Kadınlar için orucu bozan durumları maddeler halinde açıklamak gerekirse:
1. Adet: Kadınların regl dönemi boyunca oruç tutmaları doğru değildir. Adet döneminde kanama gerçekleştiğinden dolayı, oruç tutmanın fiziksel ve psikolojik olarak zor olabileceği düşünülmektedir. Bu yüzden, regl dönemi süresince oruç tutmak yerine, bu günleri kazaya bırakmak daha uygundur.
2. Nifas: Nifas, doğum sonrası kanamasıdır. Doğum yapan kadınların, nifas süresince oruç tutmamaları gerekmektedir. Nifas süresi genellikle 40 gün olarak kabul edilir, ancak bu süre kişiden kişiye değişebilir. Nifas süresi boyunca oruç tutulmaması ve bu günlerin daha sonra kazaya bırakılması önerilir.
3. Hamilelik: Hamilelik dönemi boyunca oruç tutmak, anne ve bebeğin sağlığı için risk taşıyabilir. Bu yüzden, hamile kadınların oruç tutmak yerine, daha sonra kazaya bırakmak üzere tutmadıkları günleri telafi etmeleri önerilir. Hamilelik durumu kadından kadına farklılık gösterebilir, bu yüzden doktorun izni ve tavsiyesi de önemlidir.
4. Emzirme: Bebeğini emziren kadınlar da oruç tutarken dikkatli olmalıdır. Eğer anne, bebeğine zarar vereceğini düşünüyorsa veya emzirme sürecinde sıvı alımı yeterli olmadığından emin değilse, oruç tutmamayı tercih etmelidir. Yine, tutulmayan günlerin daha sonra kazaya bırakılması önerilir.
5. Hastalık: Ciddi bir hastalığı olan kadınlar, tedavi sürecinde veya sağlık durumları oruç tutmaya uygun olmadığında oruç tutmayı tercih etmemelidir. Sağlık öncelikli olduğu için, hastalık durumunda oruç tutulmayarak daha sonra kazaya bırakmak uygun olacaktır.
6. Hamilelik veya laktasyon dışında diğer durumlar: Bunlar, kadınların oruç tutmasını gerektirmeyen genel durumları içerir. Örneğin, menstruasyon öncesi veya sonrasındaki beyaz bir akıntı veya istihaze durumu gibi. Bu durumlarda kadınlar oruç tutmaya devam edebilirler.
Bu maddeler, kadınların oruç tutup tutamayacağına veya tuttuysa ne zaman telafi etmeleri gerektiğine dair genel rehberlik sağlamaktadır. Ancak her kadının durumu farklı olduğundan, bireysel bir danışmanlık almak her zaman en iyisidir. Yukarıdaki bilgiler, İslam dini açısından genel bir bakış açısını yansıtmaktadır.