AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kadindan kocaya miras kalir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kadından kocaya miras kalır mi?​

Eş yasal mirasçı değildir. Ancak kocanın daha sonra vefatı halinde kadın, eşinin yasal mirasçısı olduğu için, kayınpederden kocaya kalan mirasta hak sahibi olacaktır. Dolayısıyla, doğrudan mirasçılık söz konusu olmasa da, dolaylı yoldan kadın, kayınpederinin bıraktığı terekeden faydalanmış olur.

Ikinci evlilikte miras paylaşımı nasıl olur?​

İkinci evlilikte de evlilik süresince edinilmiş malların yarısı sağ kalan eşe katılım alacağı olarak aktarılır. Miras bırakan vefat ettiği sırada kiminle evliyse edinilmiş mal paylaşımı o eşin hakkıdır. Diğer miras paylaşımı mal rejimi tasfiyesinden sonra yasal mirasçılarla yapılır.

Bosanmis Esten miras kalir mi?​

Bosanmis Esten miras kalir mi?
Boşanan eş miras alır mı? Miras hukukunda en çok merak edilen hususlar arasında, boşanan eşin miras hakkı yer alıyor. Ancak, Medeni Kanun kapsamında yer alan esaslar gereğince boşanmış eş miras alamıyor. Ancak, sadece Boşanma Davası açılmış olması mirasa engel olmuyor.

Çocuğu olmayan kadın kocası ölünce mirası kime kalır?​

-Eğer vefat eden bir kimsenin çocuğu yoksa; miras eşine ve ölen kişinin anne ile babasının sağ olması halinde hem eşine hem anne ve babasına kalıyor.

Eşi vefat eden kadın kayınpederinden miras alabilir mi?​

Kanun gereğince gelin veya damat, kayınvalidesine veya kayınpederine doğrudan mirasçı olmuyor. Ancak kayınvalide veya kayınpeder oğlu veya kızı hayattayken vefat ederse, mirası önce oğluna veya kızına kalıyor. Oğul veya kızının vefat etmesiyle oğul veya kıza geçen mirasın bir kısmı gelin veya damada geçebiliyor.

Eşi ölen kadın mirasın kaçta kaçını alır islam?​

Eşi ölen kadın mirasın kaçta kaçını alır islam?
Eğer vefat eden kişinin eşi ve dedesi birlikteyse mirasın bütününün üçte birini alabilir. Vefat edenin eşi kadın olarak çocukları varsa sekizde bir yoksa dörtte bir miras hakkını alabilir. Ölen kişinin annesi bulunmadığı taktirde vefat edenin ninesi kadın olarak altıda bir miras hakkını alabilir.
 
Kadından kocaya mirasın kalıp kalmayacağı konusu oldukça karmaşıktır ve birçok duruma göre değişiklik gösterebilir. Eş yasal mirasçı olmasa da, kocanın ölümü durumunda kadın eşinin yasal mirasçısı olacağı için, kayınpederden kocaya kalan mirastan pay alabilir. Ancak doğrudan mirasçı olmayacağı unutulmamalıdır.

İkinci evlilik durumunda ise evlilik süresince edinilen malların yarısı sağ kalan eşe katılım alacağı olarak geçer. Ölen kişiyle evli olduğu dönemde edinilmiş mallar, o eşin hakkıdır. Diğer miras paylaşımı ise mal rejimi tasfiyesinden sonra yasal mirasçılar arasında gerçekleşir.

Boşanmış eşlerin miras alma durumu oldukça sık karşılaşılan bir konudur. Boşanan eşler, Medeni Kanun'a göre miras hakkı kazanamazlar. Ancak sadece boşanma davası açılmış olması miras hakkı kazanmaya engel değildir.

Çocuğu olmayan bir kadının kocası vefat ettiğinde, miras eşine ve ölen kişinin anne-babası sağ ise hem eşine hem anne-babasına kalır.

Eşi vefat eden bir kadının kayınpederinden miras alma durumu da yasal mevzuata göre belirlenir. Kanunda gelin veya damadın doğrudan mirasçı olmadığı belirtilmiştir. Ancak kayınvalide veya kayınpederin çocuğu hayattayken vefat etmeleri durumunda miras önce çocuğa kalır, sonrasında çocuğun vefatı durumunda gelin veya damada geçebilir.

İslam hukukuna göre, eşi vefat eden bir kadının miras hakkı ve miktarı belirli kural ve şartlara göre değişiklik gösterir. Örneğin; eğer vefat eden kişinin eşi ve dedesi birlikteyse, mirasın üçte biri alınabilir. Eğer ölenin eşi kadın ve çocuğu varsa sekizde bir, yoksa dörtte bir miras hakkını talep edebilir. Anne bulunmuyorsa ise ninesi altıda bir miras hakkının sahibi olabilir.

Videolu içerik de konuyu daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir, keyifli izlemeler dilerim.
 
Geri
Üst