AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kadinin dokuz nefsi nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kadının dokuz nefsi nelerdir?​

Nefsin; nefs-i emmare, nefs-i levvame, nefs-i mülhime, nefs-i mutmainne, nefs-i razıyye, nefs-i merdıyye ve nefs-i kamile olmak üzere 7 mertebesi vardır. Bu mertebelere aynı zamanda “atvar-seb’a” da denmektedir. Nefs-i emmare, sürekli kötülük emredilen mertebedir.

Nefs Türkçe anlamı nedir?​

Nefis ya da Nefs (نفس), Arapça kökenlidir, sözlükte ruh, bir şeyin kendisi, akıl, insan bedeni, ceset, kan, azamet, arzu ve kötü istekler gibi manalara gelmektedir. Tasavvufî olarak da, “kendisinde iradi hareket, his ve hayat kuvveti bulunan latif buharlı bir cevherdir.” şeklinde tanımlanır.

Nefis hangi maddeden yaratıldı?​

Nefis hangi maddeden yaratıldı?
Topraktan yaratılmış olduğundan zayıf, çamurdan olması sebebiyle cimri, balçıktan olduğu için şehvetli, pişmiş topraktan olduğu için de cahildir. Zaaf, cimrilik, şehvet ve cehalet onun esas özellikleridir (Ebû Tâlib el-Mekkî, I, 176). Nefsin tabiatında yırtıcılık/vahşilik, hayvanlık, şeytanlık ve tanrılık vardır.

Kızlarda kaç nefis var?​

Kızlarda kaç nefis var?
erkekte 1 nefis varsa kadında 7 nefis var.

Necaset ne anlama gelir?​

Necaset kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumuna göre pislik ya da dışkı demektir. Necasetten Taharet Ne Demektir? Necasetten taharet kişilerin dışlarının temiz olması anlamına gelir. Namaz kılacak olan kişilerin kıyafetlerinin temiz olması, namaz kılacakları yerin temiz olması gerekmektedir.

Nefs nedir Ekşi?​

i.(arapça). kişinin öz varlığı, kişinin kendisi, öz varlık, kişilik. ii. kişinin yeme içme gibi yaşamsal gereksinimlerinin tümü.

Nefis mi tehlikeli şeytan mı?​

Nefis mi tehlikeli şeytan mı?
Kur’an-ı Kerim ,”nefis” kavramı için önemli anlamlarını, insana yaptığı etki ve nefis vesvesenin şeytanın vesvesesinden daha çok tehlikeli olduğunu beyan etmiştir . Nitekim şeytanın tuzağı nefsin tuzağına göre daha zayıftır. Bu da, bütün kötülüklerini şeytanın vesvesesine bağlayanlar için cevaptır .

Nefis ne ister?​

Nefis ne ister?
Nefis, keyif ehlidir, zevkperesttir, havâîdir, haylazdır, yaramazdır; saz ister, söz ister, çalgı ister tatlı ister, tuzlu ister, turşu ister, kadayıfı bulur kaymak ister, istirahati bulur, şak şak ister, zengin olur makam ister, riyaset ister, izzet ü itibar, kudret u iktidar ister, hükümdar olur saraylar ister, kumaş …

Nefs nedir diyanet?​

Türkçe’mizde nefis; öz varlık, benlik, kişilik ve insanın fizikî ihtiyaçları anlamlarında kullanılmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de ise nefs kelimesi; insan ruhu (Zümer, 42) beden, zat (Bakara, 48, Al-i İmran, 145) birey, şahıs, iyi veya kötü eylem ve davranışlara iten cevher anlamlarında kullanılmıştır.
 
Kadının dokuz nefsi, tasavvufi literatürde genellikle yedi mertebede incelenir. Bu mertebeler; nefs-i emmare, nefs-i levvame, nefs-i mülhime, nefs-i mutmainne, nefs-i razıyye, nefs-i merdıyye ve nefs-i kamile olarak sıralanır. Bu mertebelerin dışında bir de nefs-i kamile'ye ulaşanlar için "nurani nefis" denir. Nefsin bu farklı mertebeleri, insanın iç dünyasındaki gelişim ve olgunlaşmayı ifade eder.

Nefis; Arapça kökenli bir kelime olup, ruh, benlik, insan bedeni, arzu, kötü istekler gibi çeşitli anlamlara gelmektedir. Tasavvufta ise, nefis genellikle insanın içsel, iradi ve duygusal yapılarını ifade eder. İnsanın iradesine hareket katan, his ve hayat kuvvetini barındıran bir cevher olarak tanımlanır.

Nefis, yaratılış gereği insanın zayıf, cimri, şehvetli ve cahil yönlerini de içinde barındırır. Temel özellikleri arasında yırtıcılık, hayvanlık, şeytanlık ve tanrılık gibi öğeler bulunur. İnsanın nefsiyle sürekli mücadele etmesi, doğru yolu bulması ve olgunlaşması için önemlidir.

Son olarak, nefs ile ilgili bilgilerin paylaşıldığı videonun da zengin içeriğiyle konuya farklı bir bakış açısı getirdiğini belirtmek isterim. Konu hakkında daha fazla detaylı bilgi ve anlam arayışı için çalışmalara devam etmek faydalı olacaktır.
 
Geri
Üst