AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kadinin kendi soyadini kullanmasi ne zaman?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.495
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kadının kendi soyadını kullanması ne zaman?​

Türkiye’de 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Kanunu Medenisi’ne ve 2001 yılında çıkarılan Türk Medeni Kanunu’na göre evlenen kadınlar, eşlerinin soy ismini almak zorunda kalırken, 2014 yılında yapılan değişiklikle birlikte doğum soyadları talebe göre kullanılabilmektedir.

Evlilikte kadın kocasının soyadını almak zorunda mı?​

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2015 yılında verdiği bir kararla, kadının evlendikten sonra sadece bekarlık soyadını kullanabileceğine hükmetmiştir. Bu kararda kadının kocasının soyadını alma zorunluluğunun anayasaya ve eşitlik ilkesine aykırı olduğu vurgulanarak kadınların bekarlık soyadını kullanmalarının önü açılmıştır.

Kızlık soyadı nasıl geri alınır?​

Kızlık soyadı nasıl geri alınır?
Evliyken kızlık soyadını geri almak, 2015 yılında Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun verdiği kararla mümkün hale gelmiştir. Evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmak isteyen birçok kadın, nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunmaktadır. Nüfus müdürlüğüne başvuru ile evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmak mümkündür.

Evlendikten sonra soyadı değişikliği nasıl yapılır?​

Evlendikten sonra soyadı değişikliği nasıl yapılır?
Evlendikten Sonra Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır? Gelin adayının bir talebi ve beyanının bulunmaması halinde eşlerinin soyadını alıyor. Kendi soyadını kullanmak isteyen gelin adayları, müracaat anında kayıt masasından temin edecekleri soyadı dilekçesini doldurarak bunu beyan etmelidir.

Kızlık soyadı önce mi yazılır sonra mi?​

Kadının, evlilik sonrasında kızlık soyadını kullanmasının, kanunen bir sakıncası ve zararı olmamaktadır. Bu nedenle de, kadın evlilik birliğinden sonra istediği şekilde soyadını kullanabilir diyebiliriz. Ülkemizde son yıllarda verilen pek çok Yargıtay kararı ile soyadı kullanma kuralları değişikliğe uğramaktadır.

O ne dio evlenince soyadın ne olacak?​

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu 197. Maddesinde “Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır. Ancak evlendirme memuruna ya da daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önüne önceki soyadını da kullanabilir” şeklinde düzenlenmiştir.

Soyadı değişen kadın ne yapmalı?​

Soyadı değişen kadın ne yapmalı?
Evlendikten sonra kızlık soyadı olarak da bilinen evlenmeden önceki soyadını da eşinin soyadıyla birlikte kullanmak istersen, bu durumda yapman gereken, isteğini yeni kimlik başvurusu sırasında dilekçe doldurarak beyan etmek.

Çift soyadını kullanmak için ne yapmak gerekir?​

Çift soyadını kullanmak için ne yapmak gerekir?
Çift soyadını kullanmak için evlendirme memuruna yahut nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmak gerekir. Yazılı başvuru ise kızlık soyadı kullanma dilekçesi ile yapılacaktır.
 
Kadının kendi soyadını kullanması konusunda Türk Medeni Kanunu ve yaşanan değişiklikler hakkında detaylı bilgi verilmiş. 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Kanunu Medenisi ve sonrasında çıkarılan Türk Medeni Kanunu'na göre evlenen kadınlar eşlerinin soyadını almak zorunda kalırken, 2014 yılındaki değişiklikle doğum soyadları talebe göre kullanılabilmeye başlanmış. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2015 yılında verdiği bir kararla kadınların evlendikten sonra sadece bekarlık soyadlarını kullanabileceklerini belirttiği ve bu sayede kadınların evlilik sonrasında da kızlık soyadlarını kullanmalarına olanak sağlandığı belirtilmiş.

Kızlık soyadını geri almaya gelince, evliyken kızlık soyadını geri almanın mümkün hale geldiği ve bu konuda Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararıyla kolaylık sağlandığı vurgulanmış. Evlilik sonrası soyadı değişikliği yapmak isteyen kadınların nüfus müdürlüklerine başvurarak kızlık soyadlarını kullanabilecekleri değinilmiş.

Evlilik sonrası soyadı değişikliği için ise gelin adaylarının taleplerini dile getirmeleri gerektiği ve beyanları doğrultusunda soyadlarını belirlemeleri gerektiği aktarılmış. Ayrıca, kadının evlilik sonrasında kızlık soyadını tercih etmesinde herhangi bir sakıncanın olmadığı ve kadınların istedikleri şekilde soyadlarını kullanabileceklerine dair bilgi verilmiş.

Kadınların soyadı değiştirmesi durumunda yeni kimlik başvuruları sırasında dilekçe doldurarak beyanda bulunmalarının gerektiği ifade edilmiş. Çift soyadını kullanmak isteyenlerin evlendirme memuruna ya da nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmaları gerektiği ve bu başvurunun kızlık soyadı kullanma dilekçesi ile yapılacağı belirtilmiş.
 
Geri
Üst