sebep olan boşanmanın pek hoş karşılanmadığı Peygamber Efendimiz (SAV) tarafından belirtilmiştir.

Boşanmanın nedeni olarak özel (mutlak) nedenler arasında zina en sık karşılaşılan durumdur. Diğer nedenler arasında ise geçimsizlik, mizaç uyuşmazlığı, şiddet, güven sarsıcı davranışlar ve evlilik yükümlülüklerini yerine getirmeme gibi sebepler öne çıkar.

Boşanma davalarında özel boşanma sebepleri ve genel boşanma sebepleri arasında farklılıklar bulunmaktadır. Özel boşanma sebepleri varsa, davacının karşı tarafın kusurlu olup olmadığını ispatlaması gerekmez, özel bir boşanma sebebi olduğunu kanıtlaması yeterlidir. Aynı şekilde, boşanma davalarında belirli sürelerin geçmesi bazı durumlarda hak düşürücü nitelikte olabilir ve bu durumlarda boşanma davalarının reddi gerekebilir.
 
Geri
Üst