- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Kadının örtünme şekli nasıl olmalıdır?
Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinde ağırlıklı görüş, kadının mahremi erkekler yanında el, yüz, baş, boyun, kol, ayak ve baldır hariç bütün vücudunun avret olduğu ve örtülmesinin gerektiği yönündedir. Kadının yabancı erkekler yani mahremi olmayan erkekler karşısında avret yeri yüzü, el ve ayakları hariç bütün vücududur.Ülkemizde kadınlara verilen haklar nelerdir?
Kadına yönelik şiddet.Başlık parası neye göre belirlenir?
“Başlık parası büyük aile yapısının ihtiyaçlarına göre oluşuyor” Başlık parasının büyük aile yapısının ihtiyaçlarına göre oluştuğunu söyleyen İşler, “Büyük bir şef, evli çocuklar ve evlenmemiş torunlardan oluşan bir ailede gelin olarak gelecek olan kişi, o aileye uyum sağlamak için katı bazı kurallara da tabi olur.
Başlık parası adeti nereden gelir?
Başlık parası, gelin veya ailesi tarafından karşılanan çeyiz ile karşılaştırlabilir. Başlık parası birçok kültürde görülen bir özelliktir. Gelenek birçok Asya ülkesinde, Orta Doğu’da, Afrika’nın bazı bölgelerinde ve bazı Pasifik ada toplumlarında, özellikle de Melanezya’daki ülkelerde uygulanmaktadır.Islama göre tesettür nasıl olmalı?
Müslüman kadın, el ve yüzü müstesna bütün vücudunu örtmek mecburiyetindedir….Tesettürün dinen makbul olabilmesi için birkaç şartı vardır, onlara ri’âyet etmek gerekir:Kadın hakları nelerdir?
Madde I: Kadın özgür doğar ve erkeklerle haklar bakımından eşittir. Madde II: Her siyasi derneğin amacı, kadın ve erkeğin, doğal ve daimi haklarını korumaktır. Bu haklar; özgürlük, mülkiyet, güvenlik ve özellikle baskıya karşı koymaktır. Madde IV: Özgürlük ve adalet diğerine ait olan her şeyin iadesinden oluşmaktadır.
Kadınlara verilen sosyal haklar nelerdir?
Türk Medeni Kanunu’nu ile erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmasına ilişkin düzenlemeler kaldırıldı, kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı tanındı. Kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanındı. Doğum izni düzenlendi.Başlık parası almak suç mu?
TBK’nın 81. maddesine göre; “Hukuka veya ahlaka aykırı bir sonucun gerçekleşmesi amacıyla verilen şey geri istenemez. ” Bu sebeple çeşitli Yargıtay kararlarında başlık parası adı altında yapılan ödemelerin nişanın bozulması durumunda talep edilemeyeceği, başlık parasının hukuka ve ahlaka aykırı olduğu belirtilmiştir.Dinde başlık parası caiz mi?
Başlık parasının kesinlikle İslam’da yeri yoktur. İslam’da sadece mehir hakkı vardır. O da kızındır, babasının veya ailesinin değil. Eğer Müslümanız diyorsak kendimize, Allah’ın emrine karşı durmamalıyız.