Kadinin beyani esas midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
128.274
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kadının beyanı esas mıdır?​

“Kadının beyanı esastır”, cinsel suç ve cinsel şiddet vakalarında delil yetersizliği durumunda kadının ve çocuğun beyanının esas olduğunun kabul edilerek soruşturmanın başlatılması ve ifadenin delil olarak kabul edilmesine dair ilkedir.
Kadının beyanı esastır kaldırıldı mı?
“Bu nedenle yargılama süreçlerinin yaşanmasına ihtiyaç var” diyen Gülbahar, “Masumiyet karinesi, herkes için geçerli. ‘Kadının beyanı esastır’ ilkesi masumiyet karinesinin rafa kaldırılmaz.

Beyan ilkesi ne demek?​

Cinsel suçlarda söz konusu olan “Kadının beyanı esastır” ilkesi, delil yetersizliği olan durumlarda kadın veya çocuğun beyanının esas alınarak kovuşturma aşamasına geçilmesi ve beyanın yargılama aşamasında da delil niteliği taşıyabilmesi anlamına geliyor.
Kadın beyanı esastır hangi kanun?
20 Mart 2012’de yürürlüğe giren ve kadının beyanının esas alınması ilkesi nedeniyle eleştiri oklarının hedefinde olan 6284 sayılı kanun büyük ölçüde İstanbul Sözleşmesi’ne göre oluşturuldu.
Istanbul sözleşmesinden ne zaman ayrıldı?
20 Mart 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Sözleşme’nin Türkiye bakımından feshedilmesine karar verildi.

Mağdur beyanı bir delil midir?​

Beyan, gerçek, sağlam, güvenilir ve inanılır bir delil olup yaşanmış bir vakıayı ifade etmelidir. Mağdur, başından geçenleri olduğu gibi aktarmış ve anlattığı olaylar da somut ve fiziki delillerle ispatlanmış olmalıdır. Aksi durumda mağduru beyanları muteber değildir.
Delilsiz ceza verilir mi?
Deliller, ceza muhakemesinde önemli bir yere sahiptir. Çünkü ceza muhakemesinin amacı maddi gerçeğe ulaşmaktır ve bu amaç ancak ispatlar ile mümkündür. En önemli ispat aracı ise delildir.

6284 sayılı Kanun devam ediyor mu?​

Edinilen bilgiye göre, İstanbul Sözleşmesi’ni iç hukuka da uyarlayan 6284 sayılı Kanun, sözleşmenin feshedilmesinin ardından aynı şekilde uygulanmaya devam edecek. Ayrıca Türkiye tarafından 1985’te onaylanan Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) da geçerliliğini koruyacak.
6284 sayılı Kanun kimlere uygulanır?
6284 sayılı kanunun adı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun”dur. Kanunun amacı şiddete uğrayan ya da şiddete uğrama tehlikesi olan, tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması için tedbirler almak ve bu durumları önlemektir. Ayrıca kanunda ev içi şiddet tanımlanmıştır.
20 Mart 2021 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan 3718 sayılı cumhurbaşkanı kararı sonucunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sözleşmenin feshedilmesine karar verildi. İstanbul Sözleşmesi’nin 80. maddesi uyarınca taraflardan herhangi biri bu sözleşmeyi feshedebilir.
Istanbul Sözleşmesi Şu anda uygulanıyor mu?
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDEN KALDIRILDI Türkiye’nin 2011 yılında imzaladığı ve 10 Şubat 2012’de Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” Mart ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile feshedilmişti.
 
Geri
Üst