Kadin yaslilarin orani neden erkek yaslilara oranla daha fazla?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
130.875
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kadın yaşlıların oranı neden erkek yaşlılara oranla daha fazla?​

Ülkemizde, ileri yaşlardaki kadın nüfusun eşini kaybettikten sonra daha az evlenme eğiliminde olması, kadın nüfusun yaşam beklentisinin erkek nüfusunkinden yüksek olması, evliliklerde kadın ve erkek arasındaki yaş farkı gibi nedenler, yaşlı nüfus içinde eşi ölmüş kadın nüfus oranında artışa neden olmaktadır. ‘
Yaşlı nüfusun kendi içerisinde ayrıldığı alt gruplar nelerdir?
Yaşlılık dönemi kendi içerisinde genç yaşlı (yaşlı) 65-74 arası, yaşlı-yaşlı (ileri yaşlı) 75-84 ve en yaşlı (çok ileri yaşlı/kırılgan yaşlı) 85 yaş üzeri şeklinde alt dönemlere ayrılmaktadır (Canatan, 2008: 13).

Hangi ülkelerde yaşlı nüfus oranı fazladır?​

Yaşlı nüfusun genel nüfusa oranı yüzde 11,9 olan 1,4 milyar nüfuslu Çin, 166 milyonla en fazla yaşlı nüfusuna sahip ülke konumunda bulunuyor. Bu ülkeyi ise 84,9 milyonla Hindistan, 52,76 milyonla ABD ve 35,58 milyonla Japonya takip ediyor.
Çok yaşlı toplumu ne ifade eder?
Yaşlı nüfusunun oranı yüzde 7’yi geçmiş ülkeler “yaşlı bir toplum” ve yüzde 10’u geçmiş ülkeler ise “çok yaşlı bir toplum” olarak tanımlanıyor. Toplumsal yaşlanma ise, 60 yaşın üzerindekilerin oranının artması, 15 yaşın altındakilerin de oranının azalması olarak ifade ediliyor.
Toplumsal yaşlanma ise, 60 yaşın üzerindekilerin oranının artması, 15 yaşın altındakilerin de oranının azalması olarak ifade ediliyor.
Bir ülkede 15-64 yaş grubundaki insanlara ne ad verilir?
Bağımlı nüfus grubundan 65+ yaş kitlesinin tüm nüfus içindeki payına yaşlı nüfus oranı, 15-64 yaş aralığındaki yetişkin nüfustaki her 100 kişi için 65+ nüfus grubundaki insan sayısı yaşlı bağımlılık oranı olarak isimlendirilir.

Yaşlı nüfusun artmasının nedenleri nelerdir?​

Türkiye’de yaşlı nüfusun artmasının yanında aile yapısının da değiştiğini, endüstrileşme, kentleşme, iş gücü göçü, doğurganlıkta meydana gelen düşüş, boşanma oranlarının artması ve bireysellik gibi etmenlerin, Türkiye’de geleneksel geniş aile yapısının yaygınlığının azalmasına yol açtığını ifade eden Özcebe, bu gibi …
Toplum neden yaşlanır?
Günümüzde yaşlılar sosyal ve demografik değişimlerle çok hızlı bir şekilde artmaktadır. Geniş aileden çekirdek aileye geçilmesi aile bütünlüğünün bozulması ekonomik gelişme, sanayileşme ve şehirleşmeyle birlikte kırsal bölgelerden şehirlere göçün hızlanması nüfus yaşlanması ile ilişkili sosyal dönüşüme de yol açmıştır.
 
Geri
Üst